Turbo arızalanırsa, araba hızlanamaz. Bu aynı zamanda otomobilin motoru tasarlandığı şekilde kullanamayacağı anlamına da gelir. Bu çok tehlikeli olabilir çünkü arabanın herhangi bir frenleme veya durma durumunda sorun yaşamasına neden olur.
Arızalanan turbonun motora direkt olarak zarar verdiğini söylemek yanlış olur. Ancak hava beslemesinin yeterli gelmemesi ve odadaki kötü yanma motorun titreşimli bir çalışma moduna girmesine neden olur. Titreşimli çalışan motorda ise piston, subap ve biyel sistemi olumsuz etkilenecektir.
Turbo mili karışık yağlama durumlarından dolayı uygunsuz dönerse, turbonun emiş basıncı düşer ve motorun performansı azalır. Turbo hava emişinin yetersiz olması, egzozdan siyah duman çıkmasını sağlayabilir. Çünkü gönderilen yakıta karşılık yeterli hava yanma odasına gidemeyecektir.
Turbo Selenoid Valf Arızası Belirtileri
Aynı zamanda, turbo selenoid valfine bağlı durumdaki hortumların delinmesi veya yerinden çıkması durumunda da arıza yapabilir. Turbo selenoid valfinde oluşan bu arızaların yaşanması sonucunda turbonun basıncı düşer ve arıza oluşur.
- Aracın yaşı ve kilometresi: Her ne kadar turbolar aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da zamanla aşınmaları ve arıza çıkarmaları mümkündür. Bir turboşarj tipik olarak 150.000 ila 250.000 kilometre arasında sorunsuzca kullanılabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Turbo arızalanırsa, araba hızlanamaz. Bu aynı zamanda otomobilin motoru tasarlandığı şekilde kullanamayacağı anlamına da gelir.
Turbo Revizyon Maliyetleri
Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turbo araçların çoğunda rastlanan bir problem intercooler zamanla motora yağ sızdırıR ve kurum yapmasına neden olur.
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Turbo arızası sonucunda oluşan boşluktan yağ sızabilir. Sızan yağ, turbonun bastığı hava ile birlikte yanma odasına gönderilir ve araç yağ yakmaya başlar. Yağ sızıntısı zamanla artar ve motor yağı yakıt olarak görür.
Egzozdan Gelen Gri Duman: Bariz şekilde görülebilecek bir arıza belirtisidir. Motorun zorlanmasıyla beraber egzozdan gri duman ve yanık yağ kokusu atılır. Turbo içerisinde yağ kaçağı olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum sırasında aracınız motor devrini hızlıca arıttıracaktır.
Aracınızın turbosunun devreye girip girmediğini, devir saatinden kolayca anlıyabilirsiniz. Normal şartlarda turbo 1500 devirden sonra devreye girmektedir. Eğer aracınızın çekişi düşmüş ve 3000 devir üstünü göremiyorsa büyük olasılıkla turbo arızalanmış demektir. Bunu vites değişimlerindede kolayca anlıyabilirsiniz.
Bozmaz aksine daha rahat çalışır turbo,daha rahat hava emeceği için.
Turbo dizel araç kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli bilgiler; Turbo dizel motora sahip olan araçlar gaz verilerek ısıtılmamalıdır. Hava iklim koşullarına göre 30 - 90 saniye arasında rölantide çalışması ondan sonra yola çıkılması. Diğer önemli nokta ise motor soğukken yüksek devirde kullanılmamalıdır.
Yakıt sarfiyatının en az olduğu devir; benzinli araçlarda 2500-3000, dizel araçlarda ise 2000-2500'dür.
Bakım zamanı
Motor yağlarının kullanım süresi genellikle 7.500km-30.000km aralığında değişir. Turbo sistemlerde kullanılması şart olan yarı sentetik veya mümkünse tam sentetik motor yağları ise genellikle 15.000km-30.000km arasında kullanım süresine sahiptir.
Bozuk turbo sesi en net şekilde turbodan intercoolere giden hortumun patlamasıyla çıkan sesten anlaşılmaktadır. Yırtılma veya çatlama sebebiyle motora gitmesi gereken hava, kaçaklık yaparak ıslığa benzer bir ses çıkarmaktadır.
Turbo hortumlarındaki kaçaklar da ıslık sesine benzer bir ses ortaya çıkarır. Bu daha çok gaza basınca çıkar. Mutlaka hortumların yenilenmesini gerektiren ciddi bir sorundur.
Turbodan intercooler kısmına giden kauçuktan imal edilen hortum zamanla çatlama ve yırtılma sebebiyle arıza durumu oluşturur. Motorun çekiş gücünün hissedilir derecede düşmesiyle arıza anlaşılır. Basit ve maliyeti oldukça düşük olan hortum değiştiğinde arıza giderilmiş olur.
Kontağı kapatmadan önce turboşarjın soğumasını bekleyin. Yüklü bir motorla, turboşarj çok yüksek devirlerde ve yüksek sıcaklıklarda çalışır. Kontağın hızlı bir şekilde kapatılması veya “sıcak kapatılması”, türbine hızlı bir geçiş sağlar ve turboşarjın ömrünü kısaltır.
Bu çalışma özellikleri nedeniyle turbonun farklı bölgelerinde farklı metalurjik özellikte malzemeler kullanılmakta, hassas toleranslarla ve yüksek teknoloji gerektiren hassas birleştirme yöntemleri ile üretilmektedir. Bu nedenle turbonun tamir edilmesi için de benzer yapıda proses gerekmektedir.
Turbo değişsede revize olsada yağ + filtre değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri