Turbo hava emişinin yetersiz olması, egzozdan siyah duman çıkmasını sağlayabilir. Çünkü gönderilen yakıta karşılık yeterli hava yanma odasına gidemeyecektir. Bu da zengin hava-yakıt karışımının bozulduğu anlamına gelir.
Gaz Tepkisinde Azalma: Ara hızlanma ve hızlanma sırasında normal dışı güç düşüşünün muhtemel sebebi turbodur. Egzozdan Gelen Gri Duman: Bariz şekilde görülebilecek bir arıza belirtisidir. Motorun zorlanmasıyla beraber egzozdan gri duman ve yanık yağ kokusu atılır.
Dizel otomobillerde yanma kalitesini arttırmak için turbo vardır. Bu turbolar egzozda oluşan atık dumandan alınan itme enerjisini döndürerek motora soğuk hava basmaya yarar. Turbo pervanelerinde veya milinde oluşan boşluk sonucu turbo motora hava basamaz. Yakıt düzgün bir şekilde yakılamadığı için sonuç kara dumandır.
Araba neden gri duman atar? Turboya sahip araçlarda turbo bağlantılı nedenlerden kaynaklanır. Turbonun yağ yakması sonucunda daha çok griye yakın bir renkte egzozdan duman çıktığını gözlemlemek mümkündür. Yağ eksiltme ve çekişten düşme gibi belirtileri vardır.
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
İlgili 32 soru bulundu
Arızalanan turbonun motora direkt olarak zarar verdiğini söylemek yanlış olur. Ancak hava beslemesinin yeterli gelmemesi ve odadaki kötü yanma motorun titreşimli bir çalışma moduna girmesine neden olur. Titreşimli çalışan motorda ise piston, subap ve biyel sistemi olumsuz etkilenecektir.
En yaygın neden, turboşarjın arızalı olmasıdır. Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır.
Siyah duman genellikle hava filtresinden kaynaklanmaktadır. Hava filtresinin tıkanması durumunda siyah duman görülmesi muhtemeldir. Ancak bu durum hafife alınmamalıdır. Bu dumanın kaynağı egzos sistemindeki yağ sızıntısından veya eksik yakıt yakılmasından kaynaklanıyor olabilir.
Siyah Duman: Bu en yaygın olanıdır ve sadece hava - yakıt oranında bir dengesizliktir. Çok fazla yakıt veya yetersiz havadan kaynaklanır. Bu durum, karışıma çok fazla yakıt eklendiği veya yakıtı yakmak için yeterli oksijen sağlanmadığı anlamına gelir.
3Beyaz Duman
Bu durumun pek çok nedeni olabilir. Düşük motor kompresyonu veya conta yanması, silindir kapağından yanma odasına su sızmasına neden olur. Sızan su yanarak beyaz dumanı oluşturur.
Turbo şarj sistemindeki bir arızanın kaynağında beyaz duman olma ihtimali yoktur. Çünkü turbo sistemde bir arıza sonucu egzozdan çıkan duman rengi gri – mavidir.
Yakıt Katkı Maddeleri
İlk şey, motorun performansını düşürecek ve yakıt ekonomisini azaltacaklarıdır. İkincisi, o siyah dumanın egzoz sisteminden çıkmasına neden olacaklardır.
EGR Arızası: EGR arızası da, aracın siyah duman çıkartmasına neden olabilir. Bu arıza, aracın dengesiz çalışmasına sebep olabilir. Aracın aniden hızlanması: Aracın fazla zorlanması, siyah duman çıkışına sebep olur.
Turbo araçların çoğunda rastlanan bir problem intercooler zamanla motora yağ sızdırıR ve kurum yapmasına neden olur.
İlk olarak aracınızın motoruna fazla yüklenirseniz siyah duman çıkışının normal olduğu söylenebilir. Çünkü motorunuza çok fazla yüklendiğiniz zaman kullanılan yakıta hava da karışır ve bu durum yüzünden araba siyah duman atar.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Motor çalışırken egzozdan yoğun beyaz duman:
Araç conta yakması belirtileri arasından bir diğerinde ise yanma odasına giren soğutma sıvısı tutuşacak ve egzozdan beyaz duman üretecektir.
Hard Yazilim olarak tabir edilen yazilimlarda, örnegin araç oksijen dengesi degistirilmesi ile egzozdan siyah duman elde edilmesi gibi islemler egzos emisyon oranlarini kötü etkiledigi için araciniz egzoz muayenesinden geçemez.
Yazılım sayesinde de silindirlere fazla yakıt gelmeye başladığı için Motor tam güç devrine ulaşana kadar ani gazlamalar varsa kara duman atar. Çevre ve hava kirliliğine yol açar. Kara duman atan arabaya binmek yasal değildir ve suçtur. Yakalandığı takdirde Araç Trafikten men edilir.
Liqui Moly Oil Smoke Stop - Yağ Dumanı Önleyici 300ml
Katalitik konvertörün çalışma ömrünü uzatır. Dizel araçlardaki siyah (kara) duman atmayı önler.
İs lekesi yıkamayla çıkmıyorsa ipa veya m600 tinerle çıkarılabilir. Kil hare yapar. Kilden sonra genelde polisaj gerekiyor maalsef. En kolayı yüzeyi waxtan temizleyip tekrar wax atmak.
Dizel motor enjektör temizliği hakkında (2. sayfa) yarım depoya würth katkısı atıp ışık yanana kadar aracı devirli şekilde kullanın.rölantide gaz verip bıraktığınız zaman dci motorlarda anlık bir dumanlama yapar bu normal.
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
- Aracın yaşı ve kilometresi: Her ne kadar turbolar aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da zamanla aşınmaları ve arıza çıkarmaları mümkündür. Bir turboşarj tipik olarak 150.000 ila 250.000 kilometre arasında sorunsuzca kullanılabilir.
Turbo Revizyon Maliyetleri
Turbo özellikleri de otomobilin motoruna göre değişiklik gösteriyor. Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir. Bu sayede arızanız sıfır turbo fiyatının dörtte/beşte bir maliyetine çözülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri