2.Motorun yağı dökülecek ,tekrar yeni yağ konulacak , motor yaklaşık yarım saat rölantide çalıştırılacak. Bu arada yağ pompasının basıncı kontrol edilecek. Motorda başka arıza varsa giderilecek.
Turbonun servise ulaşmasının ardından ortalama 1 ya da 2 gün içerisinde daha doğrusu servis yoğunluğuna göre turbo değişimi gerçekleştirilir.
Yağlama hatlarında olası bir kirlilik veya sızdırmazlık elemanı parçası olması durumunda yaşanacak yetersiz yağlama. İdeal motor yağına göre daha viskoz-kalın yağın kullanılması durumunda, turboya olması gerekenden daha geç yağ ulaşır ve problem yaratır.
Ultra yüksek performanslı sentetik dizel motor yağıdır (UHPD). Özellikle uzun yağ değişim aralıklarının istendiği turbo dizel ağır hizmet araçlarda kullanılır. Optimum formülasyonu, sentetik teknolojisi ile en ağır şartlarda maksimum koruma sağlar.
İlgili 43 soru bulundu
5W40 motor yağı ile 5W30 motor yağının karşılaştırması: Yukarıdaki bilgilere göre karşılaştıracak olursak 5W40 motor yağ, 5W30 motor yağ ile soğuk havalardaki akışkanlık performansında aynı olacak iken sıcak havalarda 5W30 motor yağına göre daha yüksek derecelere kadar akışkanlığını koruyabilecektir.
DI Dizel ve Benzinli motorlar ile FSI, TDI ve Common Rail motorlar için uygundur. Araç üreticilerinin tavsiyelerine bağlı olarak 50,000 km'e veya düşük kilometre yapan sürücüler için 2 seneye varan uzun yağ değişim aralıkları sağlar.
Turbo tamiri, turbo şarj sisteminin çalışma prensiplerine bağlı olarak farklı zamanlarda yapılabilir. Ancak, genel olarak, turbo tamiri 100.000 kilometre ile 150.000 kilometre arasında yapılması önerilir.
- Aracın yaşı ve kilometresi: Her ne kadar turbolar aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da zamanla aşınmaları ve arıza çıkarmaları mümkündür. Bir turboşarj tipik olarak 150.000 ila 250.000 kilometre arasında sorunsuzca kullanılabilir.
Turbo pervanelerin aşınması milin bozulması mil burçlarını aşınması gibi pek çok nedeni kapsayan problemin çözümü turbonun açılarak orjinal parçayla aşınanın değişimini yapılmasıdır. İşin ehli birine yaptırmadığınız takdirde randıman alamayacağınız kesindir. Bu onarımın yapılmaması büyük hasarlara yol açacaktır.
Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır. Tahliye kapağı gerektiğinde açılmazsa, turboşarjın ürettiği takviyeyi serbest bırakamayacaktır.
Turboya sahip bir aracınız varsa bu aracınızın turbo bakımı, aracınızın kullanım aşamasında başlamaktadır. Turbo-şarja sahip aracınız çok yüksek motor devirlerinde çalışmasından dolayı bu durum motor yataklarında aşınmaya neden olarak, yıpranmaya, bozulmaya, otomobil performansının olumsuz etkilenmesine neden olabilir.
Turbo arızası sonucunda oluşan boşluktan yağ sızabilir. Sızan yağ, turbonun bastığı hava ile birlikte yanma odasına gönderilir ve araç yağ yakmaya başlar. Yağ sızıntısı zamanla artar ve motor yağı yakıt olarak görür.
Sebebi ise turbo sistemli araçlarda turbonun arıza yapması veya deforme olması nedenlidir. Turbo sisteminin yağlama işlemi için gerekli yağ, motor sistemi ile ortak kullanılmaktadır. Bu sebepten dolayı yağ eksiltme durumunun sebeplerinden bir diğeri de turbodur.
Turbonun ömrünü uzatmak için, düzenli aralıklarla bakım yapılmalıdır. Bakım işlemleri arasında yağ değişimi, hava filtresi değişimi, turbo şarjın temizlenmesi vb. bulunur.
Bu sebeple aracınızdaki turbo sisteminin sınırlarının farkında olarak gaz pedalına aşırı yüklenmelerden kaçınmanız gerekiyor. Agresif sürüşlerden kaçınarak turbolu aracınızı 1750-3750 devir aralığında kullanmanız daha uzun ömürlü bir motora sahip olmanızı sağlayabilir.
Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turbo motorun en büyük avantajı, çok düşük motor hacimleriyle bile yüksek performans verebilmesidir. Örneğin 1.0 litrelik bir turbo motorlu araç, genel olarak 1.0 litrelik atmosferik motorlu bir araca göre daha yüksek beygir ve tork gücü yakalar.
Ortalama bir motor 6000-7000 devir/dakika hıza çıkabilirken turbo sistemi içerisindeki türbin ve kompresör 150.000 devir/dakika üstü hızlara çıkabilir. Bu nedenle de türbin ve kompresörün bağlı olduğu milin yatakları ısıya ve sürtünmeye karşı çok hassastır.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir.
5W-30, üreticinin API SN'yi önerdiği benzinli, dizel ve CNG'li araçlarda kullanıma uygun tam sentetik bir yağdır.
Bu sorunun cevabına tartışmasız "Evet" dememiz gerekiyor. Çünkü aracın sadece kilometresine bakarak motor yağını değiştirmek hatadır. Motor yağı kimyasal bir karışımdır ve zamanla özelliklerini kaybeder. Bu nedenle aracınız yol yapmasa bile her yıl bir defa motor yağınızı değiştirmeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri