Madde 5- Tüketici, kredi verene borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda vadesi gelmemiş bir ya da birden çok taksit ödemesinde de bulunabilir. Bu halde kredi veren tüketiciden her hangi bir isim adı altında, ek bir ödemede bulunmasını isteyemez.
Krediyi erken ödemek, finansal kuruluşların planlarını bozan bir durumdur. Finansal kuruluşlar, gelirlerini uzun süreli planlamalara ve kredi geri ödemelerine göre hesaplar. Kredinin erken ödenmesi bankayı belirli bir faiz gelirinden mahrum bırakır. Bu sebeple bazı durumlarda erken ödeme tazminatı alınır.
Faizin tamamının veya bir kısmının tüketiciden peşin olarak tahsil edildiği kredilerde, tüketicinin erken ödeme yapması halinde kredi veren akdi faiz oranı üzerinden gerekli indirimi yapmak üzere bir sistem kurmakla yükümlü olacak. Böylece ilk defa tüketiciler için peşin faizden indirim hakkı getirildi.
Kredinizi vade bitiminden ne kadar erken sürede kapatırsanız o kadar daha az faiz ödemiş olursunuz. Konut kredisi erken kapama hesaplaması yapılırken taşıt ve ihtiyaç kredisinden farklı olarak erken kapama cezası ekleneceğini de bu noktada hatırlatmak isteriz.
Bir ara ödeme yapıldığında ödenen miktar toplam borçtan çıkarılmaktadır. Faiz oranı, KKDF ve BSMV değerlerinde değişiklik olur ve ara ödemede yapılan miktar oldukça önemlidir. Ara ödeme yapılması için bankayla görüşülür ve geriye kalan ödemeler için yapılandırılma talep edilir ve yeni ödeme planı oluşturulur.
İlgili 28 soru bulundu
Tüketici ara ödeme yaparak, ister ödemenin vadesini aynı bırakarak taksit tutarını düşürebilir, isterse de taksit tutarlarını aynı miktarda ödemeye devam edip vade süresini kısaltabilir. Ancak taşıt kredilerinde ara ödemeler lehte gibi gözükse bile, baştan iyice düşünülmezse tüketicinin aleyhine dönüşebilir.
Bunun nedeni kredi borcunun erken kapatılması nedeniyle kredi veren bankanın ya da finansal kuruluşun faiz gelirlerinde düşme olmasıdır. Bu kapsamda erken ödeme cezası, erken ödenen tutarın kalan vadesi 36 aydan fazla olmayan kredilerde %1'den ve kalan vadesi 36 aydan fazla olan kredilerde %2'den fazla olamaz.
Madde 5- Tüketici, kredi verene borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda vadesi gelmemiş bir ya da birden çok taksit ödemesinde de bulunabilir. Bu halde kredi veren tüketiciden her hangi bir isim adı altında, ek bir ödemede bulunmasını isteyemez.
Kredi notunuzu yükseltebilmek için taksitlerinizi zamanında ödemeniz olumlu etkiye yol açar. Genel bilinenin aksine erken ödeme yapmanın ise sanıldığı kadar büyük avantajı yoktur. Normal gününde ödemeniz yeterlidir. Kredi kartınızın minimum tutarını ödemeniz bütün borcu ödemenizle aynı etkiyi yapar.
Örneğin 36 aylık bir kredi, 30. ayda erken ödeme ile kapanırsa, sadece kalan 6 aya uygulanması planlanan faiz kadar indirim elde edilir. Sonuç olarak, düşük bir oranda da olsa tüketicilerin erken ödeme ile indirim elde edip avantaj sağlaması mümkündür.
Sanayi Bakanlığı`nın hazırladığı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun`da değişiklik yapılan yasa tasarısı taslağına göre, tüketici, kredi ilişkisinde, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, kredi sözleşmesini feshederek kredi borcunun tamamını erken ödeyebilecek.
Evet, çekilebilir. Bu durumla ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak böyle bir süreçte bankaların kararını etkileyen faktörler, kredi notunuzun, gelirinizin ve borç durumunuzun onay için uygun olup olmadığıdır.
Konut finansmanı yasası gereği mevcut kredinizi vadesinden önce kapatmanız durumunda, kalan ana para üzerinden, kalan vadeniz 36 ayın altında ise, %1, 36 ayın üstünde ise %2 erken kapatma ücreti alınır.
Bu noktada krediyi komple kapatmak için erken ödeme yapılması durumunda kredi notunuz etkilenmeyecektir. Ancak erken ödeme öncesinde kredi taksitleri geciktirilmeden zamanında ödendiyse, banka bunu olumlu skor olarak işler ve kredi notunu olumlu anlamda katkısı olur.
Bu maddeye göre birbirini takip eden iki taksidin ödenmemesi hâlinde bankanın tüketiciye 30 gün zaman tanıma ve borcun tamamını talep etme hakkı bulunur. Yani ardışık olarak iki taksit ödenmediğinde inisiyatif tamamen bankanın elinde.
04.09.2020 tarihinde değişen "Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik" ile ihtiyaç kredisi maksimum taksit sayısı 60 aydan 36 aya çekildi. Değişikliğin yapıldığı tarihinden önce kullanılan ihtiyaç kredileri için de aynı şekilde yapılandırma vadesi en fazla 36 ay olacak şekilde düzenlendi.
Kredi notu sıfır olan tüketiciler, düşük limitli kredi kartını maaş bankasından talep edebilir. Dilerseniz herhangi bir bankadan mevduat hesabı açtırarak tüm harcamalarınızı bu hesaptaki birikiminizden yapabilirsiniz. Hesabınıza düzenli para giriş çıkışı sağladığınız takdirde kredi notunuz oluşmaya başlayacaktır.
Riskli kredi notu kapsamında değerlendirilen; yani puanı 1 ila 699 arasında olan kişiler, bloke teminatlı kredi kartlarına başvuru yapabilir. Notu 700 puan ve üstünde yer alan banka müşterilerinin ise çalışma durumlarına ve gelir beyanlarına göre kredi kartı sahibi olmaları mümkün.
KKB puanı 0 ile 1099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en çok tereddütte kaldığı grup ise 1100-1499 arası puana sahip az riskli olarak görülen tüketicilerdir.
Kredi Geç Ödeme Kanun Düzenlemesi
Borçluya verilen 30 gün içerisinde kredi taksitlerinin ödenmesi talep edilir.
Evet. Bu süreçte gecikilen tutara temerrüt faizi işletilebilir. Temerrüt veya geç ödeme durumunda tüketiciden sözleşmede yer alan akdi faiz oranının yüzde otuz fazlasından daha yüksek bir oranda gecikme faizi tahsil edilemez.
Ödeme günü tatil gününe denk gelirse ödemeniz takip eden ilk iş günü gerçekleştirilir.
Borç kapatma kredisi başvurusunu bankaların şubeleri ve internet siteleri üzerinden yapabiliriz. Örneğin 444 0 335 Anında Kredi Destek Hattı üzerinden veya Garanti BBVA şubelerinden kolaylıkla başvuru yapmak mümkün.
Bir takvim yılı içinde kredi kartı borcunun asgari tutarı üç kez ödenmezse kredi kartı nakit avans çekimine kapatılır. Üç dönem üst üste borç ödenmediğinde kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır.
Taksit, bir borcun ödenmesi gereken parçalarından her birine verilen isimdir. Kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişin mantığı, tutarın tamamının limitten düşülmesi ve aylık bazda parça parça ödenmesidir. Kredi kartı limiti, aylık olarak ödenen tutar kadar açılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri