Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
1. 2. ve 3. viteslerde 2.000 devirden sonra turbonun devreye girdiği bariz şekilde belli oluyor.
Aracınızın turbosunun devreye girip girmediğini, devir saatinden kolayca anlıyabilirsiniz. Normal şartlarda turbo 1500 devirden sonra devreye girmektedir. Eğer aracınızın çekişi düşmüş ve 3000 devir üstünü göremiyorsa büyük olasılıkla turbo arızalanmış demektir. Bunu vites değişimlerindede kolayca anlıyabilirsiniz.
Gaz pedalına yüklendiğinizde turbo devreye girmiyorsa, nedeni wastegate veya wastegate hortumunda tıkanma olmasıdır. Aşırı miktarda yağ yakmak, tipik olarak turbo yetmezliğinin işaretidir. Turbonun ön tarafındaki boruyu ayırın. Bir endeskop kullanarak türbinin içine bakabilirsiniz.
turbo sürekli devrede arkadaşlar.
İlgili 24 soru bulundu
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Basınç yüklü egzoz gazı otomobilin motorunu terk etme aşamasına geldiğinde, turbo sisteminin türbin çarkına tönlendirilmektedir. Göbekte bulunan mil, türbin ile birlikte döner ve milin diğer tarafında bulunun kompresör çarkının çevrilmesi sağlanır. Böylece kompresör yüksek hızla dönmeye başlar.
turbonun bastığı havanın basıncını ölçen bir sensör var o sensör belirlenen basınçtan fazla bir basınç algıladığında ecu motoru korumaya alır, yani wastegate i açarak turboyu devre dışı bırakır araç basınçsız bir şekilde yürür.genelde kontak kapatıp 1-2 dk sonra tekrar çalıştırdığında düzelir.
Eğer motor artan yağ tüketimi sergiliyorsa, egzozdan mavimtırak duman çıkartmaya başlamış ise turbodan şüphelenilmesi kaçınılmazdır. Etkiler: Yağ, turbonun türbin veya kompresör tarafından çıkabilir. Egzozdan mavimtırak duman çıkabilir.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Turbo Ömrü Ne Kadardır? Turbo ömrü, birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Bu faktörler arasında aracınızın markası ve modeli, kullanım koşulları, aracın bakımı ve kullanım sıklığı gibi etkenler yer almaktadır. Genellikle turbo 100.000 - 150.000 km arasında ömre sahiptir.
Turbo dizel araç kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli bilgiler; Turbo dizel motora sahip olan araçlar gaz verilerek ısıtılmamalıdır. Hava iklim koşullarına göre 30 - 90 saniye arasında rölantide çalışması ondan sonra yola çıkılması. Diğer önemli nokta ise motor soğukken yüksek devirde kullanılmamalıdır.
Turbolar ayrı bir yağlama sistemine sahip değildir. Karterde bulunan motor yağını kullanır bu yüzden aracımızı çalıştırdığımızda ortalama bir dakika rölantide çalıştırırsak yağ turbo sistemine ulaşır ve turbo daha uzun ömürlü kullanılabilir.
Turbo motorun en büyük avantajı, çok düşük motor hacimleriyle bile yüksek performans verebilmesidir. Örneğin 1.0 litrelik bir turbo motorlu araç, genel olarak 1.0 litrelik atmosferik motorlu bir araca göre daha yüksek beygir ve tork gücü yakalar.
turbonun pallerinden birinin kırıldığını işaret eder. bu sesi duyarsanız bilin ki kısa süre sonra turboyu kucağınıza alacaksınız aman dikkat. turbo manifoldundaki bir çatlak, hava kaçıran bir eleman veya balanssız bir fan milini işaret eden durumdur.
Turbo Revizyon Maliyetleri
Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir. Bu sayede arızanız sıfır turbo fiyatının dörtte/beşte bir maliyetine çözülebilmektedir.
Turbo arızalanırsa, araba hızlanamaz. Bu aynı zamanda otomobilin motoru tasarlandığı şekilde kullanamayacağı anlamına da gelir.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Egzozdan Gelen Gri Duman: Bariz şekilde görülebilecek bir arıza belirtisidir. Motorun zorlanmasıyla beraber egzozdan gri duman ve yanık yağ kokusu atılır. Turbo içerisinde yağ kaçağı olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum sırasında aracınız motor devrini hızlıca arıttıracaktır.
Turbo arızası sonucunda oluşan boşluktan yağ sızabilir. Sızan yağ, turbonun bastığı hava ile birlikte yanma odasına gönderilir ve araç yağ yakmaya başlar. Yağ sızıntısı zamanla artar ve motor yağı yakıt olarak görür. Motor devamlı çalıştığı için yağ devamlı gelir.
Turbo mili, yüksek sıcaklıklar ve yüksek hızlar nedeniyle yıpranabilir ve aşınabilir. Bu durum, turboşarjın verimliliğini azaltabilir ve araç performansını düşürebilir. Turbo mili hasarlı olduğunda, tamir edilebilir veya değiştirilebilir.
Dizel araçlarda turbonun bozulması, araç verimliliğinin düşmesine ve uzun vadede de motorun dolaylı olarak zarar görmesine neden olur. Motor silindirlerine yeterli hava gitmediği için, motor daha fazla zorlanır. Bu durum, özellikle yük altında aracın daha fazla ses çıkarmasına yol açar.
Gücünü Superşarj gibi kayışlardan ve dişlilerden değil, egzoz gazının basıncından alır. Turboşarj motora atmosferik basıncın üzerinde hava vererek, yani zorla doldurum yaptırarak daha küçük hacimli motordan daha yüksek güç alınmasını sağlatan , hareketini egzoz gazının dışarı çıkma basıncından alan bir çeşit pompadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri