Turbosuz dizel motorları turbolamak mümkün.
Bu durumda motor EKÜsüne turbo çalışmasının kodlanması gerekmektedir. Ayrıca turbosuz bir araca turbo uygulandığında, motorun vuruntulu çalışma olasılığı artar. Turbo ekstra gücün oluşmasına sebep olduğundan pistonlar, krank mili, şanzıman ve aktarma sisteminin de aşırı yüklenmesi söz konusu.
Evet hocam. Çift turbo uygulaması ve ecu ile bu motor 220 beygire rahatça çıkıyor.
Atmosferik motorlar turbo motora çevrilebilir.
Turbo revizyon maliyetleri otomobilin türüne ve motor hacmine göre değişmektedir. Turbo özellikleri de otomobilin motoruna göre değişiklik gösteriyor. Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir.
İlgili 45 soru bulundu
- Aracın yaşı ve kilometresi: Her ne kadar turbolar aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da zamanla aşınmaları ve arıza çıkarmaları mümkündür. Bir turboşarj tipik olarak 150.000 ila 250.000 kilometre arasında sorunsuzca kullanılabilir.
Diğer bir yolu ise daha basit bir sistem olan turbo sistemidir. Turbo sistemi motorun daha çok yakıt ve hava karışımını yakmasını sağlar. Turbo sisteminin normal etkisi kare başına 6 ya da 8 psi basınçtır ve %30-%40 arası güç artışı sağlar.
HER ARACA TURBO TAKILIR. MODİFİKASYON YAPILIR. TABİ BİLİNÇLİ YAPMAK KAYDIYLA. İlk önce turbonun takılmasından bahsedelim.Turbonun montajı için (orta ve yüksek basınç diye tabir edilen)Motorda istenilen sisteme göre değişiklikler yapmak zorunludur.
Turbo motorlar daha küçük yapıda olduğu için daha az yakıt tüketiyor. Yani atmosferik bir motorun altı silindirle ürettiği gücü turbo motorlar dört silindirle üretebiliyor. Bu da yüzde 20'ye yakın bir yakıt tasarrufu anlamına geliyor.
Böylece günümüzde artık 1 litre hacmindeki bir turbo motor, 2.0 litre hacmindeki bir atmosferik motora göre çok daha fazla güç üretebiliyor. Turbo motorlar, atmosferik motorlarla aynı silindir hacmine sahip otomobillerde bile yüksek performans elde edilmesini sağlıyor.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turbolu araçların subapları daha sert ve basınca dayanıklı olarak üretilmiştir. Aksi halde yüksek basınç subapların yamulmasına sebep olacaktır. Turbolu araçların pistonları turbosuzlara göre çok daha sağlamdır. Eğer turbosuz bir araca turbo eklenir ve piston gibi elemanlarda değişime gidilmezse pistonlar delinir.
Turbolar, içten yanmalı motorlarda yanmanın optimize değerlerde olmasını ve motorun performansı arttırmak için kullanılırlar. Bir turbo doğal havalandırmalı motora göre güç çıktısını %15-25 artırabilir.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Turbo sadece hava basıncını arttıran sistemdir arkadalar. Turbolu ve turbosuz atmosferik motorlar vardır. Buna örnek olarak benim aracın turbosuz atmosferik motordur. Nemo ise turbolu atmosferik bir araçtır.
Atmosferik motorlarda güç artışı için motorun hava giriş çıkışlarının, sıkıştırma oranı ve sübap derecelerinin değiştirilmesi yöntemi kullanılır.
Yakıt tüketimini çok düşük seviyelere düşüren turbo motor, doğa dostu kullanıma da imkan verir. Çünkü emisyon değerleri de oldukça düşüktür. Düşük devirlerde maksimum tork değerlerine ulaşabilen turbo motorlar, bu düşük devirlerde vites değiştirmeyi de mümkün kılar.
Turbo dizel araç kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli bilgiler; Turbo dizel motora sahip olan araçlar gaz verilerek ısıtılmamalıdır. Hava iklim koşullarına göre 30 - 90 saniye arasında rölantide çalışması ondan sonra yola çıkılması. Diğer önemli nokta ise motor soğukken yüksek devirde kullanılmamalıdır.
Aracınızın LPG'li olması yazılım uygulamamız için engel değildir. Dizel, benzinli, LPG'li tüm araçlara uygulama yapabiliyoruz. Aynı zamanda aracınızın atmosferik yada turbolu olması fark etmeksizin yazılım uygulamamızdan faydalanabilir, aracınızın gerçek gücüyle tanışabilirsiniz.
Turbonun servise ulaşmasının ardından ortalama 1 ya da 2 gün içerisinde daha doğrusu servis yoğunluğuna göre turbo değişimi gerçekleştirilir.
Atmosferik motorlar içten yanmalı olup yalnızca otomobilin bulunduğu ortamdaki hava basıncını kullanarak fonksiyonlarını yerine getirir. Motor silindirinde bulunan hava ve yakıtı piston aracılığıyla alarak aracın diğer bölümlerine iletir. Atmosferik motorlar atmosfer basıncını emerek silindirde yanmak üzere aktarırlar.
Vaporizer takarken aracın motor hacmine bakarlar sadece. Atmosferik arabada bu şekilde tutturabilirsiniz ancak turbo araca LPG takacaksanız anlık turbo basıncınıda hesaba katıp ona uygun vaporizer takmanız gerekir.
TURBO sisteminin torka faydası var. Motorun elde edeceği tork değerini daha düşük devirlerde elde etmesine katkıda bulunuyor. böylece araç erken den max. gücüne ulaşıyor.
Big Turbo Setup Yazılım ile 173 Hp 321 Nm kaydettik.
DÜNYANIN EN GÜÇLÜ MOTORU | 109bin Beygir 7.6milyon Nm Tork - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri