Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi bünyesinde bulunan 4 bölümden biri olan Turizm Rehberliği programında, isteğe bağlı olmak üzere bir yıllık İngilizce hazırlık sınıfı uygulaması bulunmakta olup, lisans düzeyinde (dört yıl) eğitim verilmektedir.
Turist Rehberliği mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlerin döviz işlerini, haberleşmelerini, sağlık belgelerini gibi önemli konularda yardımcı olur.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Tur Rehberi maaş beklentisi aylık ortalama 21.800 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 18.000 TL ile 27.200 TL arasında değişmektedir.
Turist Rehberliği bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Turist Rehberliği bölümü toplam 28 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir.
Turizm Rehberliği Bölümünden gerekli koşulları sağlayarak mezun olan öğrenciler; YDS'den (Yabancı Dil Sınavı) en az 75 puan veya TUREB'in yapmış olduğu yabancı dil sınavından geçerli puan almış, 45 günlük (ülkesel) veya 8 günlük (bölgesel) yurtiçi uygulama gezisini tamamlamış iseler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ...
İlgili 19 soru bulundu
Turizm Rehberliği bölümü mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlere önemli konularda yardımcı olur. Turistlere, götürdüğü yere özgü kültürel yemekleri ve yerlerin bilgisini sağlar.
Rehber olmak için üniversitelerin Turizm Rehberliği bölümünden mezun olmak gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açtığı kurslardan eğitim aldıktan sonra kurs sonunda hem sözlü hem de yazılı sınavdan geçerek de rehber olmak mümkündür.
Turist Rehberliği Bölümünde Hangi Dersler Var? Turist Rehberliği Bölümünde, Kültürel Tercihler Yönetimi, Mitoloji, Arkeoloji, Dinler Tarihi, Sanat Tarihi, Kültürel Miras, Anadolu Uygarlıkları vb. gibi meslek için önemli dersler ağırlıklı olarak verilmektedir.
2 Yıllık Ön Lisans Turist Rehberliği Bölümü Devlet Ve Vakıf Üniversitelerinde Bulunmaktadır. Bölümün Öğretim Türü Örgün Eğitim, İkinci Öğretim Ve Uzaktan Eğitim Şeklinde Olabilir. Turist Rehberliği, Turizm Sektöründe Birçok Farklı Kariyer Fırsatı Sunar.
Türkiye'de resmi olarak turist rehberi olma yolunda adayların, 2 veya 4 yıllık turizm rehberliği bölümünü tamamlamaları gerekmektedir. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen kokart belgesi ile adaylar, bölgesel veya ulusal rehber olarak görev yapabilirler.
Tur/turist rehberi olmak için okunan lisenin bir önemi yoktur. Lise mezunu olmak yeterlidir.
Öğrenciler Turist Rehberliği Programı için- belirtilen şartlara uyan işletmelerde otuz (30) iş günü staj yaparak mezun olmaktadır. Bu koşulları sağlayan öğrenciler 'Turist Rehberliği önlisans Diploması' derecesi alır.
Seyahat firmaları, turizm alanları, havayolları şirketleri, bireysel acenta, dış ticaret yapan firmalar ve tur operatörlüğü gibi iş imkanları bulunmaktadır. Turistik alanlarda, otellerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı alanlarda iş bulabilir ve tercüme bürolarında da ek iş yapabilirler.
Programa kayıt yaptıran öğrenciler, 1 yıllık İngilizce hazırlık okurlar. Ancak yapılan muafiyet sınavında başarılı olurlarsa hazırlık sınıfını atlayarak, 1. sınıfa başlayabilirler.
Turist Rehberliği (TYT) Programlarına Taban Puanına Göre Yerleşen Son Kişinin Netleri. Not: Programlar taban puanlarına göre yüksekten düşüğe doğru sıralanmıştır.
Turist rehberi olmak için turizm rehberliği programında ön lisans, lisans ya da yüksek lisans derecesine sahip olmak gerekiyor. Eğitim sürecin en önemli adımıdır. Turist rehberi olmak için yabancı dil bilme zorunluluğu vardır. İngilizce ya da herhangi bir başka dil olabilir.
Turizm Rehberliği bölümünden mezun olan kişiler birçok alanda faaliyet gösterebilecek alanlarda çalışır. Turizm rehberleri; genel olarak tur organizasyon şirketleri, turizm şirketleri gibi şirketlerle çalışabilirken aynı zamanda bu bölüm mezunları kamuda da Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak çalışabilir.
Buna göre, bir turist rehberi en az B2 düzeyinde bir yabancı dil bilmelidir. Fransa'ya bakıyoruz. Bölgesel ve ülkesel olarak ikiye ayrılıyor. Bölgesel olan en az bir, ülkesel olacaksa en az iki dil bilmeli!
Bu mesleği icra eden insanlar, bir günde 15-16 saat çalışmak zorunda kalabilmektedirler (Köroğlu, 2011: 257).
Profesyonel turist rehberinin öncelikle anadilini ve rehberlik yaptığı dil veya dilleri çok iyi derecede bilmesi gerekir. Tarih, arkeoloji, sanat tarihi, coğrafya, ekonomi konularında mesleğin gerektirdiği bilgiler yanı sıra müzik, sanat, politika konularında da genel kültür sahibi olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri