gidenler ve transit yolcular turist sayılmamaktadır. En az bir gece konaklama gerçekleĢtirmiĢ günübirlikçiler ise turist olarak kabul edilir (Yağcı, 2003:12).
1963 yılında OECD Turizm Komitesi, üyesi olan ülkelere yabancı turist kavramı ile ilgili olarak bu tanımın benimsenmesini tavsiye etmiştir. Tanıma göre, devamlı oturduğu ülkenin dışında herhangi bir ülkeyi 24 saatten az olmayan bir süre içinde ziyaret eden kişi, yabancı turisttir.
Buna göre turist, en az bir gece konaklayan; günübirlikçi ise geceleme yapmayan ziyaretçi olarak kabul görmektedir.
TURİST: bir ülkeyi ya da bölgeyi gezmek, görmek, eğlenmek, spor yapmak, kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak üzere, ikamet ettiği yerden en az 24 saat ayrı kalan ve gittiği yerde maddi harcamalar yapan kişilere denir.
Gittiği yerde 24 saatten az kalan ya da o yerin bir konaklama tesisinde bir geceleme yapmadan seyahat eden kişiye ise günübirlikçi (ekskürsiyonist) denir. Bu bağlamda araştırmaya hem turistler hem de günübirlikçiler dahil edilmiştir. Her ikisi için ziyaretçi kavramı kullanılmıştır.
İlgili 37 soru bulundu
Milletler Cemiyeti İstatistik Uzmanları Komitesi tarafından ilk turist tanımı yaklaşımı 1937 yılında yapılmıştır. Yer değiştirmeye katılanlardan turist olanların ayırımı için ortaya atılan tanıma göre; bir ülkeye en az 24 saatlik bir süre boyunca kalmak için gelenler turist olarak kabul edilir.
Asırlar boyunca, aynı formatta olmasa da seyahat etmek eylemi meraklı insanlar tarafından gerçekleştirilmiştir. Eskiden seyahat edenlere gezgin denirken şimdi ise seyahat etmek yaygınlaştığı için bu kişilere turist denmiştir.
TDK'ye göre elekçi düzenli işi olmayan, çer çöp toplayarak geçinen ve bulmuş olduğu ürünleri satan kişilerdir. Elekçiler kendi zerzevatlarını kendileri de üretebilmektedir. Genellikle herhangi bir alanda konuşlanmazlar ve yaşamlarını gezip ürün satmak ile geçindirirler. Bu kişiler TDK'de elekçi olarak tanımlanır.
İnsanların birbirinden farklı hobileri bulunmaktadır. Bunlardan biride farklı coğrafyaları gezip görme şeklinde olmaktadır. Bu bağlamda gezmeyi seven insanlar için seyyah kavramı kullanılmaktadır.
Dış pasif turizmle, bir ülke vatandaşlarının başka bir ülkeye seyahatleri ifade edilmektedir. Bu turizm türü, ödemeler dengesi üzerine döviz çıkışı ya da ithalat etkisi olarak kendini gösterir. Dış aktif turizm ise, dış turizm ödemeler dengesi üzerine döviz kazandırıcı yönde etki eder ve ekonomiye ihracat etkisi yapar.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılının 4. çeyreğine ve yılın geneline ilişkin turizm istatistiklerini açıkladı. Buna göre, turizm geliri, geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 16,9 artarak 54 milyar 315 milyon 542 bin dolara çıktı.
Turizm esnasında etik davranışlar sergileyen turistler, sorumlu turist olarak adlandırılabilmektedir (Stanford, 2006, ss. 196 – 197).
Madde 21- Tatil köyleri; doğal güzellikler içerisinde, rahat bir konaklama yanında çeşitli spor, eğlence ve satış hizmetlerinin de sağlandığı yaygın yerleşim düzenindeki en fazla iki katlı yapılardan oluşan, en az 60 odalı konaklama tesisleridir.
Aktif dış turizm, yurtdışından gelen yabancı turistlerin seyahat ve konaklamalarından doğan turistik hareketleri ifade etmektedir. Pasif dış turizm ise ülke vatandaşlarının başka ülkelere turizm amacıyla yaptıkları seyahatlerden doğan turistik hareketlerdir.
Pasif olarak yapılan spor turizmi içinde ise spor müsabakalarının stadyumlarda ve benzeri yerlerde seyredilmesine, ünlü spor takımlarının çalışmalarının izlenmesine yönelik turlar yer almaktadır. Bu kategoriyi kişisel etkinliklere yönelik turizm türleri oluşturmaktadır.
Çingeneler, aslen Kuzey Hindistan kökenli olup günümüzde ağırlıklı olarak Avrupa'da yaşayan göçebe bir halk. Türkçede Roman sözcüğü de sıklıkla Çingene anlamında kullanılır.
Yaygın olarak İstanbul, Edirne, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Balıkesir'de yaşayan Romanların yaklaşık 7-10 bin kadarının ise Çanakkale'de yaşadığı tahmin edilmektedir (Arayıcı 2008).
Özkan'a göre (2000: 104), Türkiye'de İslam inancına sahip olan Çingeneler, itikadî açıdan kendi- lerini Bektaşi- Alevi ve Sünni olmak üzere iki gruba ayırmaktadır. Özellikle göçer durumda olanların pek çoğu Bektaşi - Alevi Müslüman, yerleşik du- rumda olanların büyük çoğunluğu ise Sünni Müslüman olarak bilinmekte- dir.
TDK'ya göre “turist” Fransızca “touriste” kelimesinden dilimize geçmiş bir isimdir ve “dinlenme, eğlenme, görme, tanıma vb. amaçlarla geziye çıkan kimse, gezgin, gezmen, seyyah” anlamına gelmektedir.
Yolcu, bir araçta seyahat eden ancak içinde olduğu aracın kullanımında ya da gittiği yere gitmesinde etkili olmayan kişilere verilen genel bir isimdir. Bir araçtaki mürettebat, şoförler ya da pilotlar, yolcu olarak kabul edilmezler.
“Turizm; sürekli kalışa dönüşmemek ve gelir getirici hiçbir uğraşıda bulunmamak şartı ile bireylerin geçici süre konaklamalarından doğan olay ve ilişkilerin tümüdür.”
Gençlik turizmi, 15-24 yaş grupları arasındaki bireylerin anne, baba ve diğer aile yakınları olmaksızın turizme katılmalarıdır. Bir başka tanımlamaya göre de; gençlerin spor, eğlence, sosyal ve kültürel etkinliklere katılmak amacıyla yapmış oldukları seyahatlerdir.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri