Platon, sanatın mükemmel olanı yakalamasını ister. Bu mükemmellik de sanatı ideaya ulaştırır. Sanatın böylece ideal olanı yansıtması gerektiğini de dile getirir.
Özetleyecek olursak sanatı iletişim kurmak, toplumlar eğitmek, bilgilendirmek, eğlendirmek, kültürel bir miras bakmak, düşündürmek veya hissettirmek için yapıyoruz.
Platon için sanatsal yaratı; bilinçli, bilinerek yapılan bir şey olmadığı için ve kopyanın kopyası olduğu için değersizdir. Bir taklittir. Gerçeklikten pay almadığı için bizi hakikat'e götürmez. Politik açıdan sansürden, dene- timden geçmeyen bir sanat eseri toplum için zararlıdır.
Aristoteles'e göre sanat, genel olarak taklittir (mimesis). O, buradaki taklit terimini, sanatçının taklit etme etkinliğine ilişkin olarak kullandığı gibi, bir taklit ürünü olan sanat yapıtlarına ilişkin olarak da kullanmaktadır.
Sanat eserlerinden de söz edilir. Sokrates'e göre; güzel insanlar, süsleme- ler, resimler ve heykeller onları gördüğümüzde bize zevk verir. Güzel sesler, müzik, sohbetler ve öyküler de üzerimizde aynı etkiyi yaratır. Yani görme ve duyma yoluyla zevk aldığımız şeyler güzel olarak adlandırılır20.
İlgili 15 soru bulundu
Platon: Platon'a göre sanat bir taklittir. Yaratılan tüm eserler, formlarının taklididir. Aynı şekilde sanat, insanları eğlendiren ve haz veren bir eylemdir. Kant: Sanatı ahlaktan ve akıldan farklı değerlendiren Kant, sanat bilgisinin kendisinde var olduğunu savunmaktadır.
Platon'un etik anlayışı da çoğu Yunan filozofu gibi soylulara, köle olmayan özgür yurttaşlara yöneliktir. Ona göre toplumun çoğunu oluşturan kitle ahlâklı olma, erdem edinme gibi yeteneklerden yoksundu. Bu nedenle bu toplumsal etikte sınıflar arasında bir ahlâksal bağ olduğu söylenemez.
Croce'nin sanata ilişkin görüşleri kavramsal olarak idealist bir kapsamda değerlendirilebilir. Düşünüre göre sanat kısaca, sezginin ifade edilmesine dayanan, akılsal ve tekniğe dayalı olmayan bir edimdir.
Estetik, Antik Çağ'dan bugüne kadar felsefe tarihi boyunca birçok filozof tarafından incelenmiştir. Antik Çağ'da Platon ve Aristoteles, Aydınlanma Çağı'nda ise Leonardo Da Vinci, Alexander Gottlieb Baumgarten ve Immanuel Kant, felsefenin estetik dalıyla ilgilenen filozoflar arasında yer almaktadır.
Sanatın amacının kişiye bir şeyler öğretmek ve yararlı olması gerektiğini düşünür. Bu düşünceleri yüzünden Platon birçok kişi tarafından faşist olarak görülür çünkü onun mimesis ve ideal gerçekler anlayışı çok baskıcıdır ve özgür sanata karşıdır.
Platon, güzelliğin mutlak olduğunu ideal bir güzelliğin var olması gerektiğini açıklar. Güzellik, güzel kadın duyumunun ideal formudur. Buna göre, güzellik, duyumların ötesinde var olan ve tek tek güzellik duyumlarını şekillendiren bir idea'dır. Plotinus'a göre güzellik, ilahi akıl'ın dünyadaki yansımasıdır.
Değerlerin kişisel duygu ve eğilimlerden bağımsız, ne ise o olduklarını söyleyen Sokrates'e göre değerler, nesnel bir varlığa sahiptirler. Aynı düşünceyi büyük bir kararlılıkla savunan Platon da her türlü değerin, özellikle ahlaki değerlerin bağımsız ve mutlak olarak doğru veya yanlış olduklarını iddia etmektedir.
Edebiyatta klasisizm
"Sanat, sanat içindir." anlayışı benimsenmiştir. Sanatçılar eserlerinde kişiliklerini gizlemişlerdir. Eserlerde klasik, değişmeyen tipler oluşturulmuştur. Fiziksel ve sosyal çevre önemli değildir çünkü değişkendir.
Sanat toplumdaki değişimin habercisi olmak kadar statükoyu sorgulayan önemli fikirlerin ortaya çıkmasına ve yaygınlaşmasına da vesile olmuştur. Fikirleri değiştirerek veya dönüştürerek, değerleri hatırlatarak ve deneyimleri mekân ve zaman kapsamında tercüme ederek toplumu etkiler.
"L'art pour l'art" terimini, Théophile Gautier (1811-1872), 1835 tarihli kitabın Mademoiselle de Maupin'in önsözünde bir slogan olarak kullandı.
Ancak felsefe ile ilgili eserlere baktığımızda sanat felsefesi yerine estetik sözcüğünün kullanıldığını görürüz.
Aristoteles Platon'la kıyaslandığında kendince gökyüzünde değil ayakları yere basan bir felsefe geliştirmiştir. Aristoteles'e göre, hocası Platon fenomenler dünyasındaki nesnelerin dışında bir ideler dünyası oluşturmasına karşı çıkmıştır.
Croce, sanatın öznel bir deneyim olduğunu savunurken, aynı zamanda sanatın evrenselliğine de değinir. Sanatın, insanların ortak duygusal ve estetik deneyimlerini ifade etme ve paylaşma aracı olduğunu düşünür. Sanatın kişisel ifade, düşünsel etkileşim ve estetik deneyim açılarından zengin bir alan olduğunu savunur.
Teoriler, sanatı bazı şeylerden ayırdığı gibi, sanatı da olanaklı kılar. Bir Brillo kutusu ile bir Brillo kutusundan oluşan sanat yapıtı arasındaki farkı meydana getiren şey, sonuçta bir sanat teorisidir. Kutuyu sanat dünyasına taşıyan ve gerçekten olduğu gerçek nesneye dönüşmesini önleyen teoridir.
Croce'nin bilimsel bir yapıtı da sanat eseri olarak yorumlaması ve aynı zamanda gündelik sezgilerle sanatsal sezgiler arasında da özce bir fark olmaması onun sanat anlayışıyla ilgilidir. O, sanatın bizzat kendisi hakkında da şöyle diyor: “İnsan izlenimleri işleyerek kendini onlardan kurtarır.
Platon'a göre temel erdem bir tane değil dört tanedir ve bunlar Hikmet, Cesaret, İffet ve Adalettir. Platon'un üç parçalı nefs anlayışı onun dört kaynak erdemi kabul etmesine sebep olmuştur.
Platona göre ahlak, 'iyi ideasına' ulaşmakla mümkündür. Mutluluğun kaynağı, en iyi olandır. En iyiye ulaşmanın yolu ise erdemlerden; doğruluktan ve adaletten geçer.
8-) Platon'a göre gerçek varlık, değişmeden kalabilen olmalıdır; aksi halde bilgisine ulaşılamaz. Platon'un varlık anlayışının temelinde akılla kavranabilen, değişmeyen, kendi kendinin nedeni ola gerçek varlıklar, idealar vardır. İdealar dünyanın dışındadır. İdeaların gerçeğin kopyası olduğu belirtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri