Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren lisans programlarından birinden mezun olmak, İlgili eğitim programlarına ve özellikle Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) eğitim programlarından birine katılmak, Eğitim sonrası ilgili sınavı geçmek.
Seyahat danışmanı olmak için Seyahat İşletmeciliği, Seyahat Acenteciliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği gibi bölümlerden mezun olmak gerekmektedir. Aynı zamanda meslek liselerinde de bu alanda eğitim alan kişiler, seyahat danışmanı olarak görev yapabilir.
Turizm Danışmanlığı, turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelere, destinasyonlara veya turizm projelerine stratejik, operasyonel ve pazarlama konularında uzmanlık sağlayan bir hizmettir.
a) A Grubu Seyahat Acentası: Tüm seyahat acentalığı hizmetlerini yapar. b) B Grubu Seyahat Acentası: Kara, deniz ve hava ulaştırma araçlarına ilişkin rezervasyon ve bilet satışı hizmetleri ile A grubu seyahat acentalarının düzenledikleri turların biletlerinin rezervasyonunu ve satışını yapar.
- A grubu seyahat acentaları için yedi bin (7.000 TL)Türk Lirası, - B grubu seyahat acentaları için altı bin (6.000 TL) Türk Lirası, - C grubu seyahat acentaları için beş bin (5.000 TL) Türk Lirası'dır.
İlgili 35 soru bulundu
Turizmci olarak çalışanlar, turizm işletmelerinde, otellerde, tur acentelerinde, seyahat acentelerinde veya diğer turizm işletmelerinde çalışabilirler. Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, turizm sektöründe çalışanların ortalama aylık brüt maaşı 17.000 TL ile 52.000 TL arasında değişebilir.
İşyerlerinde satış ve pazarlama departmanlarında yönetici olabilen mezunlar, yiyecek - içecek ve benzeri servis hizmetlerinin sorumluluğunu yürütebilir. Animasyon şirketlerinde, turizm acentelerinde, tur operatörlerinde, devlet kurumlarında Turizm ve Otel İşletmeciliği iş imkanı bulunmaktadır.
Rehber ve tercümanları gezi için organize etmek, Özel seyahat kolaylıkları ve paket turları için gerekli ayarlamaları yapmak veya diğer kiralamaları yapmak, Özel gezi taleplerini karşılamak, Pasaport, vize ve döviz ile ilgili özel ihtiyaçları karşılamak.
Turizm Fakültesi Lisans Programlarına kayıtlı öğrencilerin zorunlu staj süreleri 60 gündür.
Turizm İşletme Belgesi Nasıl Alınır? Turizm İşletme Belgesi alına bilmesi için Yukarıda bahsi geçen evraklarla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığına Müracaatta Bulunulur. Müracaat incelenerek herhangi bir eksiklik görülmediği takdirde Bakanlık tarafından Eksper tayin edilir.
Turizmin yoğun olarak gerçekleştiği yerlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğünce teşkilatlandırılmış olan Turizm Danışma Büroları; kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ihtiyaç duydukları her türlü bilgi, belge, tanıtıcı broşür vb. görselleri temin edebilecekleri ilk başvuru yeridir.
Öğrenciler zorunlu stajını, Turizm İşletme ya da Turizm Yatırım Belgesi bulunan otel, tatil köyü işletmeleri, seyahat acentaları ile üniversitelerin; konukevleri, misafirhaneleri veya Turizm Meslek Yüksekokullarının uygulama otellerinde yapabilirler.
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, üniversitelerde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Turizm ve otel işletmecisi olmak için üniversitede İşletme, Otel Yöneticiliği ya da Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü'nün okunması gerekmektedir. Bu bölümler, lisans bölümleri arasında yer almaktadır ve eğitim süresi dört yıl sürmektedir.
İş Olanakları
Turizm ve Otel İşletmeciliği Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, turizm sektöründe konaklama ve yiyecek- içecek işletmelerinde istihdam edilir.
Danışmanlar, kendi danışmanlık firmalarında çalışabilirler veya büyük şirketlerin iç danışmanları olarak görev yapabilirler. Ayrıca, hükümet kurumları, eğitim kurumları ve sivil toplum örgütleri gibi birçok farklı alanda da çalışabilirler.
Otel Danışmanlığı yapan kişiler planlama aşamasında veya hali hazırda çalışma gösteren oteller için otel sahiplerine ve kişilere önemli tavsiyelerde bulunan ve otelin daha başarılı olması için onlara yardım eden kişi veya kişilerdir. Sorun tespit eden danışmanlar sorunu en kolay şekilde çözmek için planlar kurarlar.
Turist; Para kazanma amacı olmaksızın, dinlenmek ve eğlenmek için ya da kültürel, bilimsel, ailevi, iş, toplantı, sportif, idari, diplomatik, dinsel, sıhhi ve benzeri nedenlerle, oturduğu yer dışına geçici olarak çıkan ve tüketici olarak belirli-geçici bir süre (24 saatten fazla 1 yıldan az) seyahat edip kalan ve ...
İyi bir otel yöneticisi olmak için üniversitede İşletme Bölümü, Otel Yöneticiliği Bölümü ya da Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü okunmalıdır.
Turizm Rehberliği bölümü mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlere önemli konularda yardımcı olur. Turistlere, götürdüğü yere özgü kültürel yemekleri ve yerlerin bilgisini sağlar.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Tur Rehberi maaş beklentisi aylık ortalama 21.800 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 18.000 TL ile 27.200 TL arasında değişmektedir.
eleman.net verilerine göre, Hostes 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 46.500 TL maaş alıyor. Hostes, 2024 yılında en düşük 24.500 TL alırken, en yüksek 77.600 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Hostes, Temmuz 2023 yılında ortalama 34.700 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri