Ciltten temaslı/temassız kızılötesi ateş ölçerler için en uygun ölçüm yeri iki kaş arası olmakla beraber ateşi etkilendiği birçok faktör olması nedeniyle ateşi her zaman doğru göstermeyebilir. Ayrıca diğerlerine göre daha pahalıdır. Tek avantajı çok hızlı ölçüm yapabilmesidir.
Ağız içinden ateş ölçümü
Termometre dilaltı bölgeye veya yanağın iç tarafına yerleştirilir. Cıvalı termometre 3 dakika, dijital termometre ise sinyal sesi duyulana kadar ağız içinde tutulur. Ekrandaki ölçüm değeri okunur.
Ateş ölçümünde, vücut öz sıcaklığına (hipotalamustaki kanın sıcaklığı) en yakın sıcaklık makattan ölçülür.
Şu anda ateş ölçümünde en çok önerilen metot alından ölçüm yapmaktır. Kulak yolu ile yapılan ölçümlerde doğru ölçüm için ateş ölçerin kulak zarını görmesi gerekmektedir. Bunu da ailelerin gerçekleştirmesi zordur.
Etkili ölçüm mesafesi 5 cm ~ 8 cm olmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
5 yaş üstü çocuklarda ağızdan ölçüm tercih edilebilir. Ancak çocuğun ölçüm öncesinde soğuk bir şey yiyip içmemiş olması önemlidir. Ateş ölçer yanak içinde ya da dil altında 2-3 dakika tutulması gerekir. Alından ateş ölçme ise 3 aydan küçük bebeklerde önerilmez.
Doğru konumda tene değdirilen bu uçlar saniyeler içinde ölçüm yapar. Uzaktan ölçüm özelliğine sahip olanlarda ise bir düğme bulunur. Gerekli mesafeye yaklaştırılan cihaz, düğmeye basılmasının ardından ölçümü gerçekleştirir. İnsanların normal vücut sıcaklığı 36 santigrat derecedir.
Sonuç olarak: Vücut ısısını en doğru ölçümü makattan dijital ateş ölçerler ile yapılabilir. Ancak makattan ve ağızdan ölçüm, hem çocuğun uyumu hem de hijyenik çekinceler nedeniyle çok önerdiğim bir yol değildir. Ciltten temaslı/temassız kızılötesi ateş ölçerler ile ölçüm çok güvenli değildir, bunu da önermiyorum.
Örneğin şakak bölgesi, kulak ön, kulak arkası ya da boyun; alın ortasından sıcaktır. Ateş ölçümünde ya da ateş tanımında kullandığımız standart yer “alın ortasıdır”. Örneğin alın ortası yerine kulak arkasından ölçüm yaparsanız çocuğunuzun hafif ateşi olmasına karşın yüksek ateşi olduğunu düşünebilirsiniz.
1️⃣ Braun IRT3030
Eğer “Doktorların kullandığı ateş ölçer hangisi?” diye arıyorsanız Braun ayrıca doktorların önerdiği 1 numaralı ateş ölçer markasıdır. Braun IRT3030 aynı zamanda en çok tercih edilen ateş ölçer modelleri arasında bulunuyor.
Çocuğun alt rektal bölgesindeki, ağzındaki veya koltuk altındaki sıcaklığı ölçer. Çocuk 4 yaş ve üstü olana kadar ağızdan kullanım tavsiye edilmez. Termometrenin ucunda bulunan sensör vücudun o kısmına dokunduğunda vücut ısısını okur.
İncelenen araştırmaların %37,5'i çocukların ateş ölçümlerinde en güvenilir yöntemin rektal ölçümler olduğu, infrared temassız alın termometresinin, rektal ölçüm yapılamadığı durumlarda ancak alternatif olarak kullanılabileceği, %12,5'i ise bu yöntemin kullanılmaması gerektiğini ortaya koymaktadır.
38 dereceye kadar olan ateş hafif ateş olarak kategorize edilirken, 39 derecenin üzeri yüksek ateş olarak kabul edilir.
Hastaların vücut ısısı ölçümleri arasında en iyi yöntem olarak %73.40 (n: 69)'ının timpanik, iyi yöntem olarak %52.12 (n: 49)'sinin koltuk altı, orta yöntem olarak %72.34 (n: 68)' ünün ağız ve tamamının kötü yöntem olarak rektal yoldan vücut ısısı ölçümünü bildirdi.
Temassız ateş ölçer nasıl kullanılır sorusuna yanıt arayan kullanıcılara alın bölgesine cihaz tutularak ölçüm gerçekleştirilir cevabı verilebilir. Son dönemlerde oldukça rağbet gören en iyi temassız ateş ölçer markaları arasında Xiaomi, Braun ve Wee Baby yer alır.
Vücut ısısının normal değeri gün boyunca değişiklik gösterir. Sabahları daha düşük değerlerden öğleden sonra ve akşamları daha yüksek değerlere doğru kayar. Normal şartlar altında 37 °C ortalama değer olarak kabul edilse dahi, 36.1 dereceden 37.2 dereceye kadar değişen değerler de normal kabul edilebilir.
Kulaktan, koltukaltından ve makattan ölçümler birbirine yakın sonuçlar verir. O nedenle yenidoğan dönemi dışında kulaktan ölçüm daha çok tercih edilir. Sonuç 37.3 derecenin üzerindeyse ateşin varlığı kabul edilir. Yenidoğanlarda ve 5-6 haftalık bebeklerde koltuk altı ve kulaktan ölçüm daha çok tercih edilir.
Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş 36,4 °C'dir. Çocuktan çocuğa hafif değişiklik olabilir. Yüksek ateş 38 °C ve üstü olarak tanımlanır.
Rektal, kulaktan ve alından ölçümde 38 derece ve üzeri, ağızdan ölçümde 37,8 derece ve koltuk altı ölçümde 37,5 derece üzeri ateş kabul edilir.
İç ateş hakkında, bireyler sıklıkla vücutlarının içinden gelen sıcaklık, ısı veya ateş gibi hislerden bahsederler. Bu deneyim, genellikle ciltte kızarma, huzursuzluk ve genel bir rahatsızlık hissi ile birlikte olabilir. İlginçtir ki, bu hisler hafiften daha belirgin ısı hissine kadar farklı yoğunluklarda yaşanabilir.
Bir bebeğin normal vücut sıcaklığı yetişkin bir bireye oranla daha yüksektir. Bu noktada normal kabul edilen 35- 37 derece iken bir bebeğin vücut sıcaklığı ise 35-37,5 arasında değişmektedir. 38 derece ise bebekler için önemli bir sınırdır ve hafif derecede ateş olarak kabul edilir.
Alından kızılötesi ile ateş ölçen derecelerin kullanımı çok basittir. Alın kısmına 5-10 cm uzaklıktan tutun ve tetiğe 1 saniye basın. Tetiği bıraktığınız da bip sesi duyacaksınız ve ölçüm tamamlanmış olacak.
Rektal veya koltuk altı olsun artık tüm ölçümlerde kırılması durumunda civanın toksik etkileri nedeniyle cam termometre önerilmemektedir. Koltuk altı ölçümlerde 37,2C ye kadar kulaktan ölçümlerde 37,8C ye kadar rektal ölçümlerde 38,2C kadar değerler normal kabul edilir.
Uzaktan ateş ölçer cihazları kişilerin alın kısmından ölçüm yaparak çalışır. Termometre alın kısmından yayılma gösteren ısı kaynaklı olan radyasyonu belirleyerek bölgedeki sıcaklığın ölçümünü gerçekleştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri