Binek başlığının ağız içinde ağızlık demiri olur. Ağızlık demirinin parçaları gem ve kantarma, hem binicinin kontrol sinyallerini atın çok daha hassas dokunuşlarla anlayabilmesini sağlar hem de itaatsizlikte dizginleri çekince atın dudak, çene, damak ve en yakın dişlerine çok büyük acı ve bazen de zarar verir.
Gem veya oyan, bir binek hayvanını yönlendirmek için ağzının içine takılan metal veya sentetik parça. Üst ve alt dişlerin arasındaki boşluğa yerleştirilir. Gemin sağ ve soluna dizginler iliştirilir. Amaca göre çok farklı gem türleri bulunur.
Her biri bir ata belirli bir şekilde baskı uygulamak için yapılan oldukça fazla sayıda gem tipi ve çeşidi var. Ama sonuç değişmiyor, gem atın ağzında acıya neden oluyor. Kendinizi bir atın yerine koyun, ağzınızda dişlerinizle diliniz arasındaki boşluğa yerleştirilmiş bir demir parçasını sürekli ağzınızda tutuyorsunuz.
Gem ya da diğer bilinen adıyla kantarma, özellikle atların veya diğer büyük hayvanların çektiği taşıtların kontrol edilmesi, yönlendirilmesi için kullanılan araçtır.
Doru at ki yelesi ve kuyruğu uzunsa rahat, canlı ve uzun adımlı, yolda, arazide ve balçıkta yürümesi de iyi olur, dikkatli olur. Yağız At biraz donuk olursa daha iyi olur ve eğer gök renkle olup yelesi, kuyruğu, burun arası, gözleri ve tırnakları siyah olursa iyi olur. Bu nişanlar çok ise uğursuzluktur, almaya değmez.
İlgili 34 soru bulundu
Atlar 20-30 sene yaşar, bazı kısraklar 15 yaşına kadar doğurur.
Atlarda safra kesesi bulunmamaktadır dolayısı ile karaciğerde üretilen safra direkt olarak ince bağırsağa akarak yağların sindirimine yardımcı olur.
At ahır ve barınaklarındaki boks için günlük olarak 8-10 cm civarında sap veya talaş yatak altlığı olarak kullanılmalıdır. Kullanılan sap, talaş altlıklarının çıkarma ve bakımı ilave iş gücü ve maliyeti vardır.
Gem, dizginlerin bir parçasıdır. Biniş sırasında atın ağzına yerleştirilir ve hassas bir temas ile atı kontrolü sağlamak için kullanılır. Bütün ağzı etkiler: dil, çene, damak ve yanaklar. Gemin halkalarına (atın ağzının dışında kalır) dizginler ve yanak kayışları takılır ve bu da gemin yerinde kalmasına yardımcı olur.
At yarışı sporunda yarışan kişilere jokey adı verilmektedir. Jokeyler belirli bir fiziksel orana sahip olan kişilerdir. Yarış atlarına binerek yarış süresi boyunca atı süren kişilere jokey denilmektedir. Aynı zamanda 50 üstü yarışı kazanan kişilere de deneyimli binici olarak jokey rütbesi verilmektedir.
Atlar vahşi hayatta bir tehditle karşılaştıklarında şaha kalkarlar.
Atlar küser mi, ağlar mı, üzülür mü? Atlar küser, ağlar, üzülür. Geçileceğini anlar mesela. Yarışın heyecanını senden önce o yaşar.
Düzenli diş temizliği: Atların dişleri, zamanla plak ve tartar birikimine neden olabilir. Bu nedenle, diş temizliği yapmak, atların dişlerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Bütün gıdaların içerisinde yulaf atlara verilen en iyi besindir. İnsan için et nasıl vazgeçilmez bir besin kaynağı ise atlar içinde yulaf öyledir. Yulaf gerekli bütün besin maddelerini en uygun karışımla bünyesinde saklar. İyi bir kas yapıcıdır.
Dizgin, binek hayvanlarını kontrol etmek için binicinin tuttuğu ip veya kayış. Hayvanı önden çekmek için kullanılan ipe ise yular denir. Kontrol ipi (yular ya da dizginler) atın başlığını, gem yoksa çene altından, gem varsa gemin çene ve dile baskısını kontrol eden mekanizmasının iki yanından çeker.
Rahvan (Pace)
Atın yürüyüş şekillerinden, tırıstan hızlı ama dörtnaldan daha yavaş, ayaklarını hafifçe iki yana açarak ve sallayarak yaptığı, biniciyi sarsmayan yürüyüş şekline verilen isimdir (Arpacik 1996). Rahvanda bir taraftaki iki ayak aynı anda havaya kalktığı anda, diğer taraftaki iki ayak yere basar.
gem (ground-effect machine) kısalt.
Atın hareketsiz kalmasını sağlamak için dizgin sol elde sıkı ve gergin tutulur. Binici, sol omzu atın sol tarafına gelecek biçimde, sırtı atın kuyruk tarafına gelecek şekilde durur.
yular deyince aklımıza "atların boynuna bağlanan ip" geliyor (tdk tanımı bile böyle), ama sanırım yular aslında ingilizcede halter denilen ve atın başına takılan başlık anlamına geliyor. o ipin adı ise "yular ipi"(ing. lead) . dizgin eş anlamlısıdır.
Nal; at, eşek, öküz ve benzeri yük hayvanlarının tırnaklarına çakılan, tırnağın aşınmasını önleyen bir çember veya levhadan yapılan, ayağın şekline uygun demir parçasına verilen ad. Nallar nalbant adı verilen meslek üyeleri tarafından üretilir.
Manej: At binilen saha.
Nallama esnasında hayvanın kontrol edilebilmesi için boynu yana eğilir ve bir ip bağlanırdı. Bu işlem zor görünmesine rağmen hayvanların sağlığı için oldukça önemli bir işlemdir. Nalı düşen ya da nalsız olan hayvanlar sert taşlı arazilerde rahat hareket edemedikleri gibi ayakları da yara bere içinde kalır.
Kesinlikle değil. Gıda tuzu veya sofra tuzu, mineral alımı için de gerekli olmasına rağmen, çoğunlukla bir tat ve baharat olarak kabul edilir. Hayvanlar için tuz ise sağlık ve sağlıklı gelişim için çok önemlidir. Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır.
İslam. At eti; Ebû Hanîfe'ye göre ise tahrîmen mekruhtur. Hanefî literatüründen zâhirü'r-rivâye eserlerinde “mek-ruh”, Hasan b. Ziyâd rivayetinde “haram” nitelemesi geçmekte ise de, asıl belirtilmek istenen husus bunu yemenin helâl olmadığıdır. İmâmeyn ise (Ebû Yûsuf ve Muhammed) at eti yemeyi mekruh saymamışlardır.
Arabalarda olan amortisör ne işe yarıyorsa tırnakta da maya aynı görevi üstlenmektedir. Maya atın kendi kalbi ile aynı görevi üstlendiği için tırnağın kalbidir. Bundan dolayı nalbantlar atın 5 kalbi vardır derler. 4 maya ve bir de atın kendi kalbidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri