Turizm ve seyahat hizmetleri; bilet alımı, yolculuk, konaklama süreçlerinden oluşur. Turizm, çeşitli amaçlarla yapılan gezileri tanımlar. Kültür turizmi, sağlık turizmi, akademik turizm yaygın faaliyetlerdir. Türkiye'de gelişen turizm çeşitlerinden biri yaz turizmidir.
İş Olanakları
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, seyahat acentaları ve tur operatörlerinin tur tasarım ve operasyon, tur satış ve gereken belgeyi almak koşulu ile biletleme bölümlerinde çalışabileceklerdir.
Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü, öğrencilere turizm sektörü ve otel işletmeciliği alanlarında gerekli bilgi ve becerileri kazandırmayı amaçlayan bir branştır. Turizm endüstrisindeki işleyiş, otel yönetimi, misafir ilişkileri, yiyecek ve içecek hizmetleri, seyahat planlaması gibi konuları içerir.
İlgili 19 soru bulundu
Turizme katılanların seyahat amaçlarına göre yapılan sınıflandırmadır. Katılanların amaçlarına göre; Dinlenme, • Kültür, • Spor, • Din (İnanç), • Sağlık, • Kongre, • Politik ve • Deniz turizmi olmak üzere alt dallara ayrılır.
Turizm faaliyetleri denilince ilk akla gelen din- lenme eğlenme, yeni yerler görme, farklı kültürler tanıma, tarihi yerleri ziyaretlerdir. Bu nedenle bir yörenin halk kültürü öğeleri ile turizm arasında güçlü bir bağ olduğu ifade edilebilir.
Turizm ve otel işletmecisi olmak için üniversitede İşletme, Otel Yöneticiliği ya da Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü'nün okunması gerekmektedir. Bu bölümler, lisans bölümleri arasında yer almaktadır ve eğitim süresi dört yıl sürmektedir.
Turizm ve otel işletmeciliği bölümü, turizm sektöründe çalışmak isteyenler için uygun bir meslek alanıdır. Bu bölümde öğrenciler, turizm sektöründe işletme yönetimi, otel yönetimi, turizm pazarlaması, turizm iletişimi ve turizm ekonomisi gibi konuları öğrenirler.
Seyahat acentaları, kâr amacı ile turistlere turizm ile ilgili bilgiler vermeye, paket turları ve turları oluşturmaya, turizm amaçlı konaklama, ulaştırma, gezi, spor ve eğlence hizmetlerini görmeye yetkili olan, oluşturduğu ürünü kendi veya diğer seyahat acentaları vasıtası ile pazarlayabilen ticarî kuruluşlardır.
Bölüm mezunları başta turizm olmak üzere pek çok sektörde kendilerine iş bulabilmektedir. Mezunlar; tatil köylerinde, otellerde, restoranlarda, pansiyonlarda, dinlenme tesislerinde yönetici olarak çalışabilmektedir. Ayrıca fuar ve kongre merkezlerinde de görev yapabilmektedir.
Tur operatörlüğü ve seyahat alanında eğitim veren bir ön lisans programı. TYT puan türüyle öğrenci kabul edilir.
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, üniversitelerde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Turist olarak kabul edilmeyenler ise;
Ülkede yerleşmek, devamlı kalmak için gelen kişiler, Okullarda veya konaklama kurumlarındaki üniversite öğrencileri veya diğer gençler, Bir sınır bölgesinde ikamet edenler ve başka bir ülkede yaşayıp komşu ülkeye çalışmak için gelenler.
Turizmci olarak çalışanlar, turizm işletmelerinde, otellerde, tur acentelerinde, seyahat acentelerinde veya diğer turizm işletmelerinde çalışabilirler. Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, turizm sektöründe çalışanların ortalama aylık brüt maaşı 17.000 TL ile 52.000 TL arasında değişebilir.
Sektör: Bir ekonominin aynı/ortak özellikler taşıyan alt bölümleridir. Ekonomide üç temel sektör bulunur. Bunlar; Tarım, Sanayi ve Hizmetler sektörüdür. Turizm sektörü karma bir sektördür.
Turizm işletmelerinde, otellerde, seyahat acentelerinde, tur operatörlerinde, hava yolu şirketlerinde, restoranlarda, konferans ve etkinlik yönetim şirketlerinde, turizm hizmetleri sunan şirketlerde, destinasyon yönetim şirketlerinde ve diğer turizm sektörü şirketlerinde iş bulabilirler.
Turizmci, turizm sektöründe çalışan kişilere verilen genel bir isimdir.
Ülke ekonomisine sağladığı büyük katkıdan dolayı “bacasız endüstri” diye ifade edilen ve önemli bir istihdam kapasitesi bulunan turizm; emek yoğun ve teknolojik gelişmelerden fazla etkilenmeyen bir hizmet sektörü olduğundan, istihdama hem doğrudan hem de dolaylı katkı sağlamaktadır.
İş Olanakları
Turizm ve Otel İşletmeciliği Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, turizm sektöründe konaklama ve yiyecek- içecek işletmelerinde istihdam edilir.
Öğrenim amacıyla uzun süreli konaklamalar, iş arama amacıyla yapılan geziler turizmin kapsamına girmez.
Türkiye'nin önde gelen turizm şehirleri Antalya, Aydın, İstanbul, İzmir ve Muğla'ya 2022 yılında gelen turist sayısını açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanlığının verilerine göre 2022 yılında Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı 44 milyon 564 bin olurken, İstanbul 16 milyon 18 binle en çok turistin geldiği şehir oldu.
Turizm, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri