Nötr iletken, tüm tek fazlı yük akımları için harmonik nedeni ile nötr iletkeninden oldukça yüksek miktarda akım alabilir. Bu da bir tesis için geri dönülmez hasarlara neden olabilir.
Fiziksel bir temas olmadığı sürece de nötr de elektrik olmaz(dönüşler hariç) olursa da sigorta atar. Yani faz nötr ve toprak aralarında herhangi bir bağlantı olursa zaten sigorta veya kaçak akım devreyi açar.
(Tesislerde yükler üç fazlı dengeli olarak dağıtılmış ve bu doğrultuda nötr iletkeninde akım akmadığı kabul edilmektedir) Yapılan ölçümler doğrultusunda nötr iletkeninden 10-50 Amper arasında akımlar geçtiği görülmüştür.
Nötr Nasıl Meydana Gelir
Topraklanmış bir sistemde bu nötr toprağa bağlanır. Doğru bağlanmış ve eksiksiz çalışan nötrde elektrik bulunmazken, bir arıza ya da yanlış bağlanma durumunda nötr uçtan dahi elektrik çarpması söz konusu olabilir, bu sebeple sistemin doğru çalıştığı düşünülmüyorsa dikkatli olmak gerekir.
Bir tesisatta ”faz nötr toprak nasıl anlaşılır?” diye soruyorsanız bunun cevabı kablo renklerine bakmaktır. Renkleri haricinde de mutlaka kablo uçlarını kontrol kalemi ile kontrol edin. Kontrol kalemini dokundurduğunuzda ışığı yanıyorsa bu uç faz ucudur.
İlgili 16 soru bulundu
Bir AC (alternatif akım) sisteminde, nötr, voltajın sıfır olduğu, yani faz iletkenine göre potansiyel farkının olmadığı nokta olarak kabul edilir.
Nötr hattının gerilimi toprağı referans alırsak düşüktür. örneğin 1-3 Volt.daha yüksekte olabilir. Örneğin 5 volt.hatalı durumlarda insanı hafiften titretecek seviyede olabilir. Normalde nötr e dokunmak insanı çarpmaz.Alıcı cihazı faz ile toprak arasına bağlamak yasal değildir(kaçak elektrik).
Faz ve nötr üzerinde oluşan voltaj farkı ters bağlantıda da aynı kalacağı için elektrik devresinde herhangi bir sorun olmayacaktır. Trifaze prizlerde ise faz yönü bulunmaktadır. Faz yönü yanlış bağlanırsa bağlı olan motorlar, cihazlar ters çalışabilir veya hiç çalışmayabilir.
Mesela yıldız noktası yalıtılmış şebekelerde bir toprak teması halinde, şebekenin cinsine ve büyüklüğüne bağlı olarak 50-100 A mertebesinde bir kapasitif akım geçer. Toprak teması akımında, yıldız noktasına bağlı bir petersen bobini üzerinden yaklaşık olarak 5-10 A gibi bir aktif artık akım geçer.
faz faza değerse n e olur. Fazlar arasında açısal bir fark olmadığı sürece bir problem olmaz. Ancak üst üste binen fazlar arasında açısal bir fark varsa kısa-devreye girer. Voltajına göre kıvılcım atma, yanma, patlama vb. durumlar oluşabilir.
Görüldüğü gibi nötr ile toprak aynı şey demek değildir. Nötr iletkeni AC bir sistemin topraklanması için bir aracı görevi yapar ve ancak sistem dengesiz olduğu durumda nötr iletkeni aracılığıyla toprağa bir akım akacaktır. Toprak olarak bahsettiğimiz ise elektriksel olarak yüksüz olan bir referanstır.
C: elektrikte faz ve nötr nedir tam olarak
ayakların yerde olmasa bile faz seni çarpar. normalde insan vücudu nötrdür. faz 220V olduğu için vücudun 220V yüklenene kadar senin üzerine bir elektron akışı olur. bu kısa sürer ve sonrasında gerilim farkı kalmayacağı için çarpılmazsın.
İdeal nötr toprak arası gerilim ne olmalı konusunda ise belirlenen aralık 0 volt ile 1 volttur. Fakat ideal olanı 0 volttur. Bazı durumlarda pirizden elde edilen ölçüm sonucu 0.5 volt ya da 1 volt olabilmektedir.
Fazlardan birinin dengesiz veya aşırı yüklenmesi durumunda diğer fazların gerilimleri yükselir, nötr noktasının potansiyeli sıfırdan farklı olur, üzerinden akım akmaya başlar. Eğer toprak ve nötr birbirine bağlanmışsa toprağa bağlanan nötr de kısa devre edilmiş gibi aşırı akımların akmasına imkan verir.
Nötr doğrudan topraklanmamıştır. Gerçekte, elektrik sistemi topraklama için sistem kapasitesi üzerinden topraklanır. Topraklama arızası, kablo taşıma kapasitesindeki fazla akım nedeniyle kaçak akıma neden olur ve sağlıklı fazların gerilimi, hattın gerilimine kadar yükselmez.
Nötr ile toprak arası tarafımızdan 3,35 Volt ölçülmüştür ki. biraz yüksek sayılır. Bildiğimiz kadarı ile sınır 6-8 volt arasıdır.
Şebeke elektriğindeki topraklanmış olan AC nötr ucunda elektrik vardır, ancak daha önceden de topraklandığı için bizi çarpamıyor, çünkü daha önceden topraklanan nötr ucu ikinci kez vücutla topraklanınca çarpamaz, ama elektrik akımının 2. kutbunu bu uç yine taşıyor.
Yine birçok kişinin nötr koparsa kaçak akım koruma rölesinin açacağını ve sistemde hasar oluşumuna izin vermeyeceğini düşündüğünü hisseder gibiyim. Durum maalesef böyle değildir. Kaçak akım rölesinin açması için bir kaçak oluşması gerekir ki, nötr kopması durumunda bir kaçak oluşması söz konusu değildir.
Topraklama sisteminde yer alan iletkenler elektrik dağıtım hattında meydana gelen kaçak elektriği toprağa verir. Bu sayede kablolardan dışarı kaçak elektrik çıkmaz, ortamda bulunan cihazlar ve kişiler çarpılma tehlikesi yaşamaz.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir.
Nötr iletken (nötr), tüketiciden gelen akımı üretim istasyonuna geri döndürmek için güç şebekesinde kullanılan bir iletkendir. Nötr kopması fazlarda eşit olmayan bir yükün aşırı akım nötr konuma boşaltılması ve sistemin otomatik olarak dengelenmesi için kullanılan iletkende meydana gelen kesilmedir.
Nötr, elektrik yükü olmayan yüksüz anlamına gelir. Elektrik kablolarındaki fazlarda bulunan akımın tüketiciye ulaşıp devresini tamamlamak için kullandığı geri dönüş yoludur.
Nötr Topraklama Dirençleri (NTD'ler), enerji tesislerinde ve endüstriyel sistemlerde ekipman ve çalışan güvenliğini sağlamak için arıza akımını sınırlamakta kullanılmaktadır. Doğrudan topraklamada, sistem doğrudan toprağa bağlanarak topraklanır ve arıza akımı sadece toprağın direnci ile sınırlandırılır.
Bu duruma yol açan nedenler şunlardır: Topraklama kablosunun bulunduğu alandan kuvvet kabloları çekildiğinde gerilim oluşturabilmektedir. Dengesiz yüklenme sonucu enerji hattında gerilim oluşabilmektedir. Şebeke ya da yük kaynaklı harmoniklerin fazla olması sebebiyle gerilim meydana gelmektedir.
Topraklama uygun şekilde yapılmadığında ise cihaz ve makinelerin arızalanması riskinin yanı sıra elektrik çarpması tehlikesi de artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri