Turizm Hukukunun ulusal kaynakları içinde Anayasa, Kanunlar, Tüzükler ve Yönetmelikler bulunmaktadır. Turizm Hukukunun uluslararası kaynakları ise ülkeler arasındaki iki taraflı ve çok taraflı anlaşmalardır.
Bir hizmet endüstrisi olan turizm olayını düzenleyen turizm kurallarının toplamından ibaret bir hukuk dalıdır. Bir başka tanımda ise Turizm Hukuku; turisti ve turizm endüstrisi kuruluşlarını etkileyen kurallar topluluğudur.
a)1982 Anayasasında Turizm
1982 anayasasında yer alan yerleşme ve seyahat etme hürriyeti ile hükümler turizm hukukumuzun genel ilkelerini oluşturmaktadır. Buna göre herkes yerleşme ve seyahat etme hürriyetine sahiptir.
Seyahat acentasının yaptığı bu işlerden kaynaklanan uyuşmazlıklar turizm hukukunun konusu içine girmektedir. Tur operatörleri, acentalar, oteller, turist rehberleri ve buna benzer turizm sektörünün içinde yer alan diğer unsurlar ve bunlar arasındaki ilişkiler turizm hukukunu ilgilendirir.
Son değişikliklerden sonra, 1982 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda vatandaşlığın tanımı 66. maddede aşağıdaki şekilde yapılmıştır: Madde 66. – Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türktür.
İlgili 45 soru bulundu
Turizm Hukuku Mevzuatı
Turizm Hukukunun ulusal kaynakları içinde Anayasa, Kanunlar, Tüzükler ve Yönetmelikler bulunmaktadır. Turizm Hukukunun uluslararası kaynakları ise ülkeler arasındaki iki taraflı ve çok taraflı anlaşmalardır.
Turizm, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Turistlerin barınmaları, eğlenip dinlenmeleri için yapılan oteller, moteller, pansiyonlar, plajlar, lokanta ve gazinolar, kamp alanları, eğlence yerleri, spor ve avcılık tesisleri, kaplıcalar birer turizm kurum veya kuruluşudur.
Turizm coğrafyasında özelliklerine göre turizm şu gruplara ayrılır: Yaş özelliklerine göre; gençlik turizmi, yaşlılar turizmi. Katılan sayısına göre; ferdi turizm, kolektif turizm, kitle turizmi, grup turizmi. Turistin ülkesine göre: iç turizm, dış turizm.
Turizmin ilk tanımı, 1905 yılında Guyer-Feuler tarafından ortaya atılmıştır.
Öğrenim amacıyla uzun süreli konaklamalar, iş arama amacıyla yapılan geziler turizmin kapsamına girmez.
Turizm ve seyahat hizmetleri; bilet alımı, yolculuk, konaklama süreçlerinden oluşur. Turizm, çeşitli amaçlarla yapılan gezileri tanımlar. Kültür turizmi, sağlık turizmi, akademik turizm yaygın faaliyetlerdir. Türkiye'de gelişen turizm çeşitlerinden biri yaz turizmidir.
Turist Bilgi Sistemleri (TBS) nin, literatürde açık bir tanımı bulunmamaktadır. TBS ler çok genel olarak, turistlerin aradıkları bilgilere basit ve hızlı bir biçimde erişebildikleri bilgisayar destekli sistemler olarak tanımlanabilir.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
Turistlerin temel ihtiyaçlarının karşılanması dikkate alınarak; seyahat işletmeleri, konaklama işletmeleri, ulaştırma işletmeleri, yiyecek- içecek işletmeleri, rekreasyon (eğlence - dinlence) işletmeleri ve alışveriş işletmeleri şeklinde sınıflandırılabilir.
Bu kapsamda bireysel turizm, grup turizmi ve kitle turizmi değerlendirilebilir. Haz turizmi içinde yer alan bazı önemli turizm türleri içinde zindelik (wellness) kaplıca (spa) ve masaj turizmi yer almaktadır. Sağlık turizminin bir kolu olarak da değerlendirilebilmektedir.
Dış pasif turizmle, bir ülke vatandaşlarının başka bir ülkeye seyahatleri ifade edilmektedir. Bu turizm türü, ödemeler dengesi üzerine döviz çıkışı ya da ithalat etkisi olarak kendini gösterir. Dış aktif turizm ise, dış turizm ödemeler dengesi üzerine döviz kazandırıcı yönde etki eder ve ekonomiye ihracat etkisi yapar.
Turizm endüstrisinde de diğerlerinde olduğu gibi üretim faktörleri (Emek, Sermaye, Doğal kaynaklar, Girişimcilik)'nin bir araya gelmesi turizmi endüstri alanı haline getirmektedir. entegre endüstri özelliği kazandırmaktadır. Turizmde üretilen soyut ürün olduğu için hizmet endüstrisidir.
Osmanlılarda bu toprakların gerçek manada ilk turizm hareketi gerçekleşmiştir. 1863 yılında açılan Sergi-i Osmani etkinliğine Avrupa'dan özellikle Avusturya'dan turistler gelmiştir. Aynı yıllarda İstanbul'dan da yurt dışına turistler gitmeye başlamıştır.
COOK, 1841 yılında İngiltere? nin Leichester-Loughborough kentleri arasında, trenle 570 yolcuyu taşıyarak tarihte ilk defa tur düzenleme işine başlamıştır. Yakın Çağ, turizmin en hızlı geliştiği dönemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri