Turizmde dağıtım kanalı da, turistik ürünleri kullanma hakları ile birlikte üreticiden tüketiciye ulaştırmak için girişilen çabaları düzenleyen işletme içi birimlerin ya da işletme dışı pazarlama kurumlarının oluşturduğu bir yapıdır.
a)Doğrudan dağıtım: Üreticinin hiçbir aracı kullanmadan turistik ürünü tüketiciye satışını yapmasıdır. b)Dolaylı dağıtım: Turist ile üretici arasında ekonomik bağımsızlığı olan işletmelerin alıcı veya satıcı olarak yer aldığında dolaylı dağıtım meydana gelir.
Dağıtım kanalı, üreticiden tüketiciye mamullerin izlediği fiziksel yoldur (Üretici, toptancı, perakendeci, nihai tüketici).
Tedarik zinciri sisteminin amacı hammadde ve ürünlerin en ekonomik ve etkin şekilde gerekli yere ulaşmasının sağlanmasıdır. Dağıtım sisteminin görevi ise tedarik noktasından alınan ürünlerin işletmeye getirilmesi ile ürünlerin depo yada müşteriye ulaştırılmasıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Geleneksel dağıtım kanalı, bir ya da birden fazla bağımsız üretici işletme ile toptancı ve perakendeci kademelerinde yer alan işletmelerden oluşmaktadır. Bunun tipik bir örneği, gıda sektöründe üretici firmaların gıda toptancıları ve perakendeci marketler aracılığı ile hedef pazarlarına ürün ve hizmetler sunmasıdır.
Halka arzda dağıtım çeşitleri nelerdir? İki çeşit dağıtım yöntemi bulunmaktadır. Birinci yöntem oransal dağıtım, ikinci yöntem ise eşit dağıtım yoluyla yapılır.
Örneğin erkekler şampuanı bakkaldan mı, berberden mi yoksa süpermarketten mi satın almayı tercih eder? Dağıtım, uygun ürünlerin, uygun zamanlarda, uygun yer veya yerlerde alıcılara ulaştırılması ve teslimiyle ilgili işletme içi ve dışı kurum, kuruluş yer, araç ve faaliyetleri kapsar.
Aşağıda dağıtım kanalı seçimini etkileyen genel faktörler sıralanmaktadır. Bunlar: ürüne ilişkin faktörler, pazara ilişkin faktörler, aracılara ilişkin faktörler, işletmenin yapısına ilişkin faktörler, müşterilere ilişkin faktörler ve rekabete ilişkin faktörlerdir.
Bunlarla birlikte, dağıtım kanallarının üreticiye sağladığı faydalar arasında; alım satımları gerçekleştirerek mülkiyeti devretme, siparişlerin alınması, depolanması ve taşımayı gerçekleştiren fiziksel dağıtım firmalarıyla ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesi v.b. bulunmaktadır.
Dağıtım Politikaları Nelerdir? Bu kapsamda 3 dağıtım politikası bulunmaktadır: Yaygın ya da yoğun dağıtım, seçimli dağıtım ve özel dağıtım.
Dağıtım, ihtiyaç duyan tüketici veya işletme kullanıcısı için bir ürün veya hizmet hazırlama sürecidir. Bu, doğrudan üretici ya da servis sağlayıcı tarafından yapılabilir ya da distribütörler ya da aracılar ile dolaylı kanallar kullanılarak yapılabilir.
Turizmde dağıtım, mevcut bir turistik ürünü tüketicilerin kullanımını sağlamak üzere üretim yerine kadar turistlerin getirilmesi için yapılan faaliyetler anlamına gelir.
Turizmde dağıtım kanalları temelde doğudan ve dolaylı dağıtım kanalı olarak ikiye ayrılmaktadır.
İşletmenin politikası doğrultusunda, dağıtım faaliyetlerinde gelinen son noktaya çok kanallı dağıtım sistemleri denmektedir. Çok kanallı dağıtım sistemleri, işbirliği içinde dağıtım kanalı elemanlarını koordine ederek, işletmenin ulaşmak istediği etkin dağıtım modelini sunmaktadır.
(Disribution channels) Dağıtım kanalı bir malın veya hizmetin tüketicilere ulaştırılması için oluşturulan bir aracılık hizmetinin verildiği zincirdir. Bu zincirde toptancılar, acenteler, bayiler, distribütörler, perakendeciler veya bir internet sitesi bulunabilir.
Dağıtık Üretim tüketim noktasındaki enerji üretimini ifade eder. Santralden ziyade yerinde güç üretmek için kullanılan bir enerji üretim yoludur. Dağıtık üretim, iletim ve dağıtım ile ilişkili maliyet, karmaşıklık, bağımlılık ve verimsizlikleri ortadan kaldırır.
Dağıtım, kişilerin arz ve talep dengesi baz alınarak üretilen ürünlerin, kullanıcılara ulaştırılması sürecidir. Bir ürünün ekonomik faaliyet kapsamında olması için üretildikten sonra tüketicisine ulaştırılmasıdır. Eğer mallar üretim bandından nihai tüketiciye ulaştırılamıyorsa dağıtım ağında sorun vardır.
Doğrudan Dağıtım: Üretici işletmenin kendi satış örgütüyle; mamulün doğrudan doğruya tüketiciye (nihai veya endüstriyel) satışını yapması halidir. Diğer bir deyişle, alım satım işlemi bir ucunda üreticinin diğer ucunda tüketicinin bulunduğu dağıtım kanalıyla yapılır.
BANKACILIKTA ALTERNATİF DAĞITIM KANALLARI
Bankacılıkta alternatif dağıtım kanalları, elektronik kanallar vasıtasıyla bireysel ve kurumsal bankacılık mal ve hizmetlerinin sağlanması demektir (Scalzi, 2000:7).
Dağıtım stratejileri olarak en çok bilinen stratejiler; genel olarak özel dağıtım stratejisi, seçimli dağıtım stratejisi ve yoğun dağıtım stratejisi olarak bilinir. Özel dağıtım stratejisi, sadece belirli müşterilere ürün satışının yapıldığı stratejidir.
Uluslararası dağıtım kanalı “bir malın ulusal sınırlar dışında üreticiden tüketiciye ya da endüstriyel alıcıya akışında izlediği yol” şeklinde de tanımlanmaktadır.
Üretici – Acente – Toptancı – Perakendeci – Tüketici: Bu kanal yapısı, kapsamlı dağıtım için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri