Sosyal değişim teorisi kapsamında, bir turistik destinasyonda bulunan yerel halkın beklentisi ile hissedilen faydalar doğru orantılı olursa turizmin gelişiminin beklenilen düzeyde olması mümkün olacaktır.
Sosyal turizm, iktisadi güçleri nispeten zayıf olan kitlelerin birtakım kolaylaştırıcılar yoluyla turizm hareketine katılmaları ve bundan doğan ilişkilerin tümüdür (Usta, 1982: 7). Bu tanım çerçevesinde, sosyal turizmin ilk özelliğinin iktisadi güçleri zayıf olan kitleleri kapsaması olduğu görülmektedir.
Turizmin ilk tanımı, 1905 yılında Guyer-Feuler tarafından ortaya atılmıştır.
Turizm temelde toplumsal bir olaydır. Turizm, yeni bir yaşam biçimine yol açmakta, bir toplumsal akım niteliği taşımaktadır. Turistlerle yerliler arasındaki ve turistlerin kendi aralarında ortaya çıkan ilişkiler, turizmin sosyo-kültürel etkilerinin önemli bir yönüdür.
Turizm Ürününü Oluşturan Bileşenler
Konaklama işletmesi, işletmenin imajı, işletmedeki misafirperverlik turizmin unsurlarından birkaçıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Turizm Çeşitleri
Turizme katılanların sosyo-ekonomik durumlarına göre turizmin çeşitleri kendi içerisinde; Sosyal turizm ve • Lüks turizm olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Turizm ürününde çekiciliği belirleyen unsurlar dört gruba ayrılabilir. Bunlar; doğal unsurlar, sosyo-kültürel unsurlar, ekonomik unsurlar ve psikolojik unsurlardır.
Turizmin olumlu sosyal etkileri yaşam kalitesini artırması, toplumsal bağların güçlenmesi ve kamu hizmetlerinin kalitesinin artmasıdır. Turizm bölgesel kalkınmayı sağlarken çevrenin daha estetik hâle gelmesine de yardımcı olabilmektedir.
Turizm sosyolojisi, turizm olayını insanların ortak yaşantılarının bir bütünü olarak inceler. Turizmin toplumsal açıdan irdelenmesi, turizmin toplum üzerindeki etkilerini, toplumsal değişme sürecini araştırarak, farklı kültürler arasındaki ilişkilerin boyutlarını ortaya koymak dersin içeriğini oluşturmaktadır.
Turizm faaliyetlerinin gerçekleştiği toplumun, turizmin gelişme sürecinden nasıl etkilendiğinin anlaşılmasının yan› sıra, turistlerin yerli halktan nasıl etkilendiğinin araştırılması da turizm sosyolojisinin konuları arasındadır.
Osmanlılarda bu toprakların gerçek manada ilk turizm hareketi gerçekleşmiştir. 1863 yılında açılan Sergi-i Osmani etkinliğine Avrupa'dan özellikle Avusturya'dan turistler gelmiştir. Aynı yıllarda İstanbul'dan da yurt dışına turistler gitmeye başlamıştır.
Dış pasif turizmle, bir ülke vatandaşlarının başka bir ülkeye seyahatleri ifade edilmektedir. Bu turizm türü, ödemeler dengesi üzerine döviz çıkışı ya da ithalat etkisi olarak kendini gösterir. Dış aktif turizm ise, dış turizm ödemeler dengesi üzerine döviz kazandırıcı yönde etki eder ve ekonomiye ihracat etkisi yapar.
Turizm sözcüğü ilkin 21. yüzyılda bazı İngilizlerin Avrupa'ya yaptığı yolculuklar için kullanılmıştır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra bu eylem, dünya çapında yaygınlık kazanınca, turizm sözcüğü de dilden düşmez olmuştur.
Milletler Cemiyeti İstatistik Uzmanları Komitesi tarafından ilk turist tanımı yaklaşımı 1937 yılında yapılmıştır. Yer değiştirmeye katılanlardan turist olanların ayırımı için ortaya atılan tanıma göre; bir ülkeye en az 24 saatlik bir süre boyunca kalmak için gelenler turist olarak kabul edilir.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
Bu kapsamda bireysel turizm, grup turizmi ve kitle turizmi değerlendirilebilir. Haz turizmi içinde yer alan bazı önemli turizm türleri içinde zindelik (wellness) kaplıca (spa) ve masaj turizmi yer almaktadır. Sağlık turizminin bir kolu olarak da değerlendirilebilmektedir.
Turizm politikası, bir ülkede turizm endüstrisini geliştirmek, yönlendirmek ve denetlemek amacıyla, yönetimler tarafından çeşitli araçlar kullanılarak belirlenen yaklaşımların, hedeflerin ve alınan önlemlerin bütünüdür. Turizm politikası dinamik bir süreçtir.
Bir hizmet endüstrisi olan turizm olayını düzenleyen turizm kurallarının toplamından ibaret bir hukuk dalıdır. Bir başka tanımda ise Turizm Hukuku; turisti ve turizm endüstrisi kuruluşlarını etkileyen kurallar topluluğudur.
Sürdürülebilir turizm; Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından “mevcut ve gelecekteki ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri tam olarak hesaba katan; ziyaretçilerin, endüstrinin, çevrenin ve ev sahibi toplulukların ihtiyaçlarını karşılayan turizm” olarak tanımlanıyor.
Nitekim turizm doğal çevre üzerinde iklim değişikliği, çarpık kentleşme, fauna ve flora'nın tahribatı, peyzajın bozulması, mimari kirlilik, çevresel aşınma ve tahribat, su, gürültü, hava ve toprak kirliliği gibi olumsuz etkilere yol açmaktadır (Swarbrooke, 1995; Arıca, 2013; Şafaklı, 2017; Bayazıt, 2018).
Snobizm, kişinin kendini başkalarının yerine koyması, başkalarının yaptığını yapması ya da onlar gibi yaşaması anlamlarına gelmektedir.
Turistik ürün, turistin seyahati boyunca yararlandığı konaklama, yeme içme, ulaştırma ve diğer birçok servislerin bileşimidir. birleştirilmesiyle oluşur.
Üç Aşamalı Dağıtım Sistemi: Turizm ürünlerinin dağıtımında üç aşamalı sistem; bir seyahat acentası ve bir de tur operatörü gibi iki aracının yer aldığı sistemdir. Dört Aşamalı Dağıtım Sistemi: Bu sistem de üç aşamalı sisteme benzemekle birlikte devreye fazladan bir aracının girmesi ile farklılık gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri