Kaynatma, mikrodalgada pişirme, tavada kızartma ve buharda pişirme gibi farklı pişirme yöntemleri, sebzenin besin bileşimini değiştirir, özellikle C vitamininin yanı sıra çözünür protein ve şekeri azaltır. Buharlama en az olumsuz etkiye sahip görünüyor Yine de çiğ veya pişmiş brokoli mükemmel bir C vitamini kaynağıdır.
Brokoliler; vitamin değeri kaybedilmeden, kısa süre, hafif diri kıvamda ve canlı yeşil renkte kalacak şekilde haşlanmalıdır ve sıcak su içinde bekletilmeden, hemen haşlama suyu süzülmelidir. Gereğinden fazla haşlanırsa, çok yumuşayacak, dağılacak ve besleyiciliği azalacaktır.
Çok lezzetli ve sağlıklı olan bu sebzeyi bir süre haşlamak için tencereye üzerini geçecek kadar su eklemelisiniz. Brokolinin yaklaşık olarak 7-8 dakika kadar tencerede haşlanması yeterli olacaktır. Zaten brokoli çiğ olarak da tüketildiği için fazla haşlamanın bir gereği yoktur. Brokoliyi haşlarken kapağını kapatmayın.
Haşlanmış brokoliler eğer hava almayacak bir kapta doğru soğuklukta bir dolapta kalırsa 4-5 güne kadar dayanır. Ancak üzerine z. yağ, sirke, limon eklenmemeiş olmalı. Bunları ekleyip dolaba atarsna süre 1-2 güne düşer.
Brokoli sebzesi pişirilerek tüketilebildiği gibi, çiğ olarak da beslenme düzenine eklenebilir. Pişirme yöntemi olarak haşlama ve buharda pişirme tercih edilebilir. Ancak brokolinin besin değerini kaybetmemesi için buharda pişirilmesi önerilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Brokoli pişmiş veya çiğ olarak yenebilir ikisi de tamamen sağlıklıdır ancak farklı besin profilleri sağlar. Kaynatma, mikrodalgada pişirme, tavada kızartma ve buharda pişirme gibi farklı pişirme yöntemleri, sebzenin besin bileşimini değiştirir, özellikle C vitamininin yanı sıra çözünür protein ve şekeri azaltır.
Biyoaktif bileşenleri içeren brokoli, pek çok turpgil ailesinden gelen sebzeler gibi kronik hastalıklara karşı kalkan görevi görür. Çeşitli araştırmalar, brokolinin meme, prostat, mide, kolarektal, böbrek ve mesane kanserlerini önlemede ve tedavisi sırasında destek olduğunu belirtmiştir.
Brokoli piştikten sonra buzdolabında ne kadar dayanır? Pişmiş brokoli genellikle buzdolabında 3 ila 5 gün ve dondurucuda 10 ila 12 ay boyunca sağlam kalır.
BROKOLİ YOĞURT İLE YENİR Mİ? Evet, brokoli yoğurt ile yenebilmektedir. Hatta yoğurt ile birlikte brokoli yemenin bağırsak kanserini önleme gibi bir tedavi yöntemi de vardır.
Brokoli haşlama suyu tam olarak kaynar olmamalı. Brokolileri kaynayan suda fazla tutmamalısın. Brokoli haşlama süresi 2 ya da 3 dakikayı geçmemelidir.
Yumurtaları çırpıp un, maden suyu, karabiber, pul biber ve tuz ilave edip boza kıvamında karışım elde edin. Sonra kızartacağımız yağı kızdırıp brokoliyi bu karışıma bulayın ve kızgın yağda kızartın. Peçete serilmiş tepsiye koyup servise hazır edin.
Sararmış brokolinin tüketilmesinde herhangi bir problem yoktur fakat tadı ve besin değeri sebebiyle tüketilmesi önerilmez. Eğer çok sararmış kısım yoksa buralar ayrılarak tüketilebilir.
Tencereye su koyuyoruz. İçine brokoliyi atıyoruz. Brokoliler haşlanıyor çok ezilmeyecek şekilde dikkatli haşlayın haşlanırken içine tuz ve limon suyunu döküyoruz.
Brokoli sapları kemik yapısını güçlendirir. Brokoli sapı yenir mi diye merak edenlerdenseniz çorba yapımında kullanarak tüketebilirsiniz. Bunun dışında buharda pişirdiğiniz brokoliyi sapıyla birlikte salatalara doğrayabilirsiniz.
Brokoli suyu elde etmek için brokoliyi katı meyve sıkacağında sıkabilir veya brokoliyi bir tencerede kaynatıp suyunu soğumaya bırakıp, soğuduktan sonra tüketebilirsiniz. Potasyum bakımından oldukça zengin olan brokoli bunun yanı sıra, kalsiyum, demir, magnezyum ve fosfor açısından da oldukça zengin bir sebzedir.
Kış sebzelerinden biri olan, antioksidan kaynağı brokoli çeşitli tariflere eklendiğinde ortaya enfes sağlıklı yemekler çıkarır. Genellikle haşlama işleminden geçen brokoli, lifli yapısı sayesinde birçok hastalığı önlemektedir. Besin değerini kaybetmemek için brokoli haşlama süresi çok önemli olacaktır.
Besin değerini korumak açısından brokoliyi buharda pişirmek en sağlıklı yöntemi. Buharda pişirdiğiniz brokolinin yanına hem renk olarak hem de lezzet olarak çok yakışacak iki sebze daha var ki patates ve havuç! Bir güzel buharda yumuşatılan bu sebzeleri yoğurtla servis ederek sağlıklı bir salata hazırlayabilirsiniz.
Brokoli satın alındıktan sonra buzdolabında 6-7 gün saklanabilir. Brokoliyi buzdolabında saklamanın 3 farklı yolu vardır; Brokoliyi buzdolabında direk bir poşet içerisinde saklayabilirsiniz.
Uzmanlar bu yüzden haftada bir iki kezde olsa brokoli tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
Lahana gibi brokoli ve karnabahar da sülfür içeren sebzelerdendir. Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz.
En çok besin, çiğ brokolide bulunsa da bağırsaklarınızı en çok rahatsız eden ve en çok gaza sebep olan da yine çiğ brokolidir. Brokoli tüketiminin en yaygın görülen yan etkileri gaz, midede şişkinlik ve bağırsakta tahriştir.
Brokoli bitkisinin içerisinde Omega 3 yağ asidi bulundurur. Bu yağ asitleri vücutta bulunan iltihabın artmasını sağlar.
Brokoli suyu bağışıklık sistemini artırır. Özellikle bağışıklık sistemi düşük olan kişiler bu besini sürekli olarak tüketebilir. Brokoli suyu ve çorbasının faydaları ise şu şekildedir; Kansere karşı vücudu korur.
Üzümün akciğere en faydalı olduğu bölge de alveollar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri