Turizm ya da gezim, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Turizm kavramının kökenini, Latince'de dönme hareketini ifade eden “tornus” sözcüğü oluşturmaktadır. Đngilizce'de ki “touring” deyimi ile “tour” deyimleri de bu sözcüklerden türemiştir. “Tour” dairesel bir hareketi, bazı site ve yörelerin ziyaretini, iş ve eğlence amacıyla yapılan yer değiştirme hareketini ifade eder.
da kültürel, bilimsel, sportif, idari, diplomatik, dinsel, sıhhi ve benzeri nedenlerle devamlı olarak yaşadığı oturduğu yerlerden geçici olarak ayrılan ve tüketici olarak belirli süre seyahat edip devamlı kalış şekline dönüşmeyen, kaldığı yerden tekrar ikamet yerine dönen kimseye turist denir" diye tanımlanmıştır.
Katılanların Amaçlarına Göre Turizm Çeşitleri
Dinlenme, • Kültür, • Spor, • Din (İnanç), • Sağlık, • Kongre, • Politik ve • Deniz turizmi olmak üzere alt dallara ayrılır.
Turizmin ilk tanımı, 1905 yılında Guyer-Feuler tarafından ortaya atılmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
TURİST: bir ülkeyi ya da bölgeyi gezmek, görmek, eğlenmek, spor yapmak, kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak üzere, ikamet ettiği yerden en az 24 saat ayrı kalan ve gittiği yerde maddi harcamalar yapan kişilere denir.
2.3.
Son otuz-kırk yıldır öne çıkmaya başlayan turizm sosyolojisi, turizmin alt bir bilim dalı olup, metodolojik ve teorik açıdan büyük zorluklar içeren ve halen gelişmekte olan bir alandır.
Turizm ya da gezim, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Turizm faaliyetleri denilince ilk akla gelen din- lenme eğlenme, yeni yerler görme, farklı kültürler tanıma, tarihi yerleri ziyaretlerdir. Bu nedenle bir yörenin halk kültürü öğeleri ile turizm arasında güçlü bir bağ olduğu ifade edilebilir.
Turizm coğrafyasında özelliklerine göre turizm şu gruplara ayrılır: Yaş özelliklerine göre; gençlik turizmi, yaşlılar turizmi. Katılan sayısına göre; ferdi turizm, kolektif turizm, kitle turizmi, grup turizmi. Turistin ülkesine göre: iç turizm, dış turizm.
Gerek ülkeler içinde, gerek ülkeler arasında, büyük insan kitleleri, dinlenmek, yeni yerler görmek, değişik kültürleri tanımak amacıyla seyahat etmektedirler. Turizm olayı, bireyleri ve insan topluluklarını içeren bir olaydır.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
Eskiden seyahat edenlere gezgin denirken şimdi ise seyahat etmek yaygınlaştığı için bu kişilere turist denmiştir.
Thomas Cook, oteller, seyahat gemileri, havayolları ve tatil beldeleri ile 16 ülkede her yıl 19 milyon kişiye hizmet veriyordu.
Türkiye'nin Turizm Başkenti: İstanbul.
Turizm, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Yaklaşık M.Ö. 1500'lü yıllardan itibaren Mısırlılar'da keyif ve merak amaçlı seyahatler de artmaya başlar (Cas- son 1985). Mezopotamya uygarlıklarında, en ya- kın hukuki düzenlemeler, Babil'in güçlü lideri Hammurabi (M.Ö. 1792-1750) ile başlamıştır.
Turizm ve Coğrafya
Turizm, en basit bir sistem halinde alınırsa, üç mekânsal unsurdan meydana gelir; a) Turistlerin yaşadığı yerler (turist çıkaran bölgeler) b) İnsanların gezmek üzere gittikleri yerler (turistlerin varış bölgeleri) c) Turist gönderen ve alan yerler arasında yapılan yolculuklar.
Bu sözcüğün doğru şekilde yazılmış olan hali, 'Turizm' biçimindedir. Yani 2 tane sessiz harf son kısımda yan yana gelir. Bu bağlamda araya herhangi bir, 'i' harfi gelmez.
Turistik ürün, turistin seyahati boyunca yararlandığı konaklama, yeme içme, ulaştırma ve diğer birçok servislerin bileşimidir.
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik, üniversitelerde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Eşit Ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Turizm ve seyahat hizmetleri; bilet alımı, yolculuk, konaklama süreçlerinden oluşur. Turizm, çeşitli amaçlarla yapılan gezileri tanımlar. Kültür turizmi, sağlık turizmi, akademik turizm yaygın faaliyetlerdir. Türkiye'de gelişen turizm çeşitlerinden biri yaz turizmidir.
Manevi turizm ziyaretçinin ruhsal arayışına odaklanmaktadır. Bu odaklanma dini birliğe bağlı olabilir veya olmayabilir; fakat çoğu zaman doğu dinlerinden (örn. Budizm, Hinduizm) elde edilen törenler ve gelenekler yer almaktadır (Smith ve Kelly, 2006). Yoga kelimesi ise 'birlik' anlamına gelmektedir (Aggarwal vd. 2008).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri