Bayrak direğe hızla çekilir, yavaş yavaş indirilir. Toprağa ya da suya temas ettirilmez. Herhangi bir reklam aracı ile birlikte kullanılamaz. Solmuş veya eskimiş bir bayrak asla çöpe atılmaz, uygun bir biçimde imha edilir.
Madde 5- Eskimiş, solmuş, yırtılmış ve kullanılamayacak duruma gelmiş olan bayrakları elinde bulunduran gerçek veya tüzel kişiler ile resmi kurum ve kuruluşlar bu bayrakları ilçelerde kaymakamlığa, illerde valiliğe, yurt dışında büyükelçilik veya başkonsolosluklara teslim ederler.
Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya bayrağın şekli yapılamaz.
TÜRKİYE'DE BAYRAKLARIN YARIYA İNDİRİLDİĞİ GÜNLER
Ankara'daki Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki bayrak, durum ne olursa olsun asla yarıya indirilmez, Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarının yer aldığı Anıtkabir'deki bayrak ise sadece 10 Kasım'da yarıya indirilir.
veya resmi yemin törenlerinde masalara örtülebilir. veya üniforma şeklinde giyilemez. Prensip itibariyle bayrak sabah saat 08.00'de çekilir ve gün batımında indirilir. Bayrak, direğe hızlı çekilir, yavaş indirilir.
İlgili 33 soru bulundu
Cumhurbaşkanının ikametgahında, ziyareti süresince bulunduğu yerde, bayrak direğine çekilir, gece ve gündüz çekili kalır, makam odasında çalışma masasının sol gerisine konur, içinde bulunduğu arabanın sol önünde, tepesinde ay yıldız bulunan kromajlı direğe çekilir.
Göndere çekmek kelimesi belirli bir özel zaman doğrultusunda, bayrağı göklere çıkarmak olarak değerlendirilir. Yani bayrak direği üzerinde bayrağı en üst noktaya çıkarmak olarak anlatmak mümkündür.
Milli yas ilanının ardından yurt genelinde tüm kamu binalarında ve dış temsilciliklerde, gönderdeki Türk bayrakları yarıya indirildi.
Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK'ün ölümünün 85. Yıl Dönümü nedeniyle, 10 Kasım Cuma günü kamu kurum ve kuruluşlarında bayraklar güneşin batışına dek yarıya indirilecek, aynı gün günbatımında tekrar gökere çekilecek.
Gösteri ve kutlama etkinlikleri kapsamında yer alan konser, şenlik, eğlence vb. kutlama faaliyetleri iptal edilerek, sadece resmi program uygulanır. Bu durum yerel yönetim inisiyatifine bırakılmıştır. Milli yasta bayrak gönderde tutulmaz.
Yaygın inanışa göre, Osmanlıların 1448'de, düşmanlarını ağır bir yenilgiye uğrattığı Kosova savaşından sonraki gece; savaş alanında oluşmuş kan gölünün üzerinde gökyüzünden yansıyan hilal ve yıldız yan yana görünmesinden ilham alınarak tasarlandığına inanılmıştır.
Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez.
Al renkli zemin üzerinde beyaz hilâl ve yıldız ile oluşmuş bayrak ilk olarak 1844 yılında Abdülmecid dönemindeki Tanzimat sürecinde kabul edilmiş, Cumhuriyet döneminde 29 Mayıs 1936'da 2994 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı olarak kanunlaşmıştır.
Madde 300- (1) Türk Bayrağını yırtarak, yakarak veya sair surette ve alenen aşağılayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Anadolu'nun çeşitli yerlerinde düğünlerde; düğün bayrağına elma, ayna, kuş tüyü vb. nesneler takılır ve burada ayna aydınlık geleceği ve gelinin bakireliğini, elma ise doğurganlığı simgeler. Amaç, düğünü “kutlamak” için bolluk, bereket, doğurganlık, iyi dilek vb. ifadelerinin nesneler aracılığıyla anlatılmasıdır.
Kanun gereği Türk Bayrağı makam sahibi koltuğuna oturduğu zaman makam sahibi kişinin / makamın sağında kullanılır. Makam masası önümüzde olacak şekilde karşıdan bakıldığında ise solumuzda kalır. Türk Bayrağı takılı olan direğe alem (Ay-Yıldız ) takılır.
Prensip olarak bayrak sabah saat 08.00'de çekilir ve gün batımında indirilir. Milli bayram, genel tatil ve hafta tatili günlerinde tatilin başladığı saatte çekilir ve tatil sonunda gün batımında indirilir. Yurt dışındaki Türk resmi binalarında bayrağın kullanılışı mahalli ve uluslar arası uygulamalara göre yapılır.
Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz. Bu Kanuna ve tüzüğe aykırı fiiller yetkililerce derhal önlenir ve gerekli soruşturma yapılır.
Türk Bayrağı, yas alameti olarak 10 KASIM'da yarıya çekilir.
Türkiye. Türk bayrağı, 10 Kasım 1938'de sabah saat 9'u 5 geçe ölen Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına, her 10 Kasım'da, 09:05 ile gün batımı arasında yarıya indirilir.
Yas alameti olmak üzere Bayrağın yarıya çekileceği diğer haller ve zamanı Cumhurbaşkanlığınca ilan edilir. (1) 2/7/2018 tarihli ve 700 sayılı KHK'nin 82 nci maddesiyle, bu fıkralarda yer alan “tüzükte” ibareleri “yönetmelikte” şeklinde değiştirilmiştir.
Çoğu çocuk ve masum sivillerden oluşan binlerce şehidimize duyduğumuz saygının bir gereği olarak ülkemizde 3 günlük millî yas ilan edilmiştir." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın paylaşımında Milli Yas İlanı'na ilişkin karar da yer aldı.
Edirnekapı Şehitliği ve TRT Yerleşkesi'nde bulunan, 115 metrelik rekor yüksekliğe sahip bayrakların her birinin ağırlığının 103 ton olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bayrak direklerinin alt çapı 349 santimetre, üst çapı ise 95 santimetredir.
Geleneksel olarak kırmızı bayraklar, bir kişinin dikkatini gerektiren tehlikeleri veya sorunları belirtmek için kullanılır.
Bel ağrısında kırmızı bayrak olarak adlan- dırılan neoplastik sorunlar, enfeksiyon, kauda ekina send- romu ve kırık gibi bulgular, ciddi patolojileri düşündüren semptomlardır. Bu semptomların varlığı, hastanın omur- ga cerrahına yönlendirilmesini ve ayrıntılı bir incelemeyi gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri