Türk bayrağında hilal sembolü kullanılmıştır ve ne anlama geldiği merak edilmektedir. Türk bayrağında Hilal İslamiyet'i temsil eden bir sembol olarak kullanılmıştır. Ayrıca Hilal eski Türk inanışındaki Gök Tanrı inancını da temsil etmektedir. Hilal sembolü Osmanlı Devleti'nin armasında da kullanılmıştır.
Ay yıldız, al bayrak, al sancak. Kırmızı arka plan üzerine beyaz hilal ve beş köşeli yıldız. Efsaneye göre bayraktaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilâl biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk bayrağının görüntüsü oluşur.
Hilâl ve yıldız sembolünün birlikte kullanımına ilk olarak antik İsrail Krallığı'nda rastlanılır. Burada MÖ 14. veya 13. yüzyılın sonlarında hüküm süren Moab veya Moabites tarafından kullanılmıştı.
Hilal, 'İslam' anlamına gelir. Bayraktaki 5 köşeli ayyıldız ise İslam'ın 5 şartı anlamında" ifadesini kullandı.
Ay-yıldız İslam devletlerinde ilk olarak Arap – Sasani sikkelerinin ön ve arka yü- zünde görülmektedir. Türkler İslamiyet'i kabul etmeleriyle birlikte bayraklarında hilâli İslam sembolü olarak kullanmışlardır.
İlgili 19 soru bulundu
Hilâlin ibadet takvimindeki rolü, Kur'ân-ı Kerîm ve hadislerde Allah'ın âyetlerinden biri şeklinde gösterilmesi ve ona yemin edilmesi, ayrıca Hz. Peygamber'in Sa'd b. Mâlik b. Ubeysır el-Ezdî'ye üzerinde hilâl bulunan bir sancak vermesi sebebiyle müslümanlar tarafından İslâm'ın sembolü kabul edildiği söylenebilir.
Hilâl, Arapların fethinden önce de Sasani İmparatorluğu'nun sembolüydü. Arapların imparatorluğu ele geçirmesinden sonra sembol Müslüman idareciler tarafından benimsendi ve güçlerinin sembolü olarak ve İslâm'ın sembolü olarak muhafaza edildi.
Bayrak tesliminde neden 3 kez öpülüp alına konur? Üç zamanın sayısıdır: Geçmiş, şimdi ve gelecek. Doğum, yaşam ve ölüm.
Bu doğrultuda 1. Kosova muharebesinde şehitlerin kanlarının yere yansıması ile beraber ay ve yıldız üzerinden bayrağının oluştuğu söylenir. Aynı zamanda başka kişilere göre ise hilal İslamiyet'i ya da eski Türk Devletindeki Gök Tanrıya anlatır. Yıldızlar ise Türk tarihini ön plana alır.
dünyanın en şanlı bayrağıdır!
Ay Yıldız'ın Hikâyesi
Ay yani hilâlin çok eskiden beri Türkler'de kullanılan bir sembol ve millî simge olduğu bilinmektedir (Esin, 313-359). Eski Türk sancak ve kumaşlarında ay ve bunun içinde çok şualı bir motif bulunmaktadır. Ancak bu şualı motifin bir yıldız değil güneş simgesi olduğunu iddia edenler de vardır.
Kırmızı, tıpkı Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi bayrağında olduğu gibi ülkenin bağımsızlığı için şehit olan askerleri simgeler. Bayrağın ortasında yer alan ay ve beş yıldızlı köşe ise İslamiyet'in sembolüdür. Tunus nüfusunun yaklaşık %85'i Müslüman olduğu için bu sembol kullanılmıştır.
atatürk, zamanında ay yıldız'ın arapları ve müslümanlığı çağrıştıracağı ve birazda orjinal bir bayrağa sahip olma isteği ile mavi renk bayrağın üzerine yeşil renkte bir kurt kafasının olduğu bayrağı tc'nin bayrağı olmasını istiyordu. bu bayrak göktürkler'in bayrağıydı ve bizim türk olduğumuzu vurguluyordu.
İMAN - AHLAK - ADALET anlamını taşır. ve rivayetlere görede İslamın üç kıtada yayılışını temsil eder. Osmanlı bu bayrağı benimseyip, kullanıp bu üç kıtaya da hükmetmiştir.
Hilal, sevinç, mutluluk ve dirilişin sembolü olarak kullanılır. Aynı zamanda Hilal Müslümanlığın ve İslamiyet'in sembolü olarak da kullanılır.
Türk bayrağında kullanılan 8 köşeli yıldızın zaferi temsil ettiği bilinmektedir. Abdülmecid tarafından ilk defa kullanılmaya başlanılan ve günümüzde de kullanılan 5 köşeli yıldız ise insanı temsil etmektedir.
Türk bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağıdır. 1982 Anayasasının 3. maddesine göre, "şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır." Kırmızı rengin tonu Pantone 186 veya RGB (227, 10, 23) olarak tayin edilmiştir. Savaşta şehitlerimizin kanlarından ufak bir göl oluşur.
28 Temmuz 1937 tarihli, 27175 sayılı "Türk Bayrağı Nizamnamesi Kararnamesi" ile de Türk Bayrağı'nın kullanılışı düzenlenmiştir. Kırmızı zemin üzerine beyaz hilal ve yıldız konarak oluşan bayrak ilk kez Osmanlı Devleti tarafından 1844 yılında kabul edilmiştir.
Dr. Demircan, ´Bu hava olayı, 100 yılda bir oluşmasının dışında, Dünya'nın her noktasında aynı açıdan izlenebilmesiyle de bir ilk oluşturuyor.
Bayrağı öpmek ve selamlamak, millete olan saygıyı yansıttığı sürece sakınca yoktur.
Peki 3 sayısı neden bu kadar önemlidir? 'ÜÇ'ÜN ANLAMI: Üç; maddenin kapsadığı üçlü öğeleri temsil eder. Mesela üç boyut ya da ateş, su, hava gibi. Bu, hem erkekliği hem de bütün doğada tanrısal birliğin mutlak ve zorunlu olan varlığını (ruh, can ve bedeni) gösterir.
Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya uniforma şeklinde giyilemez. Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz.
Hilal yalnızca bir semboldür. Hristiyanlığın simgesi olan "haç" ve Yahudiliğin simgesi olan "yıldız"a bedel, İslam'ın simgesi ve alameti olan "hilal" İslami yapıların üzerinde bulunur. Ayrıca bu hilaller, paratoner özelliğe sahip maddeden yapılmakla, yıldırımlara da mani olmaktadır.
İslam'da El Sembolü
İslam dininde el sembolü, tapınmayı ve kutsamayı temsil eder. Bu sembol, Allah'ın takdirini ve Hz. Fatima'nın elini simgeler.
Kur'an'da birçok ayet, Allah'ı Tek Yüce Tanrı olarak kabul eder ve diğer bütün tanrılardan ayrı olarak O'na özel bir yer verir.422 İslam öncesi insanların Uzza, Menât ya da Menâh gibi hususi tanrılar kabul ettikleri ke- sindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri