Üniversitelerin İlahiyat Bölümünden mezun olanlar veya imam hatip lisesi mezunu olanlar imam olur. Ayrıca ilgili bölümlerden mezun olan kişilerin KPSS'ye ve DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgi Testi) Sınavı'na girmesi gerekir. İmam cemaate namaz kıldırma, ezan okuma gibi din hizmetlerinde görev alır.
2021 yılında diyanet tarafından belirlenen şartlara göre bir kişi imam olması için en az lise mezunu olması gerekmektedir. Liseden ayrı olarak da ön lisans veya lisans mezunu olması gerekmektedir. Bitirmiş olduğu lisans bölümleri ilahiyat olması gerekir. Aynı zamanda bu kişilerde KPSS ve DHBT şartları da aranmaktadır.
İmam hatip lisesi mezunu olmayan bir kişinin imam olmak istemesi halinde üniversite sınavlarına girmek, üniversitelerin İlahiyat Fakültelerinde 2 yıllık ön lisans eğitimi ya da 4 yıllık lisans eğitimi almaları gerekir.
2 yıllık İlahiyat bölümünden mezun olan kişilere İlahiyat Meslek Unvanı verilir. 2 yıllık İlahiyat bölümünden mezun olanların müezzin, imam ya da Kur'an öğreticisi olma imkanı bulunmaktadır.
Bunun için normal lise mezunlarının üniversite sınavına girerek 2 yıllık ya da 4 yıllık İlahiyat okuması gerekir. Bu eğitimleri bitirenlerin Din Hizmetleri Alan Bilgisi sınavına girmesi ve bu sınavda başarılı olması gerekmektedir. Bunun yanında imam olmak isteyenlerin KPSS sınavına girme şartı da bulunmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Üniversitelerin İlahiyat Bölümünden mezun olanlar veya imam hatip lisesi mezunu olanlar imam olur. Ayrıca ilgili bölümlerden mezun olan kişilerin KPSS'ye ve DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgi Testi) Sınavı'na girmesi gerekir. İmam cemaate namaz kıldırma, ezan okuma gibi din hizmetlerinde görev alır.
2023 EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK İMAM HATİP MAAŞLARI KAÇ TL OLDU? 2023 memur zammı ile imam-hatip emekli memur maaşları 7 bin 476 TL'den 10 bin 513 TL'ye yükseldi. Vaiz maaşları ise 12.752 TL'den 16 bin 615'e yükseldi.
Açık öğretim imam hatip lisesine kayıt olmak isteyen öğrenciler, her yıl duyurusu yapılan kayıt tarihleri arasında, kayıt ücretini kılavuzda belirtilen bankalara yatırıp daha sonra okul müdürlüğümüze bizzat başvurarak kayıt olabilirler.
Baraj puan 50'dir. Diyanetin açmış olduğu alıma başvuru için yeterlidir. Fakat İl Müftülüklerini yapmış olduğu vekil imam hatip, müezzin kayyımlık yada fahri kuran kursu öğreticiliği için minimum 60 puan almak gerekmektedir. Ama atanmak için bu puanı almak maalesef yetmemektedir.
Fakültemiz mezunları,
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarında müftü, müftü yardımcısı, din işleri uzmanı, vaiz, vaize, Kur'an Kursu öğreticisi, imam ve müezzin olabilmektedirler. Lisansüstü öğrenime devam etmeleri halinde İlahiyat Fakültelerinde öğretim elemanı olma imkânına sahiptirler.
MADDE 12 – (1) İmam-hatipler ilk defa köy/kasaba ile il/ilçe merkezleri dışındaki mahallelerde bulunan (D) grubu camilere atanırlar. Buralarda münhal (D) grubu cami bulunmaması halinde il ve ilçe merkezlerindeki münhal (D) grubu camilere de ilk defa atama yapılabilir.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen DHBT (Diyanet Hizmetleri Başarılılık Testi) baraj puanı 50 olarak açıklandı. Diyanetin direkt alımları için bu puanın üzerinde olan adayların başvuru yapabileceği belirtildi.
Türkiye'de imamlık mesleği bir kamu hizmeti kapsamındadır. Bu nedenle bütün imamlar birer devlet memuru olarak geçer.
mezunları hem merkezi atamalar ile çeşitli kadrolara atanabilmekte hem de ”Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT)” sınavına katılıp yeterli puanı alarak Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı özel kadrolara yerleşebilmektedir.
(İmam-Hatip Lisesi mezunu olanlar için hafızlık şartı aranmaz.) 2022 yılı KPSS (DHBT) sınavından 60 (altmış) ve üzeri puan almış olmak. İmam Hatiplik veya Müezzin Kayyımlık yapmaya mani bir engeli bulunmamak.
Nitekim İslâm âlimleri imamet, müezzinlik, dini öğretme gibi işler karşılığında ücret veya maaş almayı, bu görevlerin sahipsiz kalmaması gerekçesiyle caiz görmüşlerdir (İbn Nüceym, el-Bahr, 1/258; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/391, 562).
Kurs Öğretmeni maaşı 2023 verilerine göre ortalama 16.800 TL civarındadır.
DHBT Sınavının Açılımı Nedir? DHBT açılımı Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi olarak geçmektedir. 2014 yılından önce Diyanet İşleri Başkanlığınca başka bir ad ile gerçekleştirilen test, 2014 senesinde ÖSYM tarafından düzenlenmeye başlamış, DHBT yani Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi ismini almıştır.
Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi, Diyanet İşleri Başkanlığının, Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarına ilk defa, açıktan veya sözleşmeli atanacaklarda aradığı puanın elde edilmesini sağlayan bir sınavdır.
Diyanet İşleri Başkanlığı nezdinde çalışan imam-hatip, müezzin-kayyım, başvaiz, uzman vaiz, vaiz, murakıp, Kur'an kursu başöğreticisi, Kur'an kursu uzman öğreticisi, Kur'an kursu öğreticisi, cami görevlileri gibi din görevlileri hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (DMK) uygulanır.
Sözleşmeli imam-hatipler çeşitli sınavlardan geçmekte ve Başkanlığımızca belirlenen yeterlikleri haiz kişiler arasından seçilerek atanmaktadırlar. Bu anlamda din hizmetleri ile ilgili teorik ve pratik bilgi noktasında belli bir hazır bulunuşluk düzeyinde oldukları ifade edilebilir.
Ümminin, kendisi gibi ümmi olanlara imam olması caizdir. Ümmi, Kur'an-ı kerimi yüzünden okumasını bilmeyen kişidir. Ümminin, Kur'an-ı kerim okumasını bilene imam olması caiz değildir. Tecvidle okuyamayan da, tecvidle okuyana imam olamaz.
Müezzin maaşı 2024 Ocak ayı zammı ne kadar? Müezzin maaşları 12.500 ile 27.000 TL aralığında değişmektedir. En düşük müezzin maaşına yüzde 15 zam eklendiğinde Ocak 2024 zamlı müezzin maaş tutarı hesaplanabilir.
2023 EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK İMAM HATİP MAAŞLARI KAÇ TL? 6 aylık enflasyon farkı ve 8.077 TL seyyanen zamla beraber 1/4 derecesine sahip vaiz maaşı 27 bin 564 TL oldu.
Öğretmen maaşı 2023 verilerine göre ortalama 19.700 TL civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri