Çapraz damada her oyuncunun 20 taşı vardır ve beyaz hamlelerle oyun başlar. Taşlar yeme zorunluluğu vardır ve normal hamle sırasında geriye gitmek mümkün değildir, ancak rakip oyuncunun taşlarını alırken geriye gitmek mümkündür.
Dama taşı geriye doğru da hamle yapabilmektedir. Rakip taşı devre dışı bırakma özelliği diğer taşlarla aynıdır. Her oyuncunun tek taşı kaldığında oyun berabere biter. Rakip taşların hepsini yutarsanız kazanan siz olursunuz.
Taşlar, klasik damanın aksine çapraz hareket etmez, komşu kareler boş ise sağa, sola ve ileri hareket edebilir fakat geri gidemez.
Dama hamleleri yalnızca çapraz olarak ve yalnızca ileriye doğru hareket edebilir. Tur başına bir taşı yerinden kımıldatabilirsiniz. Eğer damada taş nasıl yenir diye merak ediyorsanız rakip oyuncunun taşını almak için pullarınızdan biriyle üzerinden atlamanız gerekir.
Dama ile alınınca, dama kesilecek olsa bile, fazla taşı almak zorunda olduğundan, DAMA ile 2 taş alınacaktı (yeşil çizgi hamlesi). Bir taraf, diğer tarafın tüm taşlarını aldığında veya karşı taraf hiç bir taşını oynayamıyor durumda ise, oyunu kazanmış olur.
İlgili 34 soru bulundu
Damayla analitik düşünce, zeka, sabır ve empati yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz. Oyunda taş yemek, taşın üzerinden atlamakla olur. Arka arkaya veya yan yana iki taş yenmez. Bir taşın yanında veya arkasında boşluk varsa, rakip oyuncu kendi taşını bu boş kısma ilerleterek taşı yer.
Dama oyununun çıkmaza girmemesi için ahtapot taktiği oldukça kullanışlıdır. Oyuncu ilk olarak 6 taşını feda eder ve sonrasında rakip taşları tuzağa çekerek, onu yenmeye çalışır. Ahtapot taktiğinde taşların bir kısmı saldırı için kullanılır. Geriye kalanlar savunma amaçlıdır.
Birçok farklı çeşidi olan dama oyununun en bilinen üç versiyonu klasik dama (çapraz dama), Türk daması ve Çin damasıdır.
Oyun sırasında da sadece ileri yönlü hareketlere izin verilir, piyonlarınızla geri hamle yapamazsınız.
Dama oyununda taşınız rakibinizin yönüne doğru ilerleyerek devam etmektedir. Rakibin taşı üzerinden atlayarak oyuncunun taşının esir alınması ile de oyuncuya öncelik hakkı doğar. Oyuncunun kendi taşını karşı tarafın sahasındaki son kısma yöneltmesi halinde dama meydana gelir ve böylelikle oyun kazanılır.
Dama, normal taşların aksine çaprazlar üzerinde her hamlede birden fazla kare kat ederek hareket edebilir, normal taş gibi tahtadan uzaklaştırılabilir. İki taraftan kimin bütün taşları tahtadan önce uzaklaştırılırsa oyunu kaybetmiş olur.
Dama oyunu faydalı eğlenceli olan bir zeka oyunudur. Oyunu oynayan oyuncular haksever, sabırlı, yüksek ahlak fazt kazanımına sahip olur.
Kutu İçeriği: 32X32 cm Ebatlarında 8 mm Kalınlığında 1 Adet Ahşap Zemin 40 Adet Oyun Taşı, Oyun Anlatım Kitapçığı Oyuncu Sayısı: 2 Kişi ile Oynanır Yaş: 6 Yaş ve Üzeri *Ürünlerimiz CE Oyuncak Güvenliği Standartlarına Göre Test Edilmiştir.
Diğer Önemli Kurallar
Oyuncu sadece rakibin taşlarının üstünden atlayabilir, kendi taşlarının üstünden atlayamaz.
Yıldız Çin Daması Nasıl Oynanır? Kutunun içerisinde bulunan 60 adet oyun misketleri oyun tahtasının dışında yıldız oluşturacak şekilde 10'arlı olarak dizilir. Oyunda amaç misketleri ileri-geri, sağ-sol ve çapraz hareket ettirerek karşı rakibin alanına geçirmeye çalışmaktır.
Taşlar eşit sayıda oyunculara paylaştırılır ve dama tahtası üzerine dizilerek oyuna başlanır. Dama tahtası üzerinde 64 adet kare şekil yer almaktadır. Dama oyunu ilk oynandığı yıllarda bugünkü halinden çok farklı şekildeydi. Şimdiki hali ile ilk olarak 1500 yılında Avrupa ülkelerinde oynanmıştır.
Maksimum alma yapabilecek taş ile oynamak gerekir. Taş, rakibin taşının veya taşlarının üzerinden atladıktan sonra, üzerinden atlanan taşlar tahtadan alınır. Taşlar tüm hareket tamamlandıktan sonra kaldırılır, atlama hareketi sırasında kaldırılmaz. Aynı parça iki kez üzerinden atlanamaz.
Çin damasında taşlar ileri ve yan olarak tek kare ilerleyebilir.(Eğer önünde atlayacağı taş yoksa). Çapraz gitme yoktur.
Bir iddiaya göre dama oyununu yunanlı savaşçı Palamed icat etti. Bu oyunu icat etmesinin nedeni ise Truva'nın kuşatmasının 10 yıl devam etmesi ve askerlerin can sıkıntısını gidermek için Palamed bu güzelim oyunu icat eder.
Taşlar çapraz olacak şekilde, beyaz ilk hamleyi başlatır. Çapraz taş yeme zorunluluğu da oluşur. Çapraz damada ise normal hamlede geriye dönmek mümkün değildir.
Çapraz damada birden fazla taş alma imkanı olan bir pozisyonda oyuncu, dilediği şekilde oynama hakkına sahiptir. Taşlar, rakip taşların üzerinden atlayınca, üzerinden atlanılan taşlar alınarak oyun dışına alınır. Buna taş yeme de denir. Oyundaki hedef, rakibin elindeki tüm taşların alınmasıdır.
Bir ahtapot nasıl öldürülür ve yemeye hazır hale getirilir bilir misiniz? Ahtapotu keserek, vurarak bir anda öldürüp hemen yiyemezsiniz. Yakalanan bir ahtapotu en azından 40 kere taşa, sert bir zemine vura vura öldürmek gerekir.
Dama iki kişinin karşı karşıya oynadığı bir masa oyunudur. Genellikle 8×8, 10×10 ya da 12×12'lik dama tahtaları üzerinde oynanır. Satrancın aksine bütün taşlar aynı biçimde hareket eder. Taşlar, ancak üzerlerinde bulundukları koyu karelerde, yani çapraz olarak ve her hamlede birer kare gidecek şekilde hareket ederler.
Dama oyunu iki kişi üzerinden oynanıyor. Amaç rakibin tüm pullarını yok edip hiçbir pulu kalmadığında ise oyunu kazanmış oluruz. Rakibin pullarını bulunduğu kısma bir pul geçirdiğimiz zaman o pulumuz artık dama olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri