Normal Taşların Hamleleri Bir yoz (piyon) üç yöne doğru hamle yapabilir veya atlayabilir-sola yatay, sağa yatay ve direk. Bir yoz taş(piyon) son sıraya ulaştığı zaman Dama niteliği kazanır.
Yerinden oynatılan her taşın hamleyi tamamlaması gerekir. Hamle için belli bir düşünme süresi olmamakla birlikte, bu sürenin kısa olması istenir. Rakiplerden birinin 3 taşı kalmışsa, bu taşların hepsi dama taşı haline gelir. Tüm taşları yenen oyuncu, oyunu kaybetmiş olur.
Dama taşı geriye doğru da hamle yapabilmektedir. Rakip taşı devre dışı bırakma özelliği diğer taşlarla aynıdır. Her oyuncunun tek taşı kaldığında oyun berabere biter.
Dama hamleleri yalnızca çapraz olarak ve yalnızca ileriye doğru hareket edebilir. Tur başına bir taşı yerinden kımıldatabilirsiniz. Eğer damada taş nasıl yenir diye merak ediyorsanız rakip oyuncunun taşını almak için pullarınızdan biriyle üzerinden atlamanız gerekir.
Çapraz damada her oyuncunun 20 taşı vardır ve beyaz hamlelerle oyun başlar. Taşlar yeme zorunluluğu vardır ve normal hamle sırasında geriye gitmek mümkün değildir, ancak rakip oyuncunun taşlarını alırken geriye gitmek mümkündür. Dama oyununda başarılı olmak için bazı püf noktaları dikkate almak önemlidir.
İlgili 38 soru bulundu
[1] Sık sık bir yerden bir yere göndermek ya da atamak.
Oyun sırasında da sadece ileri yönlü hareketlere izin verilir, piyonlarınızla geri hamle yapamazsınız.
Birçok farklı çeşidi olan dama oyununun en bilinen üç versiyonu klasik dama (çapraz dama), Türk daması ve Çin damasıdır.
Çapraz dama oyununda ise her oyuncunun 20 taşı bulunur. Taşlar çapraz olacak şekilde, beyaz ilk hamleyi başlatır. Çapraz taş yeme zorunluluğu da oluşur. Çapraz damada ise normal hamlede geriye dönmek mümkün değildir.
En yaygın olarak oynanan üç tip dama var dünyada, Türk damasıysa bunlardan sadece biri. Avrupa ülkelerinde ağırlıklı olarak çapraz dama dedikleri Ortadoğu'da oynanandan farklı bir dama oynanıyor.
Taşlar arasında en kıymetli taş dama olarak adlandırılan bu taştır. Damaya ulaşamamış taşlar "yoz" olarak adlandırılır. Dama olmuş taşın hareket kabiliyeti yüksek olduğu için (oyuncunun ustalık derecesine göre) dama, 5 yoz taş değerinde görülür, yani bir dama taşı elde edebilmek için 5 yoz taş feda edilebilir.
Oyuncu kaldırdığı taşı oynamak zorundadır. Bu hamleden vazgeçemez ve taşını geri koyamaz. - Eğer rakibin taşını alma hamlesi oluşmuş ise bunun alınması mecburidir. Oyuncunun taşı almaması veya başka hamle yapması imkansızdır.
Eğer beyaz oyuncunun,oyunda tek şahı kalmışsa karşıdaki oyuncu onu 16 hamle içinde mat etmeli.16 hamlede mat edemezse oyun pata kalır.
Çapraz dama oyununda oyuncuların her birinin 20 taşı bulunur. Taşlar çapraz olacak şekilde, beyazın hamlesiyle ileriye başlar. Taş yeme zorunluluğu bulunur. Çapraz damada normal hamle esnasında geriye dönmek mümkün değildir.
Çapraz damanın oynanışı
Eğer taşlardan biri tahtanın karşı tarafına ulaşırsa üzerine bir tane taş daha konarak bir dama elde edilir. Dama, normal taşların aksine çaprazlar üzerinde her hamlede birden fazla kare kat ederek hareket edebilir, normal taş gibi tahtadan uzaklaştırılabilir.
Yıldız Çin Daması Nasıl Oynanır? Kutunun içerisinde bulunan 60 adet oyun misketleri oyun tahtasının dışında yıldız oluşturacak şekilde 10'arlı olarak dizilir. Oyunda amaç misketleri ileri-geri, sağ-sol ve çapraz hareket ettirerek karşı rakibin alanına geçirmeye çalışmaktır.
Rakibin ilk sırasına ulaştığında taşını dama yap.
Dama ileri ve geri hareket edebilir, böylece damanın rakip taşları yemesi daha kolaydır. Damalar yeme hamlesi haricinde yine hâlâ bir defada bir çapraz kare hareket edebilir.
Satranç oyununda piyon her zaman düz ve ileri doğru hareket eder. Piyonların bir kere ileri gittikten sonra geri dönmesi mümkün değildir.
Satranç oyununda piyonlar her zaman düz hareket ettirilir. Piyonlar önlerindeki taşları sadece düz hareket ederek yiyebilir.
Diğer Önemli Kurallar
Oyuncu sadece rakibin taşlarının üstünden atlayabilir, kendi taşlarının üstünden atlayamaz.
Dama taşları 16 beyaz 16 siyah taş ikiser sıralı olarak dizilir. Gerilerinde birer ve aralarında 2 şer kolon boş bırakılır. Bir yoz (piyon) üç yöne doğru hamle yapabilir veya atlayabilir-sola yatay, sağa yatay ve direk. Bir yoz taş(piyon) son sıraya ulaştığı zaman Dama niteliği kazanır.
Maksimum alma yapabilecek taş ile oynamak gerekir. Taş, rakibin taşının veya taşlarının üzerinden atladıktan sonra, üzerinden atlanan taşlar tahtadan alınır. Taşlar tüm hareket tamamlandıktan sonra kaldırılır, atlama hareketi sırasında kaldırılmaz. Aynı parça iki kez üzerinden atlanamaz.
Dama oyunu faydalı eğlenceli olan bir zeka oyunudur. Oyunu oynayan oyuncular haksever, sabırlı, yüksek ahlak fazt kazanımına sahip olur.
Çin damasında taşlar ileri ve yan olarak tek kare ilerleyebilir.(Eğer önünde atlayacağı taş yoksa). Çapraz gitme yoktur.
Go (Japonca: 囲碁, igo; Çince: 圍棋 / 围棋, wéiqí; Korece: 바둑, baduk), tahta üzerinde oynanan iki kişilik bir strateji oyunudur. Go çok eski bir oyundur. Çin kökenli bir oyun olmakla birlikte bütün Doğu Asya'da tanınır ve oynanır. Oyunda siyah ve beyaz renklerdeki küçük ve yuvarlak taşlar kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri