Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Ustura gibi keskin dişlere sahip olan lüfer, balıkçılar tarafından "dişli" diye de anılır. Hemcinsleri dahil hemen her tür balığa saldırır, parçalar ve yer. Başlıca yemleri zargana, istavrit, kıraça, izmarit, kolyoz ve uskumru vonozları, istrongilos, hamsi, aterina, çamuka ve ilaryadır.
Lüfer balığı olgunlaşana kadar farklı isimlerle anılmaktadır. Bunlar defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana ve sırtıkara balıklarıdır. Yasal av boyu 18 cm olsa lüfer diye satılan balık sarıkanat balığıdır.
Lüfer de büyüdükçe ismi değişen balıklardandır. Değerleri de bir noktaya kadar büyüdükçe artar.
Çinekop. Yani lüferin yavrusu. Öyle küçüğü falan değil gerçekten henüz olgunlaşmamış yavru balıklar. Lüfer, dünyada lezzeti ile ün yapmış 28 cm'den itibaren yumurtlayabilen bir balık.
İlgili 34 soru bulundu
Efendim ana balığın ismi palamut. En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir.
İspendek: Levreklerin küçüklerine verilen isim. Jumbo: Ticari balıkların boyut olarak en iri olanına verilen lakap.
Yarım kiloya kadar olanlarına gaco veya çingene palamudu denirken, kestane palamudu, zindandelen, torik, altıparmak sırasıyla büyür ve yedi kilogramın üzerine çıktığında peçuta adını alır.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Palamut'un boyuna göre isimlendirilmesi. 1-20 cm ye kadar palamut vanozu. 8-70 cm den büyük zindan delen. Torik ve toriğin büyük boyları palamuttan daha çok yağlıdır bu nedenle tuzlama ve lakerdası tercih edilir.
Çipura Ege denizinin balığıdır. Çanakkale'den Gelibolu'ya kadar sahillere yakın kumluk, çakıllık ve taşlık bölgelerde yaşar. Ege adalarında çipuranın büyüğüne 'hirisof' Marmara bölgesinde ise 'alyanak' denir. Küçük çipuralar ise 'lidaki' diye adlandırılır.
İstavrit balığı ne kadar büyür? Büyüğüne ve küçüğüne ne denir? İstavritler, ortalama 10-15 cm uzunluğa sahip olabilirler. 10 cm'den küçük olan yavru istavrite “Kıraça”, 20 cm'e kadar olanlara “İstavrit“, 20 cm'den büyük istavrite ise “Eşek İstavriti” denilmektedir.
Ürün Bilgisi. Torik Balığı 2 kg ile 6 kg arası gelmektedir. Ülkemizde, Akdeniz ve Kara denizden çıkartılan torik balığının, küçük yaşta olanları palamut, büyük yaşta olanları ise torik olarak adlandırılır. Oldukça leziz bir balık olduğu için, konserve yapımında sıkça kullanılmaktadır.
Karadeniz'de kötek olarak da bilinen minekopta bu familyanın diğer bir türüdür. Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30-80 cm arasında olur. 1 metreden büyük ve 20-25 kg olanlarına da rastlanmıştır. Erişkinler kıyıya yakın kayalık dipleri, yavrular ise akarsu ağızlarını tercih ederler.
Ahmet Mithat Efendi mealen İstanbul'u tanıyabilmeniz için lüferi tanımanız gerektiğini söyler. Ahmet Rasim'in şu sözü meşhurdur: “Lüfer sözünü duyup da bir parça olsun dönüp bakmayacak İstanbullu farz edemem”.
Lüfer ısırgan bir balık olduğu için genelde çevresinde başka balık bırakmaz. Lüfer dişli balık, palamudu kaçırıyor.
Çinekop balığı oldukça lezzetli bir ete sahiptir. Bu ballığı ızgara şeklinde pişirebileceğiniz gibi, fırında ya da mangalda pişirebilirsiniz. Pulsuz bir balık olduğundan, ayıklanması sonderece kolaydır. Lüferin küçüğü olduğundan, aynı lüfer lezzetini alabilirsiniz.
Fırın tepsisine yerleştirmeden önce balığın yüzeylerine daha iyi pişmesi için bıçakla çentikler açılır. Sıvı yağ, tuz, baharatlar ve defneyaprağı kullanılarak da çinekop fırına atılabilir. Havuç, patates, mantar gibi sebzeler eklenerek pişirilirse hem besin değeri yükselir hem de daha lezzetli olur.
En küçüğü Kalinaryadır. 20-25 cm civarında ve yağlı olanları Uskumru, dönüş uskumrusu ise Çiroz olarak adlandırılır.
Ortalama 25-65 cm arasında bulunur. Genel olarak küçüğüne palamut, büyüğüne torik adı verilen bu türün, muhtelif boylarına verilen isimler şöyledir.
EN ÇOK USKUMRU VAR
Palamut daha hacimlidir. Uskumru bükülür ama palamut esnek değildir. Taze palamutun ağzı açık, solungaçları kırmızı olur.
Isparaz ve lidaki bu türün küçük çeşitleridir.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Ülkemizde Kuzey Ege'de bolca yakalanan sardalyanın en lezzetli mevsimi temmuz-ekim aylarıdır. Bu sürede çeşitli ızgaraları, kağıt kebabı, buğulaması ve pilakisi yapılabilir. Kasım-haziran arasında ise ancak pilaki ve buğulaması yapılabilirse de bir önceki döneminki kadar lezzetli olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri