Çaka Beyliği'nin günümüz Türk Deniz Kuvvetleri'nin kuruluş tarihi olarak da kabul edilen 1081 tarihinde kurulduğu bilinmektedir.
Nikiforos'un ölümü üzerine tahta çıkan yeni Bizans imparatoru I. Aleksios, Çaka Bey'i serbest bıraktı ya da Çaka Bey kaçtı. Bunun üzerine İzmir'de Çaka Beyliği kuruldu. Burada bilinen ilk Türk donanması kuruldu, 1089'da Midilli ve 1090'da Sakız ele geçirildi.
Türk Deniz Kuvvetleri, Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra Osmanlı Donanması'nın İtilaf Devletleri gözetiminde tutulması üzerine Türk Kurtuluş Savaşı için gerekli olan deniz nakliyatını muhafaza etmek üzere 10 Temmuz 1920 tarihinde Umur-ı Bahriye Müdürlüğü (Deniz İşleri Müdürlüğü) adıyla kurulmuştur.
Bu aşamadan sonra gemi inşa faaliyetlerine geçilmiş, kürekli ve yelkenli gemilerden oluşan 50 parçalık ilk Türk Donanması 1081 yılında inşa edilmiştir. 1081 yılı Türk Deniz Kuvvetleri açısından son derece önemlidir. Çünkü, 1081 yılı Deniz Kuvvetlerinin kuruluş yılı olarak kabul edilmektedir.
Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir.
İlgili 20 soru bulundu
Eğitim ve öğretimiyle bir donanma oluşturulan ve bizzat komuta ederek başarı sağlayan Mürsel Alp bir Türk Büyüğü, Bir Derya Beyi, Kaptan-ı Derya ve ilk Osmanlı Türk Denizcisidir.
Barbaros, Hızır Reis, Barbarossa… Akdeniz'de 1500'lü yıllarda bu isim tek bir kişiyi ifade ederdi: Barbaros Hayreddin Paşa. Osmanlı'nın ve Türk tarihinin en büyük denizcisi, Akdeniz'in fatihi ve Osmanlı'nın deniz hâkimiyetini sağlayan büyük denizci.
Çaka Beyliği'nin günümüz Türk Deniz Kuvvetleri'nin kuruluş tarihi olarak da kabul edilen 1081 tarihinde kurulduğu bilinmektedir.
Çaka Bey veya Çağa Bey Selçuklu komutanı ve denizcisidir. 1071'deki Malazgirt Meydan Muharebesi'nin ardından Selçukluların Anadolu coğrafyasına yayıldıkları dönemde Smirni merkezli bağımsız bir beylik kurmuştur. Türk tarihinin ilk donanmasını oluşturduğu için tarihteki ilk Türk amirali olarak kabul edilmektedir.
Fakat bu girişimler başarılı olmamış, sadece törenin adı 1948 tarihinde Donanma Günü'ne dönüştürülmüştür. Bu isim altında 1963 senesine kadar kutlanan tören, 1964 yılından itibaren Deniz Kuvvetleri Günü adı altında kutlanmaya başlamış olup, bu gelenek günümüzde de devam ettirilmektedir.
Kaptan-ı derya, Osmanlı İmparatorluğu'nda donanma komutanlarına verilen addır. Divan-ı Hümayun'a üye olarak katılır, Osmanlı İmparatorluğu'nun "deniz eyaletleri" diye adlandırılan eyaletlerini (Cezayir, Tunus, Trablusgarp, Akdeniz adaları) doğrudan ya da denizci paşalar aracılığıyla denetimleri altında tutarlardı.
Osmanlıda deniz askerine Levent denirken deniz subaylarına Piyale, Patrona, Kapudane ve Kaptan-I Derya gibi isimler verilmiştir. Osmanlının ilk kaptan-ı deryası Barbaros Hayrettin Paşa olup aynı zamanda divan toplantısına da katılan ilk kaptan-ı deryadır.
İşte, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu'nun biyografisi... ERCÜMENT TATLIOĞLU KİMDİR? Ercüment Tatlıoğlu, 2 Haziran 1960 tarihinde İzmir'de doğdu. 1977 yılında Deniz Lisesinden, 1981 yılında Deniz Harp Okulundan mezun oldu.
Çaka Beyliği: İlk Türk denizcisi olan Çaka bey tarafından, İzmir civarında kurulan bu beylik aynı zamanda denizcilik faaliyeti gösteren ilk beyliktir.
Tarihte bilinen ilk Türk denizci Çaka Bey olmaktadır. Çaka Bey aynı zamanda Çağa Bey olarak da bilinir. Çaka Bey denizci olduğu zamanlarda Selçuklu komutanı olmuştur. Ayrıca Selçuklunun denizdeki hakimiyetini de sağlamıştır.
Anadolu Selçuklu Devleti'nde denizcilik alanındaki ilk faaliyet, Süleyman Şah'ın vekili Ebu'l Kâsım tarafından başlatıldı. İlk olarak Ebu'l-Kâsım zamanında Türkler, Marmara kıyılarında bir tersane inşa etmişlerdir. Anadolu'daki ilk Türk deniz filosu 33 yelkenli gemi ve 17 kürekli gemiden oluşuyordu.
Kılıç Arslan Bizans'ın kışkırtmalarından sonra Çaka Bey'i öldürmüştür. Bu karışıklık sonunda Bizans İzmir'i tekrar ele geçirip Çaka Beyliğine 1093 yılında son vermiştir.
İzmir'i ele geçirdikten sonra oluşturduğu ilk açık deniz Türk donanmasını faaliyete geçiren ve Peçeneklerle bir dostluk antlaşması imzalayan Çaka Bey, Bizans hizmetinde bulunan Türkleri de kendi ordusuna çağırdı. Ardından İstanbul'u karadan ve denizden kuşatmak üzere harekete geçti.
Miryokefalon (Myriokephalon) Muharebesi (Yurttutan Savaşı, Türkçe adlandırması: Düzbel Savaşı) Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan ile Bizans imparatoru I. Manuil arasında, Beyşehir Gölü yakınlarında yapılan savaştır. Anadolu'da Türk hakimiyetinin kabul edildiği savaştır.
Barbaros Hayrettin Paşa, Yavuz Sultan Selim'in ardından Kanuni Sultan Süleyman döneminde de denizlerde büyük başarılara imza attı. Hristiyan denizcilerin, Osmanlı Devleti'nin Mora kıyılarına saldırması üzerine Kanuni Sultan Süleyman, Barbaros Hayrettin Paşa'yı 1534'te Kaptan-ı Derya ilan etti.
Merhaba! Cevap: Karesioğulları beyliğinin alınması sonucunda denizcilik faaliyetleri başlamıştır.
osmanlı ilk donanmasına karesi beyliğinin kendine katılmasıyla sahip olmuştur...
📌Barbaros Hayreddin Paşa çok sayıda denizci yetiştirmiş olup, bunların en ünlüleri; Turgut Reis, Salih Reis, Piri Reis, Murat Reis, Seydi Ali Reis ve Kılıç Ali Reis'tir.
1205 tarihinde Konya Selçuk Devleti Sultanı I. Keyhüsrev'in Pamfilya üzerine yürüyerek 1209'da Antakya'yı almasıyla Türkler için Akdeniz'e bir kapı açıldı ve kurulan bir deniz üssü ile Türk Denizciliği suyla buluşan tohum gibi hızlı bir canlanma dönemine girdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri