Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün katılımıyla 1932 yılında düzenlenen I. Türk Dili Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül'ü her yıl “Dil Bayramı” olarak kutluyoruz.
Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1932'de düzenlenen "Birinci Türk Dil Kurultayı"nın açılış günü olan 26 Eylül, her yıl "Dil Bayramı" olarak kutlanır.
Priştine Büyükelçimiz Tunç Angılı'nın himayelerinde XVIII. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı, İhsan Doğramacı Erbil Vakfı, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü ve Kosova Priştine Üniversitesi ile 25-28 Eylül 2023 tarihleri arası ortaklaşa yüz yüze Kosova'da Piriştine Üniversitesinde gerçekleştirilecektir.
Yıl Dönümü Kutlu Olsun.
Türkçenin devlet dili olarak kabulünün 746. yıl dönümünde Türk dili araştırmalarına ve Türkçeye emek veren herkesin 13 Mayıs Türk Dil Bayramı'nı tebrik ederiz.
İlgili 39 soru bulundu
Dil Bayramı kutlu olsun. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün katılımıyla 1932 yılında düzenlenen I. Türk Dili Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül'ü her yıl “Dil Bayramı” olarak kutluyoruz.
İlkbahar ve sonbahar göç mevsimlerinde olmak üzere yılda 2 defa Dünya Göçmen Kuşlar Günü kutlanıyor. Bu yıl söz konusu gün, 13 Mayıs'ta “Su: Kuş Yaşamını Sürdürmek” temasıyla kutlandı. 2023 Dünya Göçmen Kuşlar Günü, su konusuna ve bunun göçmen kuşlar için önemine odaklandı.
"Bu cemiyetin kuruluşunun ilanından yaklaşık 2,5 ay sonra 26 Eylül 1932'de, İstanbul'da, dünyadan ve Türkiye'den pek çok bilim insanının katıldığı ilk Türk Dili Kurultayı düzenlendi ve bugün de Atatürk tarafından Dil Bayramı olarak ilan edildi.
Türkçenin bilinen en eski sözlüğü “Dîvânü Lugati't-Türk” ise 1072-1074 yılları arasında yazıldı. Ancak Türkçenin ilk kez resmi dil kabul edildiği tarih ise 13 Mayıs 1277. Karamanoğlu Mehmet Bey'in fermanıyla Türkçe resmi dil ilan edildi. Şimdiyse 13 Mayıs Türk Dil Bayramı olarak kutlanıyor.
Kutlamalar Karamanoğlu Beyliği'nin hüküm sürdüğü daha önce Konya'ya bağlı olan ancak şu anda il olan Karaman'ın Ermenek ve Balkusan köylerinde özel olarak gerçekleştiriliyor. Bugün Türkçe'nin kullanımı, doğru kullanımı ve bilgisi sıkça vurgulanan bir konu. Dilin ne olduğu, o dili konuşan halk tarafından tayin edilir.
Yeni kurulmuş olmasına karşın Kurum, kısa sürede çalışmalarını tamamlayarak 26 Eylül 1932 günü Dolmabahçe Sarayı'nda Birinci Türk Dil Kurultayı'nın toplanmasını sağlamıştır.
Türk Tarih Kurumunun kurulması, Türk Dil Kurumunun kurulması, Kabotaj Kanununun çıkarılması, TBMM'nin açılması, İzmir İktisat Kongresi'ni düzenleyerek Milliyetçilik ilkesini güçlendiren adımlar atmış ve Milli bir Türk Devleti'nin kurulmasını sağlamıştır.
Kurultay (Moğolca: Хуралдай, Khuraldai; Türkçe: Kurultay) Altay budunlarında politik ve askeri kararların alındığı meclise verilen addır. Eski Türklerde kurultaya daha çok "toy" adı verilmiştir. Günümüzde ise, hem Moğol hem de Türk topluluklarında parlamento veya seçimli toplantı anlamında kullanılmaktadır.
Bu yazı 13 Mayıs 2019 tarihinde yayımlanmıştır.
Türk Dil Bayramı'nın amacı 'Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek. ' olarak açıklanmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk'ün isteği doğrultusunda, “Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek” amacıyla 12 Temmuz 1932'de kurulan Türk Dil Kurumu, bugün tam seksen yaşında.
7-10. yüzyıllar arasında Türkçe, Macaristan'dan Güney Sibirya'ya ve Moğolistan içlerine kadar uzanan sahada Göktürk harfleriyle yazılan bir yazılı dil olarak kullanılmıştır. Yazıtlar, Moğolistan'dan sonra en yaygın olarak Güney Sibirya'da Yenisey ve kollarının suladığı alanlarda bulunmaktadır.
Karaman. Karamanoğlu Mehmet Bey'in 742 yıl önce verdiği ve böylece Türkçenin ilk kez resmi dil kabul edildiği fermanın yıl dönümü 13 Mayıs, Karaman'da Türk Dil Bayramı olarak kutlanıyor.
13 MAYIS TÜRK DİL BAYRAMI KUTLU OLSUN.
Türk Dili Kurultayı I. Türk Dili Kurultayı, 26 Eylül 1932-5 Ekim 1932 tarihleri arasında Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen dil kurultayı.
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün katılımıyla 1932 yılında düzenlenen I. Türk Dili Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül'ü, her yıl “Türk Dil Bayramı” olarak kutluyoruz. Binlerce yıllık tarihi ile Türk dili, millî kültürümüzün ortak ifade aracıdır.
1919 - İtilaf Devletleri desteğindeki Yunanlar, İzmir'i işgal etti. Gazeteci Hasan Tahsin ve Askerlik Şubesi Başkanı Albay Süleyman Fethi, Yunan askerleri tarafından öldürüldüler ve Türk Kurtuluş Savaşı'nın ilk şehitleri oldular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri