Sevgili Peygamberimiz, her işte rehberimiz (asm) saadetle buyuruyorlar: "Bir Müslüman ekin ekse veya ağaç dikse, ondan da kuş, insan veya hayvan yiyecek olsa, bununla o Müslüman için bir sadaka sevabı hâsıl olur." Demek sevap kazanmanın bir yolu da ağaç dikmek, ekin ekmektir.
Kabre ağaç dikmek sevaptır.
Gayrimüslimler dünyayı ve içindeki geçici menfaatleri elde etmek için çabalarken bizler de Meryem Suresi 76. ayette ve Kehf Suresi 46. ayette geçen "bâkiyâtu-ssâlihât " yani ebedi olan hayırlı ve faydalı işleri(Cennete ağaç dikmek yahut dilde hafif ama mizanda ağır gelecek sevaplar gibi...)
Görüldüğü üzere, ağaç dikmek de dinimizce sadaka-ı cariye olarak kabul edilmiştir.
Değerli kardeşimiz, Bir kimse vefat etse de, dikmiş olduğu ağaçtan insanlar ve hayvanlar istifade ettiği sürece sevap almaya devam eder. Hatta bu ağaçtan hasıl olan tohumlar da ağaç olsa onlardan da sevap alır. Dikilen ağaçlar da sadaka-i cariye hükmündedir.
İlgili 37 soru bulundu
Dikim derinliğine dikkat edilmesi gerekir, fidanların aşı noktası toprağın 2-3 cm üzerinde kalmalıdır. Diktikten sonra toprakla kapatıp hafifçe bastırmak ve can suyunu hemen vermek gerekir.
Ancak neden ağaç dikmeliyiz sorusu pek çok kişinin hala aklını kurcalamaktadır. Ağaç dikmek, havayı temizleme, toprağı koruma ve doğal afetlerden korunma yöntemi olarak tercih edilebilir. Biyoçeşitlilik için önemli bir yere sahip olan ağaçları mümkün olduğunca fazla dikmeli ve ağaçlık alanları korumalıyız.
Bir kimse bir ağaç dikse, o ağaç meyve verdikçe sevabı ona yazılır (a.g.e, 5/480). Müslümanlardan bir kimse bir ağaç dikerse, o ağaçtan yenen mahsul mutlaka onun için sadaka olur. Yine o ağaçtan çalınan meyve de o Müslüman için sadaka olur. Kuşların yediği de sadakadır.
Rasûlullah (asm) da: “Evet.” buyurdu. Kur'ân'daki birçok ayette, cennetin güzellikleri arasında, “İçinden nehirlerin akması” da zikredilir. Meselâ bir ayette: “İman edip sâlih amel işleyenlere, içlerinden ırmaklar akan cennetlerin kendilerinin olacağını müjdele!” (Bakara, 2/25) buyrulur.
Kökü arştadır. Dalları cennet halkının meyvelerini kolayca toplayabilmesi için cennetin üstünden zemine doğru sarkmış, ters duran bir ağaçtır.
mitolojiye göre cennette iki yasak ağaç vardır biri , bilgi ağacı diğeri ise hayat ağacıdır. havva ile adem'in dokunduğu ağaç bilgi ağacıdır . hayat ağacını ise havva ile adem 'in bu hatasından sonra tanrı saklamıştır.
Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-, haber vermiştir ki; «Kim, Allah'ı tesbih eder ve "Subhânallâhi'l Azîm ve bihamdihî" derse onun için cennette her bir tesbih için bir hurma ağacı dikilir.»
Buna karşın Ehl-i sünnet müfessirlerinin büyük bir çoğunluğu rü'yâyı İsrâ gecesi Hz. Peygamber'e gösterilen olağanüstü haller olarak, lanetlenmiş ağacı ise cehennemin dibinde yetişen zakkum ağacı olarak yorumlamışlardır.
Kabre ağaç dikmek sevaptır.
Dikilen ağaç ve bitkinin ölünün ruhundan azabın hafifletilmesine sebep olacağına dair rivayetler vardır. Bu nedenle kabirlerin üzerine dikilen ağaçların yaptıkları zikirler, tasbihler ve ondan istifade eden canlılar, o kabirde yatanın defterine yazılır ve onu dikene sevap kazandırır.
Ağaç dikmek için sebep mi lazım? “Niçin ağaç dikmek bu kadar ehemmiyetli?” sorusunun cevabını, Peygamber Efendimiz'in fidan dikmeyle ilgili şu hadis-i şerifinde bulabiliriz. Efendimiz, “Kıyamet kopsa bile, o zaman elinizde bir fidan bulunuyorsa ve onu dikmek için de bir engel yoksa derhal o fidanı dikin.” buyuruyor.
Bitkilerin bizimkilere benzeyen duyu organları, dokuları ya da sinir sistemleri olmayabilir, ama buna rağmen onlar gene de hisseder ve çevrelerinde olup bitenleri algılar. Tıpkı bizler gibi onlar da görür ve koklar. Hatta duyar, tat alır, teması hisseder, iletişim kurar, mutlu olur ve dans ederler.
Rüyada Evin İçinde Ağaç Diktiğini Görmek
Bu yüzden kişinin yeni bir iş arayışı içerisine gireceğine delalet eder. Eğer azmederse ve sabırlı olursa o zaman aradığı işi bulacağına dair rivayet edilir.
Otobanlarda dikilen ağaçların öncelikli amacının egzoz kirliliğini önlemek, görsel açıdan seyahati keyifli hale getirmek olduğunu anlatan Avcı, ağaçların araç gürültüsünün etkisini azaltma amacı taşıdığını da ifade etti.
Ağaçlar bakım ve yeniden gençleştirme veya seçme ormanları gibi aynı alanda hem bakım ve gençleştirme çalışmaları için kesilir. Bunun haricinde kamuya açık yollar ve demiryolu hatları boyunca veya yerleşim alanları boyunca trafik güvenliği yükümlülüklerine uymak için ağaçlar kesilmektedir.
Ağaçlar atmosferdeki kötü koku ile amonyak, nitrojen dioksit, sülfür dioksit ve ozon gibi havayı kirleten gazları emer; kabuk ve yaprakları yoluyla havadaki partikülleri filtreleyerek temizler. İklimi korur: Ağaçlar günümüzün en önemli çevresel sorunlarından biri olan sera etkisi ile mücadele eder.
Boyları 3 metreden 140 metreye kadar; yaşları 30-40 yıldan 5000 yıla kadar olan ağaçlara rastlanmaktadır. Dünyanın en yaşlı ve yüksek ağaçlarından olan ve ABD'de Sierra Nevada Dağlarında bulunan sekoyalar (Sequoia) 110 m yüksekliğe ve 7 m çapa erişebilir. Bunların yaşları da 4000 yılı bulmaktadır.
İklim değişikliğinin azaltılması için. Ormanlar küresel karbon döngüsünün önemli bir parçasıdır çünkü ağaçlar ve bitkiler fotosentez yoluyla karbondioksiti emer. Bu sera gazını havadan uzaklaştırarak, ormanlar karasal karbon yutakları olarak işlev görür, yani büyük miktarda karbon depoladıkları anlamına gelir.
Fidan dikim zamanı; açık köklü fidanlar Kasım-Nisan ayları arasında, tüplü fidanlar ise yılın 12 ayı dikilebilir. Dikimden önce, dikkat edilmesi gereken husus, dikim yapılacak toprağın tavında olmasıdır. Toprağın çok ıslak, donlu veya karla kaplı olması halinde dikim yapılmamalıdır.
Fidan dikilir , tohum ekilir.
Fidan , ağaç olarak yetiştirildiği yerden toprağı ile alınarak başka yere dikilen en genç ağaçtır. Fidanların nelere ihtiyacı vardır ? Fidan ile cümle kuralım. Fidan ekmeye gideceğiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri