Türk Dil Bayramı'nın amacı 'Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek. ' olarak açıklanmıştır.
Dil Bayramı, her yıl 26 Eylül'de kutlanan, Türkçeyi geliştirmeyi amaçlayan bayram. Resmî bayramlar arasında yer almaz. Türk Dil Kurumunun açılışı (12 Temmuz) amacıyla da kutlanır.
Türk Dil Bayramı, Türk Dil Kurumu'nun (TDK) kuruluş tarihi olan 26 Eylül 1932'de Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından kabul edilmiş ve bu tarih, Türk dilinin önemini vurgulamak amacıyla dilin korunması ve doğru kullanılması için bir farkındalık günü olarak belirlenmiştir.
Karamanoğlu Mehmet Bey'in 13 Mayıs 1277 tarihli fermanıyla Türkçenin resmî dil ilan edilişinin 746. yıl dönümünü kutluyoruz.
Yıl Dönümü Kutlu Olsun. Karamanoğlu Mehmet Bey'in 745 yıl önce 13 Mayıs 1277'de çıkardığı ve Türkçenin resmî dil olarak kabul edildiği fermanın yıl dönümü, bugün bayram olarak kutlanıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Dil Bayramı kutlu olsun. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün katılımıyla 1932 yılında düzenlenen I. Türk Dili Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül'ü her yıl “Dil Bayramı” olarak kutluyoruz.
Tarih. Türkçe, Eski Türkçe yazılmış ve Türk dillerinin bilinen ilk yazılı kaynağı olan Orhun Yazıtları ele alındığında yaklaşık 1.300 yıllık bir tarihe sahiptir.
'Türkçe'nin başkenti' olarak bilinen Karaman'da Karamanoğlu Mehmed Bey'in 13 Mayıs 1277 tarihindeki fermanı ile Türk Dili Bayramı her yıl 13 Mayıs tarihinde kutlanıyor. Türkçe'nin resmi devlet dili oluşunun bugün 743. yılı.
1932'deki ilk Türk Dili Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül, ülkemizde “Dil Bayramı” olarak kabul edilmiştir.
Türk Dil Bayramı'nın 742. yıl dönümü kutlu olsun! – Türk Dil Kurumu.
Mevlid Kandili bu sene 26 Eylül 2023 Salı günü gerçekleşecek. Yılın son kandili Hazreti Muhammed'in dünyaya teşrifi dolayısıyla rebiülevvel ayının 12'nci günü idrak ediliyor.
Harf Devrimi, Türkiye'de 1 Kasım 1928 tarihinde 1353 sayılı "Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun"un kabul edilmesi ve yeni alfabenin yerleştirilmesi sürecine genel olarak verilen isimdir. Yasa, 3 Kasım 1928 günü Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini günler takvimine göre Mevlid Kandili, 26 Eylül Salı günü (bugün) idrak ediliyor.
Türk Dili Dersi, öğrencilere Türk dilinin özelliklerini ve işleyiş kurallarını örnekleriyle göstermeyi; duygularını, düşüncelerini, tasarladıklarını, izlenimlerini, gözlemlerini, yaşantılarını söz ve yazıyla doğru ve etkili olarak anlatma becerisi ve alışkanlığı kazandırmayı; yazılı ve sözlü metinler aracılığıyla ...
Türkçe dilbilgisi, Türkçeyi meydana getiren ses, sözcük yapılışı, sözcük hazinesi, anlam değişmeleri, tümce kuruluşu ve yapısı gibi ögeleri inceleyip kurallara bağlayan dilbilgisi bütünüdür.
Doğrulanmış Cevap. Cevabımız ; Atatürk bu sözüyle türk milletini vurgulamıştır ,ve bu söze de baktığımızda atamızın dilimize ne kadar önem verdigi gözüküyor çünkü türk dili türk milletin kalbidir beyindir yani türk dilinin ne kadar kıymetli ve değerli olduğunu açıklamaısgir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün katılımıyla 1932 yılında düzenlenen I. Türk Dili Kurultayı'nın açılış günü olan 26 Eylül'ü her yıl “Dil Bayramı” olarak kutluyoruz.
Türk Dil Kurumu, Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla 12 Temmuz 1932'de Atatürk'ün talimatıyla kurulmuştur. Cemiyetin kurucuları, hepsi de milletvekili ve dönemin tanınmış edebiyatçıları olan Sâmih Rif'at, Ruşen Eşref, Celâl Sâhir ve Yakup Kadri'dir. Kurumun ilk başkanı Sâmih Rif'at'tır.
Türk Dil Kurumu, bundan 91 yıl önce 26 Eylül 1932 tarihinde yaptığı I. Türk Dil Kurultayı'nda Türkçenin önemini vurgulamak için 26 Eylül gününü “Dil Bayramı” olarak ilan etmiştir.
Türk Dili Kurultayı I. Türk Dili Kurultayı, 26 Eylül 1932-5 Ekim 1932 tarihleri arasında Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen dil kurultayı.
Eski Türkçe döneminin başlangıç aşaması Köktürkçedir. Köktürkçe, “Türk” adının tarihî kaynaklarda ilk olarak geçtiği, Türkçenin ilk yazılı kaynaklarının bulunduğu ve Türkçenin yapısını gerçek bilgilerle tespit edebildiğimiz ilk dönemdir.
Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurça, Gagavuzca, Karakalpakça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvaca, Çuvaşça ve Yakutçadır.
1- Sanskritçe (5.000 yaşında)
Sadece Hindistan'daki en eski dil değil, aynı zamanda dünyanın en eski dili olduğu düşünülüyor. Sanskritçe, binlerce yıllık Hint dilidir. Bugüne kadar bir ayin dili olarak hayatta kalmıştır. Hinduizm, Budizm ve Jainizm'in kutsal yazılarında bulunur.
Cumhuriyet'in ilanı ve modern Türkiye'nin kuruluşuna öncülük eden bu önemli gün, Mustafa Kemal Atatürk tarafından ülkenin geleceğinin teminatı olarak gördüğü çocuklara armağan edildi. 23 Nisan sadece bir bayram değil, çok daha fazlasıydı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri