Daha önce de bazı üniversitemizde okutulan bu ders 1981 yılında kurulan YÖK ile birlikte bütün üniversitelerde zorunlu dersler arasına alındı. Başlangıçta 8 dönemde okutulması hükme bağlanan Türk Dili Dersi, 1991 yılından itibaren ilk iki dönemde ikişer saat olmak üzere toplam 60 saatlik bir sürede verilegelmektedir.
Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan tüm üniversitelere ait eğitim programlarında “Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi”, “Türk Dili”, “Yabancı Dil” ve “İş Sağlığı ve Güvenliği” derslerinin okutulması zorunludur.
Ortak derslerden Türk Dili ve Edebiyatı dersleri başarılması zorunlu derstir ve muaf olunamaz.
Yükseköğretim kurumlarında okuyan tüm öğrenciler için kendi alan derslerinin yanı sıra eğitim-öğretim süresince Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türkçe ve yabancı dil zorunlu derslerdendir. Ayrıca öğrenciler beden eğitimi veya güzel sanat dallarından birini de seçmek zorundadırlar.
Türk Dili Dersi, öğrencilere Türk dilinin özelliklerini ve işleyiş kurallarını örnekleriyle göstermeyi; duygularını, düşüncelerini, tasarladıklarını, izlenimlerini, gözlemlerini, yaşantılarını söz ve yazıyla doğru ve etkili olarak anlatma becerisi ve alışkanlığı kazandırmayı; yazılı ve sözlü metinler aracılığıyla ...
İlgili 19 soru bulundu
Dersin Amacı Türkçenin yapı ve işleyiş özelliklerini kavratabilmek; düşündüklerini, tasarladıklarını sözlü ve yazılı olarak aktarabilmeleri için öğrencilere doğru, düzgün ve güzel bir ifade yeteneği kazandırmaktır.
Türkçe ya da Türk dili, Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'da konuşulan, Türk dilleri dil ailesine ait sondan eklemeli bir dildir. Türk dilleri ailesinin Oğuz dilleri grubundan bir Batı Oğuz dili olan Osmanlı Türkçesinin devamını oluşturur.
Bunlardan; a) Zorunlu dersler; öğrencinin almakla yükümlü olduğu, b) Seçmeli dersler; öğrencinin istekleri de göz önüne alınarak belirlenen, derslerdir.
Yeni modele göre matematik, 9. sınıfta zorunlu. 10. sınıftan itibaren ise ikiye ayrılıyor.
Bir öğrenci bir dersten muaf ise o derse girmesine gerek yoktur. Dersten muaf olmak demek o dersin zorunluluğu olmadığı göstermektedir. Öğrenciler isterler ise muaf oldukları dersleri tekrar alabilmektedir. Eğer muaf oldukları dersi alırlar ise derse girmek ve sınava girmek zorundadırlar.
Yeni programa göre Almanca dil dersi zorunlu ders olmaktan çıkarıldı.
Almanca Dersi, 11. Sınıflarda zorunlu seçmeli bir derstir. Haftada 2 saat olan ikinci yabancı dil Almanca derslerinde işlenen konular görsel ve işitsel materyallerle desteklenmektedir.
*5/ı Dersleri (Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Temel Yabancı Dil, Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi) Final Sınav Programı
Türk dilinin zamanımızdan 5500 yıl önce müstakil ve iki kollu bir dil olarak varlığı ispatlanmıştır. Eğer doğuştan, Sümerlerle temasa geldikleri zamana kadarki çözülme hızı sabit ise, İlk Türkçe veya Ana Türkçenin muazzam bir zaman önce yaşamış olması gerekir.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde yer alan programa göre tarih dersin zorunlu olmaktan çıkarılıp seçmeli ders haline getirilecek.
Ortak Dersler
2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 5 inci maddesinin (ı) bendi (Değişik : 29/5/1991 - 3747/1 md.) gereğince “Yükseköğretim kurumlarında, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk dili, yabancı dil zorunlu derslerdendir. ...
AÇIKLAMA: İki dönem puanının aritmetik ortalaması en az 50 veya birinci dönem puanın ne olursa olsun ikinci dönem puanın en az 70 ise dersten başarılı sayılırsın.
Matematik, özünde çok kolay ve rahat bir derstir ancak matematiğin öğrenilmesi ve doğru algılanması çok hassas bir denge üzerine kuruludur. Matematiğin erken yaşlarda sayılar üzerinden çocuğun dünyasına girmesi, şekillenmesinin doğru ve iyi olması önemlidir.
kolay veya kolayca yapılamayan; başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için çok fazla emek, beceri veya planlama gerektiren.” Bu tanımdan, matematiğin kolayca anlaşılabilen bir konu olmadığı anlamına ulaşılır. Matematiği birçok öğrenci için zor kılan şey, sabır ve azim gerektirmesidir.
1 – Birinci sınıf öğrencileri müfredatında yer alan birinci sınıf derslerinden yükümlüdür. Birinci sınıf öğrencileri üst sınıftan ders alamaz. 2 – Genel not ortalaması 1.80'nin altında olup tekrar durumunda olan öğrenciler yeni bir ders alamaz.
Mezun olabilmen için toplamda asgari 240 AKTS'ye ihtiyacın var. zorunlu) dersleri ve AKTS ihtiyacın kadar seçmeli ders seçmen ve bu derslerin tümünden başarılı olman gerekir.
ders seçme işlemini yapmazsanız bir sonraki dönemle sorun yaşayabilirsiniz. Hayır. Tekrarlanan derslerde önceki dönemde devam koşulu yerine getirilmişse, devam koşulu aranmaz. Fakat başarısız olduğunuz seçmeli ders yerine yeni seçtiğiniz seçmeli derse devam şartınız doğacaktır.
Toplam 40 ayrı dilden oluşan, 189 milyon ana dili olarak konuşanı ile Türk dilleri ailesi, Altay dilleri grubunda büyük farkla en büyük dil ailesini oluşturur.
Dünyada en çok konuşulan diller sıralamasında 20. sırada yer alan Türkçe'yi şuanda yaklaşık 180 ile 200 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. Türk dillerinin en çok konuşulan lehçesi Türkiye Türkçesi olup tüm Türk dili konuşurlarının %40'ı bu dili konuşmaktadır.
Dil bilgisi ve ses çeşitliliği bakımından karmaşık bir yapıya sahip olan Türkçemizi öğrenmenin ise oldukça zorlu bir süreç olduğu ortada. Bu nedenle Türkçe, dünyada öğrenilmesi en zor diller arasında yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri