Farklı üniversiteler üzerinden Türk Dili ve Edebiyatı okuyan kişiler, formasyon almak suretiyle öğretmen hakkını elde edebilirler. Aynı zamanda Çağdaş Türk lehçeleri bölümü ile birlikte Türkçe öğretmenliği okuyanlar da yine öğretmenlik yapma imkanı elde ederler.
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni olmak için üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı ya da Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünü tercih edip tamamlamış olmak gerekmektedir. Ayrıca devlet okullarında görev almak isteyen öğretmenler, KPSS'ye girerek gerekli puanı almak zorundalardır.
Türk Dili ve Edebiyatı mezunu öğretmen olabilir mi? Formasyon alabilir mi? Türk Dili ve Edebiyatı mezununun öğretmenlik yapabilmesi için “Pedagojik Formasyon Sertifikası” gereklidir.
Özellikle KPSS üzerinden almış olduğu puan ile beraber edebiyat mezunları birçok farklı memuriyet görevini de bulunurlar. Bunlar içerisinde Türk dili ve edebiyatı ile birlikte Türkçe öğretmeni olarak ilk sırada yer alır.
Yukarıda adı geçen karar ve çizelgede, üniversite ve fakülte adı yer almaksızın sadece lisans programlarının adı yer almaktadır. Eğer bu programlar, AÖF programları içinde de yer alıyorsa-örneğin Türk Dili ve Edebiyatı gibi-bunların mezunları da başvuru hakkına sahip olmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Formasyon süresi, kişinin eğitim durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Bu süre lisans mezunları için iki yarıyıl, dördüncü sınıf ve üçüncü sınıf öğrencileri için iki yarıyıl, ikinci sınıf öğrencileri için dört yarıyıl ve birinci sınıf öğrencileri için de altı yarıyıl olarak belirlenmiştir.
MADDE 7: (1) Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programında yer alan dersler, Ek-1'de yer almaktadır. (2) Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programının süresi en az iki yarıyıldır. Dersler, iki yarıyıla bölünerek ve bir öğretim yılında tamamlanabilecek şekilde Ek 1'deki ders programına göre yürütülür.
Üniversitelerin, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünden mezun olan öğrenciler, Edebiyat Öğretmeni unvanına sahip olmaya hak kazanır. Türk Dili ve Edebiyatı Fakültesinden mezun olan öğrencilerin öğretmenlik yapabilmesi için pedagojik formasyon almaları gerekmektedir.
Metin yazarlığı ve editörlük yapabilirler. Ayrıca özel alanlarda (kütüphane, arşiv, müze vb.) araştırmacı sıfatıyla memur olabilecekleri gibi formasyonlarını tamamladıkları takdirde öğretmenlik de yapabilmektedirler.
Formasyon, üniversitelerin eğitim fakültelerinde açılan sertifika programı tamamlanarak alınır. YÖK tarafından yayınlanan Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslara göre ilgili lisans bölümlerinden mezun olan her aday programa başvurabilir (1).
Pedagojik Formasyon dersleri, lisans eğitimi almakta olanlara 5. yarıyıldan başlayarak dört yarıyıl (2 yıl), lisans eğitimini tamamlayanlara iki yarıyıl (1 yıl) olacak şekilde bir bütün olarak uygulanır. Güz ve Bahar dönemlerine ek olarak yaz öğretimi de yapılabilir.
eleman.net verilerine göre, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni 2023 yılında ortalama 15.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni , Ocak 2023 yılında ortalama 12.210 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.480 TL maaş alıyordu.
Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları KPSS sınavına girip yeterli puanı almak şartıyla atama isteyebilirler. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları ve ilgili diğer bölümlerden mezun olanlar gerekli şartları karşılamaları durumunda öğretmenlik yapabilirler.
Daha önce Türkçe ile Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri karşılıklı olarak yer değiştirebilirken Türkçe öğretmenleri yargı yoluna başvurmuş ve haklarını korumuşlardır. Artık Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri Türkçe öğretmenliğine geçiş yapamıyor.
Bilindiği üzere, 23 Ekim 2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde; "Sertifikaya dayalı Pedagojik Formasyon uygulaması kaldırılacak ve yerine yurt sathında kolay erişilebilir lisansüstü düzeyde Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı açılacaktır.
“Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü” okumak istenerek, tamamen arzulanarak gelinmesi gereken bir yerdir. Eğer öğrencinin alanda derinleşebilmek, alana yenilikler getirmek, yön vermek gibi pek çok hedefi varsa bu “Bölüm”ü tercih etmesi önerilir. Kısacası üst hayallere sahip öğrencilerin olması gereken yerlerdir.
Kütüphane personeli nasıl olunur sorusuna ilgili lisans programlarında eğitim alınması gerektiği söylenerek cevap verilebilir. Kütüphane personeli olmak isteyenler üniversitelerin Fen Edebiyat Fakülteleri bünyesinde bulunan Bilgi ve Belge Yönetimi veya Dokümantasyon ve Enformasyon bölümlerinde eğitim alabilirler.
Her atama döneminde 20.000 öğretmen atamasının 500 kadarı Türk Dili ve Edebiyatı alanına yapılıyor. 37.000'den fazla mezun öğretmen de göz önünde bulundurulunca bunun oldukça küçük bir rakam olduğunu görebiliriz. Zaten son iki atamada bölümün KPSS taban puanları 85 civarında.
Üniversitelerin Türkçe Öğretmenliği ya da Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünden mezun olan öğrenciler, Türkçe Öğretmeni unvanına sahip olmaya hak kazanır. Edebiyat Fakültesinden mezun olan öğrencilerin öğretmenlik yapabilmesi için pedagojik formasyon almaları gerekmektedir.
İyi bir edebiyat öğretmeni olmak için üniversitede Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü veya Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü okunmalıdır.
*Kesin kayıt işlemleri şahsen veya noter onaylı vekâletname ile yapılacaktır. * Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı harç ücreti (8200 TL) iki eşit taksitte (4100 TL + 4100 TL) dönem başlarında bankaya yatırılacaktır.
1. Taksit dekontunu mail ile ulaştıran adayların kesin kaydı yapılacaktır. Pedagojik Formasyon Sertifika programı harç ücreti toplam 5.010 TL + %8 KDV'dir.
Pedagojik Formasyon Sertifika Programı Kursiyerleri Ders Geçme Koşulları Hk. Dersten başarılı olabilmek için final veya bütünleme notunun en az 50 olması ve dersin vize ve final veya bütünleme ortalamalarının en az 50 olması gerekmektedir.
(1) Lisans mezunları için açılan pedagojik formasyon eğitimi sertifika programına başvuran adayların, programa yerleştirilmesinde, 4'lük diploma notu kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri