Durak, hece ölçüsüne uyum sağlayan bir çeşit ses kesimidir. Hece ölçüsüyle yazılan şiirlerde, ses ahengini arttırmak amacıyla dizeler okunurken dizelerin belli yerlerinde okuyucu nefes alır. Bu uygun nefes alım noktaları birer duraktır.
Durak, toplu taşıma araçlarının yolcu bindirmek ve indirmek için kullandıkları önceden belirlenmiş noktalardır.
Soluk alınan duraklarla ilgili şunları söyleyebiliriz;
Her paragraf arasında, bölüm başlarında ve sonlarında durak ve soluk mutlaka gereklidir.
Şu hâlde konuşurken hava ihtiyacını elde etmek için az veya çok duraklamaya ihtiyaç vardır. Söz söylemenin doğallığı çerçevesinde soluk alma ve duraklama gerekir. Soluksuz ve duraklamasız bir konuşma monotonluk kadar anlaşılabilme eksikliği de doğurur. Her cümle, her ibare kendi içinde bir anlam bütünlüğü taşır.
Şiirlerin hece sayısına göre yazıldığı ölçeklere hece ölçüsü denir. Aruz vezninde hecelerin sayısı değil uzunluğu ve kısalığı önemlidir. Örneğin bir dize, 15 heceden, diğer bir dize ise 12 heceden oluşabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Örneğin her dizesinde 11 hece bulunan bir şiirin kalıbı "11'li hece ölçüsü" olarak gösterilir. Bir hecenin belli bölümlere ayrılmasına "durgulanma", bu bölümlerin okuma sırasında hafifçe durularak vurgulanan yerlerine de "durak" denir. Kalıplar 2'liden başlayarak 20'lilere kadar çıkar.
Aruz ölçüsü ya da aruz vezni (Osmanlıca: وزن عروض vezn-i arûz), nazımda uzun veya kısa, kapalı ya da açık hecelerin belli bir düzene göre sıralanarak ahengin sağlandığı ölçü.
KUR'AN-I KERİM'DE DURAK İŞARETLERİ
Kur'an-ı Kerim'i okuyanların anlam bozulmasına sebep olacak hatalar yapmamaları için, nerede durulup durulmayacağını gösteren küçük işaretler yerleştirilmiştir.
Eş görevli söz öbeklerinin sıralanışından sonra, Ünlem ve ünlem görevli ögelerden sonra, • Ki'li ve başka yan cümleciklerden sonra, • Cümle başı bağlaçlarından sonra, • Sıralı cümlelerin cümleciklerinden sonra, Soluğunuzun yetişemeyeceğini anladığınız yerlerde, Uzun cümlelerin ortalarında yapılır.
“Kavşak” ise konuşmada içeriğin anlaşılmasını sağlayan önemli unsurlardan biridir. Du- rak, konuşma sırasında anlamın gerektirdiği biçimde sözcükler arasında yapılan kavşaktan daha uzun ses kesintisidir.
Ulama, ünsüz ile biten bir sözcüğü ünlü ile başlayan bir sözcük takip ettiğinde birinci sözcüğün ikinci sözcüğe bağlanarak söylenmesidir. Yazımda gösterilmeyen bu durum, konuşma dilindeki söyleyiş kolaylığı nedeniyle ortaya çıkar.
Sözcük içerisinde hecelerin sesletiminde alçalan veya yükselen tona karşılık, cümle düzeyinde sözcüklerin, sözcük gruplarının da alçalan veya yükselen tonda sesletildiği görülür. İletilmek istenen mesaja, oluşturulmak istenen duygu değerine bağlı olarak konuşmacının cümle düzeyinde yaptığı tonlamalara ezgi denir.
Durak: Mevlevi dışındaki tarikatların hemen hepsinde bulunan fakat genellikle Halveti Tarikatına mensup kişilerce zikrin birinci bölümünü teşkil eden Kelime-i Tevhidden sonra İsm-i Celal zikrine geçmeden önce verilen orada bir yada iki zakir tarafından her makamdan okunan, serbest olarak bestelenmiş Türkçe ...
Ara Durak: Düzenli yolcu taşımacılığında, kalkış noktası ile varış noktası arasında bulunan, yolcuların asgarî ihtiyaçlarının karşılandığı ve yolcunun inip- bindiği yerdir.
Durak güfteleri, dervişleri ism-i celâl zikrine hazırlamak üzere daha çok Allah'ın yüceliği, kudreti, sıfatları gibi konuları işleyen mutasavvıf şairlerin şiirlerinden seçilmiştir. Üslûp ve ritim bakımından aralarında bir fark bulunmayan duraklar ve na'tlar sadece güftelerinin konuları ile birbirinden ayrılır.
Bazı mushaflarda bunların yanında başka işaretler de bulunabilir. Vakf, âyet sonlarında veya ortalarında üzerinde durulacak kelimenin bütünlüğü korunarak, resm-i Osmânî'ye riayet edilerek lafız ve mânanın tamamlandığı yerlerde ve sükûn üzere yapılır.
Kur'an'daki duraklama işaretleri (diğer adları da secâvend ya da vakf ve ibtidâ) kıraat esnasında belli bir yerde durulması ya da devam edilmesi için koyulmuş işaretlerdir. Bunlar cümlenin sadece yapısına veya sözdizimine değil, aynı zamanda nefes için veya etki için duraklama ihtiyacına da dayanmaktadır.
4. İki üstünlü bir hemze ise tenvin düşer ve hemze bir elif miktarı uzatılarak durulur. İki üstünlü bir hemzede durulursa tenvin düşer, hemze bir elif miktarı uzatılarak okunur ve durulur.
Örnek vermek gerekirse bir uzun, bir kısa ve iki uzun hecenin bir araya gelmesiyle (-.--) hece değerleri ile gösterilen fa'ilatün" cüzü oluşur. Bu cüzün dört defa peşisıra tekrarlanmasıyla bir vezin ortaya çıkar.
« Sazla okunmak için hece ölçüsü ile yazılmış, ilk kıtasının birinci, ikinci ve dördüncü dizeleriyle öteki kıtalarının dördüncü dizeleri birbiriyle, kalan dizeler de kendi aralarında uyaklı, konuları sevgi ve doğa olayları olan bir halk şiiri. » olarak tanımlanmaktadır.
Selis: Halk edebiyatında feilâtün (fâilatün) / feilâtün / feilâtün / feilün yazılan şiirlerdir. Genellikle 19. yy aşıkları tarafından kullanılan selisin en fazla yazılan tipi gazel biçiminde olanıdır. Hece ölçüsünün on beşli kalıbına da uyan selislerin en belirgin özellikleri farklı bir ezgiye sahip olmalıdır.
Dizelerdeki hecelerin sayıca eşit olması kuralına dayanır. Ağırlıklı olarak halk edebiyatında kullanılmıştır.
Serbest ölçü, hece, aruz gibi herhangi bir ölçüye bağlı kalınmayan ölçüdür. Hecelerin açık veya kapalı olmasına ya da sayılarına bakmaksızın şairin tamamen kendi üslubuna göre yazmasıdır. Serbest ölçü, Türk şiirinde 1940'lardan sonra Nâzım Hikmet ile başlamış, Orhan Veli Kanık ile yaygınlaşmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri