Türk Eğitim Sistemi'nin üst sistemleri olan Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Yükseköğretim Kurulu'nun ve Üniversitelerarası Kurul'un görevleri, ilgili yasalarda gösterilmiştir.
Bakanlık merkez örgütü, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul, Türk Eğitim Sisteminin üst sistemleridir.
Türk eğitim sistemi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim olarak üç kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe dört yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe dört yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe dört yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
Devlet üniversitelerinin yanında, 1986 yılında Türkiye'nin ilk kar amacı gütmeyen vakıf üniversitesi öğrencilere eğitim sunmaya başlamıştır. 2012 yılından bu yana Türkiye'de zorunlu eğitim 12 yıl sürmektedir ve üç aşamaya ayrılmaktadır (ilköğretim, ortaöğretim ve lise).
İlgili 44 soru bulundu
Eğitim türlerinden bahsetmek istediğimizde temel olarak eğitimi iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Bunlar formal ve informal eğitimdir. Formal eğitim, sistematik ve planlı bir şekilde gerçekleşirken informal eğitimin plansız ve daha doğaçlama bir şekilde karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.
Öz olarak Türkiye eğitim sisteminin yapılanmasında 1982 Anayasasında eğitim ile ilgili ele alınan maddelere, Milli Eğitim Temel Kanunda Türk Milli Eğitiminin genel amaçlarına, Türk Milli Eğitiminin Temel İlkelerine çoğunlukla yansıyan genel felsefe akımının Pragmatizm felsefesi olduğu görülmüştür.
Bir sistemi oluşturan, birbiriyle ilişkili ve çoğu kez de birbirine bağımlı parçalardır. Her sistemin bağlı olduğu daha büyük sistemlere de üst sistem denmektedir. Sistemlerin etkili ve verimli çalışabilmesi başka sistemlerle iyi işleyen bir ilişkiye ve alt sistemlerin iyi çalışmasına bağlıdır.
Türk Eğitim Sisteminin örgüt yapısı “merkezi” yönetim odaklı bir ör- güt yapısıdır. Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte eğitim yönetiminde tüm yetkilerin merkezde toplandığı görülmektedir (www.inonu.edu.tr).
Türk milli eğitim sistemi, örgün eğitim ve yaygın eğitim olmak üzere iki ana bölümden oluşur.
Görüldüğü gibi Osmanlı Devleti “en uzun yüzyılı”nda Avrupaî bir eğitim sistemi kurmayı başarmıştır. Bu güçlü miras Türkiye Cumhuriyeti eğitim sisteminin altyapısını oluşturmuştur.
Eğitim sistemi bölgeseldir. Okulların yönetimi ve öğretmen atamaları illerdeki eğitim kurumlarınca yapılır. Öğretmen ücretleri yerel yönetimce karşılanır. Ders kitap, araç ve gereçleri bölgesel eğitim merkezleri tarafından temin edilir.
Her Türk çocuğuna iyi bir vatandaş olmak için gerekli temel bilgi, beceri, davranış ve alışkanlıkları kazandırmak; onu milli ahlak anlayışına uygun olarak yetiştirmek; 2. Her Türk çocuğunu ilgi, istidat ve kabiliyetleri yönünden yetiştirerek hayata ve üst öğrenime hazırlamaktır.
Türk eğitim sistemindeki en yapısal sorunlardan biri, eğitimin devlet tekelin- de olmasıdır. Türkiye'de tekelci bir eğitim modeli uygulanır.
Finlandiya eğitim sistemi dünya çapında birçok kişi tarafından takdir edilen bir sistemdir. Bu sistemin başarısı, eğitim sistemlerinde öğrenci merkezli yaklaşımı benimseyen birçok farklı faktöre dayanmaktadır. Finlandiya eğitim sistemi dünyanın en iyisi olarak kabul edilir.
Yeni sistemde yapılan en büyük değişiklik, zorunlu eğitim süresini 12 yıla çıkarmıştır. Zorunlu eğitim üç kademeden oluşmaktadır: İlkokul, ortaokul ve lise. İlkokul ve ortaokulların bağımsız okullar kurulacaktır. Farklı yaş gruplarındaki çocuklar ayrı okullarda ve ayrı eğitim ortamlarında ders işleyecektir.
Tüm okullar millî eğitim müdürlüğüne bağlıdır.
Kapalı sistemler dış çevreleri ile etkileşimde bulunmayan sistemler olarak vasıflanır; halbuki, açık sistemler dış çevreleriyle sürekli olarak etkileşirler. Bu bağlamda, demokratik sistem açık sistem olarak tanımlanır. Mamafih, okul sistemi ya da okul, dış çevresi ile sürekli dinamik ilişki içerisindedir.
Açık Sistem: Ortam ile hem madde hem de enerji alışverişi yapabilen sistemdir. Metasomatik kayaçlar açık sistem için verilebilecek en güzel örnektir. İnsan vücudu, otomobil motoru, ağaç yaprakları, üzeri açık sıcak su bardağı vb.
Alt Sistem: Alt sitemler büyük bir sistemin içindeki küçük sistemlerdir. Örneğin; aile bir büyük sistemdir, aile içerisindeki kardeşlik ise bir küçük sistemdir. Sınır, bir sistemin ya da alt sistemin sonlandığı ve bir başka sistemin ya da alt sistemin başladığı yeri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Bizim eğitim sistemimiz daha çok siyasal ve ideolojik temellidir. Ancak idealizm, realizm, natüralizm, pragmatizm ve materyalizmin bazı ilkeleri eğitim sistemine yansımıstır. Türkiye Cumhuriyeti' nin ilk yıllarından itibaren eğitim sistemine damgasını vuran felsefi düsünce çizgisi aydınlanma felsefesidir.
Türkiye eğitim sisteminin felsefi temelleri düşünüldüğünde mevcut felsefi akımlar içerisinde idealizm, natüralizm, ilerlemecilik, pragmatizm, muhafazakarlık ve materyalizm gibi felsefi akımların etkisi olduğu söylenebilir.
OECD'nin eğitim endeksinde, Finlandiya listede ilk sırada yer alırken, Estonya, Danimarka, Polonya ve Avustralya sırayla onu izledi. Sondan dördüncü sırada yer alan Türkiye'yi Güney Afrika, Brezilya, Meksika takip etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri