3. 2021 - 2022 eğitim öğretim yılı yaz döneminde yükseköğretim (ön lisans/lisans/ lisansüstü) programımdan mezun olacağım, Ulusal Staj Programı'na başvuru yapabilir miyim? Başvuru yapabilirsin ancak staj yapacağın tarih aralığında aktif öğrenci olman gerekmektedir.
Evet, 2020-2021 eğitim öğretim yılında ilk dönem içinde veya yıl ortasında mezun olacak adaylar da başvuru yapabilecektir. Bununla birlikte, staj sırasında öğrenciliğin devam etmesi gerekmektedir.
Staj faaliyeti, öğrenim süresi içerisinde her sınıfta ve öğrenim programlarının son sınıflarındaki öğrenciler mezun olduktan sonraki 12 ay içerisinde gerçekleştirilebilir.
Ulusal Staj Programı'na, lisans programlarının 2, 3 veya 4. sınıf, ön lisans programlarının 1 veya 2. sınıf öğrencileri ile yüksek lisans ve doktora öğrencileri "kariyerkapisi. cbiko.gov.tr" adresi üzerinden başvurabiliyor.
Ulusal Staj Programı kapsamında ek olarak bir daha staj yapabilir miyim? Üniversite tarafından 3. bir staj için sigorta yapılmıyor; ancak Ulusal Staj Programı kapsamında ek staj yapabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Stajların hepsini birden yapabilir miyim? Giriş yılına göre 2. sınıf sonunda sadece Staj I en fazla 30, Staj II en fazla 30 gün olmak üzere bir seferde yapılabilir.
Aynı fabrikada iki kere üst üste staj yapabilir miyim? Evet. Büyük işletmelerin farklı bölümlerinde olmak şartıyla yapılabilir.
“Yedek Stajyer” olarak teklif alman ise “Asil Stajyer” olarak teklif gönderilen bir adayın herhangi bir nedenle teklifi reddetmesi halinde yerine senin seçileceğini gösterir. Sana gelen staj teklifini belirtilen süre içinde onaylaman halinde “son aşamaya” geçilir.
1- Staj teklifini kabul ettikten sonra İşveren Staj Sorumlusu ile telefon ve e-posta yolu ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. İşveren Staj Sorumlusu iletişim bilgilerine staj teklifini kabul ettikten sonra Kariyer Kapısı'ndan ulaşabilirsiniz.
Zorunlu staj dönemi için işletmelerde istihdam edilen stajyerlere net asgari ücret tutarının yüzde 30'u tutarında ücret ödenmelidir. Buna göre 20 kişiden çok çalışanı olan işletmeler için zorunlu stajyer maaşı 3.420,60 TL'dir.
9. KİMLER STAJ YAPAMAZ? Daha önce stajını yapıp başarılı olanlar, 2021–2022 Akademik Yılı Güz ve/veya Bahar Dönemlerinde herhangi bir veya daha fazla dersten devamsızlıktan kalmış olanlar, harcını yatırmayanlar, bu yarıyıl için ders kaydını yaptırmayanlar staj yapamazlar.
Başkanlığımız tarafından belirlenen staj süresi 30 gündür. Ancak zorunlu staj uygulamaları kapsamında Başkanlığımızda staj programına katılan öğrenciler, “öğrenim gördükleri üniversiteleri tarafından belirlenen süreler çerçevesinde” de staj yapabileceklerdir.
Ulusal Staj Programı'na başvurular; e-Devlet ve Başvuru Formu olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Sistem her bir aşamada da öğrencilerin başvurularını kaydederek daha sonra tamamlamalarına izin vermektedir.
Mezun olduktan sonra staj yapabilir miyim? Mezun olduktan sonra sizler artık staj değil iş yaşamı ile ilgili çalışmalar yapmalısınız. Mezun öğrencilerimizin staj süreci devam etmemektedir.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda, tüm kamu kurumları ve özel sektörden gönüllü işverenlerin katılımı ile yükseköğretimde üç yıldır başarıyla sürdürülen Ulusal Staj Programı 2023 yılı başvuruları başlamış olup, 18 Ocak 2023 tarihine kadar devam edecektir.
* Stajyerin, işverenin bilgisi veya onayı dışında staja başlamaması veya stajyerin belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın staj süresinin %10'undan fazla devamsızlığı olması durumunda staj sona erdirilir. Devamsızlık sebebiyle stajı sona erdirilen kişilere “Staj Belgesi” verilmez.
Kimler Başvurabilir? Yurt dışındaki üniversitelerde, not ortalaması 4 üzerinden en az 2 (diğer sistemlerde dengi) olan yüksek lisans/doktora eğitimine devam eden Türk Vatandaşı veya Mavi Kart sahibi öğrenciler.
Staj ücretleri de arttı
İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle yükselecek. Bu rakam, 2023 yılının ikinci altı ayı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'u olan 3 bin 420 lira olacak.
İsteğe bağlı stajlar için staj süresi 20 işgünü ile sınırlıdır. Bazı işletmeler, yukarıda belirtilen belgelere ek belge talep edebilir. Staj kabul belgesi alırken, ek belge istenip istenmediğini öğreniniz. Mezuniyet durumunda olan öğrencilerin İLİŞİK KESME İŞLEMİNİ başlatmadan önce stajını tamamlamaları gerekmektedir.
Stajını iptal etmek isteyen öğrenciler ancak işverenlere mücbir bir sebep sunarak stajlarını iptal ettirme talebinde bulunabilirler. Bu durumda öğrenci, işverenle iletişime geçerek Kariyer Kapısı sistemi üzerinden stajı iptal etme taleplerini iletmelidir.
Program kapsamında 2020'den 2022'ye kadar 440 bin öğrenci başvurusu alınırken, 160 bini aşkın gence staj imkanı sağlandığı aktarılan açıklamada, zorunlu ve gönüllü staj ayrımı kaldırılarak, stajını kamuda yapan tüm gençlerin staj ücretleri ve sigortalarının devlet tarafından karşılandığı kaydedildi.
(2) Stajyer tarafından Kariyer Kapısı Platformu üzerinden staj yaptığı kurum değerlendirilir. (3) Staj programını başarı ile tamamlayan stajyerlere Kariyer Kapısı Platformu üzerinden staj belgesi verilir.
Öğrenci, staj yapacağı yerin programına ve çalışma saatlerine göre staja devam etmek zorundadır. Staj süresinin %30'undan fazlasına devam etmeyen öğrencinin stajı başarısız kabul edilir ve bu durumdaki öğrenci stajını tekrarlamak zorundadır.
Herşeyi yaptınız, ama yinede staj yeri bulamadıysanız eğer, yeterli sayı sağlanırsa okulda (Meslek Liseleri İçin) beceri eğitimi staj çalışmanızı yapabilirsiniz. Ancak stajını okulda yapan öğrenciler sene sonunda yaz tatilinde yine staj uygulaması için, mutlaka 40 günlük staj yapmak zorundalar.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri