Gölge oyunu, geleneksel olarak hayvan derilerinden kesilerek hazırlanmış insan, hayvan, eşya gibi figürlerin bir ışık kaynağı önünde oynatılarak, gölgelerinin gerdirilmiş, beyaz bir perdeye düşürüldüğü gösteri sanatıdır.
Türk gölge oyunu, sanatı, halk arasında baş tipine izafeten “Karagöz” ola- rak bilinir. “Karagözcü, Karagöz oynatmak, Karagöz seyretmek, Karagöz'e gitmek ve Karagöz sanatçısı” gibi söz varlıkları bu anlayışla dilimize yerleş- miştir.
Bir ışık kaynağı önünde gerçekleşen, geleneksel olan, hayvan derileri kesilerek hazırlanan insan, eşya ve hayvan gibi sembollerin gölgelerinin gerdirilmesi işlemiyle beyaz perdeye yansıtılan gösteri sanatına gölge oyunu denmektedir. Burada bahsedilen perde geriden yani sahne arkasından ışıkla aydınlatılır.
Türk Kültüründe Gölge Oyunu
Hindistan ve Endonezya bölgesinden göç eden Çingene oynatıcıların Anadolu'ya taşıdıkları oyunun zamanla Hacivat ve Karagöz oyununa evrildiği bilinmektedir. Türkiye'de gölge oyunundan söz edildiğinde hemen herkesin aklına Hacivat ve Karagöz oyunu gelir.
"Gölge oyunları", ya da "gölge tiyatrosu" "Karagöz ve Hacivat"tan yüzyıllar önce ilk kez Çin'de ortaya çıkmış, buradan diğer Uzak Doğu ülkelerine yayılmış, oradan da İran, Mısır, Osmanlı İmparatorluğu yoluyla nihayet Avrupa'ya gelmişti.
İlgili 20 soru bulundu
Karagöz Karakteri
Dizilerdeki masum, esprili ve yer yer uygunsuz davranışlarıyla tanınan Karagöz, bir karakterdir. Sıklıkla dikkatsiz, komik veya tembel davranış görüntülerini çağrıştırır.
Kimi araştırmacılar, Mısırlı tarihçi İbni İyas'ın eserine dayanarak, gölge oyunun İstanbul'a ilk kez Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinden sonra Mısırlı gölge oyuncularıyla beraber geldiğini kabul ediyorlar. Buna göre Karagöz sanatı, deri işleme tekniğinin gelişmesiyle 17. yüzyılda ortaya çıkmış (s. 49).
İslam ülkelerinde görülen gölge oyununun, benzerlikler de göz önüne alındığında, Cava'dan geldiği tahmin edilmektedir. Anadolu'ya ise, 16. yüzyılda Mısır'dan gelmiş olma ihtimali büyüktür. Türklere, Cava ve Hindistan'dan, Çingene oynatıcılar yoluyla geldiği de iddia edilmektedir.
Halkımız; hayal perdesinin ilk defa Bursa'da kurulduğuna, Karagöz ile Hacivat'ın yaşamış birer kişi olduğuna inanmaktadır. Karagöz'ün yaşatılması ve geliştirilmesinde bu oyunu tek başına yürüten ana kaynak “hayali”ler yani karagözcülerdir.
Geleneksel Türk tiyatrosu içerisinde gölge oyunu olarak Karagöz önemli bir yer teşkil etmektedir.
BOLULU AŞÇI, RUM, KAYSERİLİ, RUMELİLİ, KÜRT, ARNAVUT (MESTAN AĞA, BAYRAM AĞA, CELO AĞA, RECEP AĞA, ŞABAN AĞA, RAMAZAN AĞA), ÇERKEZ, ACEM (PÜSER, NÖKER), AK ARAP (HACI FiTİL, HACI KANDİL, HACI ŞAMANDIRA) ZENCİ ARAP, AK ARAP, ERMENİ, AYVAZ SERKİS, FRENK, İMAM, HAHAM, DOKTOR, KÜLHANCI, KİLCİ, PİŞEKAR, KAVUKLU, SÜNNETÇİ, ...
Gölge oyunları, dünyanın birçok yerinde farklı isimlerle bilinir. Örneğin, Endonezya'da Wayang Kulit, Türkiye'de Karagöz ve Hacivat, Çin'de Pi Ying gibi farklı isimleri vardır. Her kültürde, farklı figürler, müzikler ve hikayeler kullanılır.
Gölge oyunları, farklı topluluklarda ve bölgelerde çeşitli isimlerle anılır. Örneğin, Endonezya'da Wayang Kulit, Türkiye'de Karagöz ve Hacivat, Çin'de Pi Ying Xi, ve Yunanistan'da Karagiozis gibi farklı adlarla bilinir.
Bir ışık kaynağı önünde gerçekleşen, geleneksel olan, hayvan derileri kesilerek hazırlanan insan, eşya ve hayvan gibi sembollerin gölgelerinin gerdirilmesi işlemiyle beyaz perdeye yansıtılan gösteri sanatına gölge oyunu denmektedir. Burada bahsedilen perde geriden yani sahne arkasından ışıkla aydınlatılır.
Oyunda Karagöz ve Hacivat dışında Zenne, Çelebi, Tiryaki, Beberuhi, Laz, Kayserili, Kastamonulu, Rumelili Arap, Kürt, Arnavut, Frenk/Rum, Ermeni, Yahudi, Matiz, Külhanbeyi ve Çengi gibi farklı karakterler bulunmaktadır. Müzik ve dans, Karagöz oyunlarının önemli unsurlarıdır.
Şeyh Küşteri Karagöz ve Hacivat'ı bulamayınca benzer tasvirlerini bir perde arkasında oynatması ile bu oyun doğmuştur (Siyavuşgil, 1941, s. 32-33). Günümüzde de Karagöz perdesine Şeyh Küşterî Meydanı denir ve Şeyh Küşterî Karagözcülüğün pîri kabul edilir.
Gölge oyunu aslında iki çeşit olarak bilinir. Birincisi en çok bilinen Hacivat ve Karagöz oyunudur. Diğeri ise, evde de herkes tarafından rahatlıkla oynanabilen basit bir gölge oyunudur. Gölge oyununu oynamak için küçük bir ışık kaynağı bulunması gerekir.
Karagöz oyunu ana hatlarıyla; ışık, deve derisinden yapılmış figürlerin oynatıldığı gölge ve doğaçlama bir metinden ibarettir.
Gölge kovalamacası
Gölge Kovalamacasını oynayabilmek için güneşli bir hava gerekir. Bu oyun, ebe olan oyuncunun öbür oyuncuların gölgelerine basma esasına dayanır. Bu oyunda, ebenin gölgeye basıp basamadığına karar verecek bir de hakem seçilir. Oyun bu şekilde devam eder.
Evliya Çelebi'ye göre Hacı Ayvad (Hacivat), Bursalı Hacı İvaz'dır.
Milli kültürümüzün bir simgesi haline gelmiş orta oyunu kahramanı Karagöz'ün hayatları hakkında çok bilgi yoktur. Asıl adı Kambur Bâli Çelebi olan Karagöz, ilçemizin Karaoğlanlar köyündendir. Sultan Orhan devrinde (1324-1362) Orhan Camii inşaatında demirci ustası olarak çalışmıştır.
Karagöz oyunları genellikle ramazan ayında yapılan eğlencelerde oynatılır- dı. Bahçe oyununun muhavere bölümünde Karagöz ramazan ayında dışarı gez- meye çıkar. Oruçludur.
Karagöz, Balıkesir ilinin Kepsut ilçesine bağlı bir mahalledir.
eskişehir şehir tiyatrolarının haller sahnesinde sergilenen oyun. tek perde ve yaklaşık 1 saat sürüyor. oyun bir ailenin yaşamından kısa bir kesiti konu alıyor.
Türkçe Sözlük' te “kadın, orta oyununda veya karagözde kadın rolüne çı- kan erkek oyuncu” (TDK Türkçe Sözlük 2005: 2230) anlamında karşılık bulan zenne kavramına tarih boyunca antik medeniyetlerde olduğu gibi modern top- lumlarda da rastlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri