İdare hukukumuz, idari teşkilat ve yargısıyla bir bütün olarak Fransa'dan iktibas edilmiştir.
Özellikleri. İdari rejim olarak adlandırılan ve Türkiye'de uygulanan idare hukuku, genç bir hukuk dalıdır. Tedvin (derleme) edilmemiştir. 1789 Devrimi'nden sonra Fransa'da ortaya çıkmıştır.
İdarenin tabi olduğu hukuk kurallarına göre hukuk sistemleri, adli idare sistemi (Anglo-Amerikan Sistem) ve idari rejim (Kıta Avrupası Sistemi) olarak ikiye ayrılmaktadır. Ülkemiz idari rejim sistemini be- nimsemiş ve Fransız idare hukuku öğretisi ile Fransız idari yargısın- dan ağırlıklı olarak etkilenmiştir.
Bu konuda en önemli gelişme 1868 yılında Şûra-yı Devletin kurulması ile gerçekleşmiştir. Esasen bir danışma organı olarak kurulmuş olan bu kurum, aynı zamanda “hükümet ve eşhas arasındaki davalara” bakmakla görevlendirilmiştir.
20 Ocak 1982 günlü Resmi Gazete'de İdari Yargı ile ilgili önem- li üç yasa, peşpeşe yayımlanarak aynı gün yürürlüğe girdi. esinlenilerek, idari Dava Daireleri Genel Kurulu ve Verği Davaları Genel Kurulları olmak üzere iki ayrı genel kurul ihdas edilmiştir.
İlgili 34 soru bulundu
İdari Rejim Sistemi Fransa'da doğmuş ve bu ülkeden diğerlerine yayılmıştır. Bu çalışmada hem söz konusu sistemin özellikleri hem de Türkiye'deki yansımasının üzerinde durulmaktadır.
Türkiye'nin yönetim yapısının genel ilkesi 1982 Anayasasının 123. maddesinde belirlenmiştir. Buna göre idare, kuruluş ve görevleriyle bir bütündür ve kanunla düzenlenir. İdarenin kuruluş ve görevleri “merkezden yönetim” ve “yerinden yönetim”2 esaslarına dayanır.
22.4.1962 tarih ve 44 sayılı “Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun” 25.4.1962 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Anılan Yasanın 1. maddesine göre; “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile verilen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak üzere başkentte bir Anayasa Mahkemesi kurulmuştur”.
Diğer hukuk dallarına göre idare hukuku yeni bir hukuk dalıdır. 1789 Fransız İhtilalinden sonra Fransa'da ortaya çıkmıştır. Özellikle 1872 yılında Fransız Danıştayına mahkeme niteliğinin verilmesinden sonra, içtihatlarla gelişmeye başlamıştır. İdare hukukunu benimseyen ilk ülkelerden birisi de Osmanlı Devleti'dir.
İlk derece idari yargı mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri, İdare mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinden oluşur. İdari yargı mahkemelerinin yüksek yargı organı Danıştay'dır.
Türkiye'nin idari yapısı "merkezden yönetim" ve "yerinden yönetim" olmak üzere ikiye ayrılır. Merkezden (Merkezi) Yönetim yani "Devlet İdaresi" de kendi içerisinde "Devlet İdaresinin Merkez Teşkilatı (Başkent Teşkilatı)" ve "Devlet İdaresinin Mülki Teşkilatı (Taşra Teşkilatı)" olarak iki grupta tasnif edilir.
“Kara Avrupası hukuku” terimiyle de kastedilen, büyük ölçüde Roma Hukuku kaynaklı olan, Fransız, Alman, İtalyan, İsviçre, İspanyol vb. hukuk sistemleridir.
Günümüzde dünyada en çok benimsenen hukuk sistemidir. Kaynağını büyük ölçüde Roma hukukundan alan Kara Avrupası hukuk sistemine, bu yüzden Roma hukuku sistemi de denilmektedir. Bu sistemi uygulayan ülkelere Fransa, İtalya ve Almanya örnek olarak verilebilir. Türkiye'de de Kara Avrupası hukuk sistemi benimsenmiştir.
Türkiye İdare Tarihi, İlber Ortaylı tarafından yazılan, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) yayınları arasında 1979 yılında çıkan kitap.
“Common Law” (Ortak Hukuk) adı verilen sistem “Anglosakson Hukuku” olarak da bilinir. Anglosakson sözcüğü İngiliz milletini ifade eder. Bileşik bir kelimeden oluşan kavram İngiltere'yi tarih içinde istila eden iki kavmin adıdır; Angluslar ve Saksonlar. Bu hukuk sisteminde yazılı olma zorunluluğu yoktur.
Günümüzde, Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre gibi ülkelerde yürürlükte olan özel hukuk kurallarının büyük bir kısmı Roma hukuku temellerine dayanmaktadır.
İdare Hukuku, temelini Anayasadan alır ve idarenin kuruluşunu, idarenin işlem ve eylemlerini, idarenin kişiler ile olan ilişkilerini düzenleyen bir kamu hukuku dalıdır. İdare hukuku içtihatlara dayanır ve dinamik bir hukuk dalıdır.
İdare hukukunun süjeleri, kamu tüzel kişileridir. İşte, bu süjeler (devlet+mahalli idareler+kamu kurumları) ile bu süjelerin organları, idari teşkilatı ifade eder. Aslında devlet de, idari teşkilatın en geniş çevresi olarak, bir tüzel kişidir.
İdarenin var oluş amacı kamu yararının gerçekleştirilmesidir. İdare hukuku da, kamu yararını oluşturmaya, bozulan yarar dengesini yeniden kurmaya yardımcı olarak idarenin faaliyet ve örgütlenmesini kurallara tabi kılar ve böylece bireyin hak ve hürriyetlerinin güvence altına alınmasını sağlar.
Tarihçe. Adalet Bakanlığı ilk olarak 1920 yılında, cumhuriyetin ilanından önce, İsviçre medeni hukuk sistemine dayanan yeni hukuk kanununun kabul edilmesini takiben kurulmuştur.
7 Haziran 1920 tarihinde TBMM Hükümeti tarafından kabul edilmiş ilk yasalardan olan 4 sayılı yasa ile merkezi Sivas ilinde olmak üzere biri Hukuk, biri Ceza, biri Şer'iye ve biri de Dilekçe Dairesi olmak üzere 4 daireden kurulu Temyiz Heyeti (Yargıtay) oluşturulmuştur.
Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır (Anayasa m. 9). Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasa'ya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler (Anayasa m. 138, I; HSK m. 4, II).
Başkanlık sistemi, Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi adı ile de biliniyor. 2017 referandumu'yla kabul edilen ve 9 Temmuz 2018 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan bu sistemde, yürütme yetkisi ve görevi, cumhurbaşkanı tarafından, anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir.
olarak iki ana gruba; Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerini, “Merkezi Yönetim İdareleri”, “Sosyal Güvenlik Kurumları” ve “Mahalli İdareler” olarak üç gruba; Merkezi Yönetim İdarelerini ise “Genel Bütçeye Dahil İdareler”, “Özel Bütçeli İdareler” ve “Düzenleyici Denetleyici Kurumlar” (bağımsız idari otoriteler) ...
İdare hukuku pozitif hukuk dalıdır. Hâlihazırda yürürlükte olan bir hukuk olarak idare hukuku, taraflarından en az birinin idare olduğu ve idarenin kamu gücü kullanma yetkisiyle donatıldığı hukuki ilişkilere uygulanan ve kaynağını başta anayasa olmak üzere pozitif hukuk kurallarından alan bir hukuk dalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri