Yaklaşık olarak 100 gram inek sütünde, 65 kcal enerji, 4,7 gram karbonhidrat, 3,8 gram yağ, 4,7 gram laktoz ve 3,3 gram protein bulunur. İnek sütü aynı zamanda protein ve proteinlerin yapı taşı olan amino asitler bakımından oldukça zengin bir besin çeşididir.
b) Süt grubu: Süt, yoğurt, peynir, çökelek gibi besinler bu gruba giriyor. Bu gruptaki besinler, protein ve kalsiyumdan zengindir. Ayrıca yağ, fosfor, magnezyum ile bazı B grubu vitaminlerinin iyi kaynağıdır.
Hayvansal kaynaklı süt, yoğurt, peynir, yumurta, et (kırmızı et, kümes hayvanları, balık vb.) gibi besinler iyi birer protein kaynağıdır.
Süt ve süt ürünleri
1 porsiyon peynir :1 kibrit kutusu ölçüsünde, 30 gramdır. Bu besin grubu protein, kalsiyum ve fosfor mineralleri, B2 ve B12 vitaminleri açısından zengindir.
İlgili 26 soru bulundu
En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
Süt ve Süt Ürünleri Grubu
Bu grupta yer alan başlıca besinler süt, yoğurt ve peynirdir. Türkiye'de süt, yoğurt ve peynir için genellikle inek sütü kullanılır; ancak keçi, koyun gibi diğer hayvanların sütleri, bu sütlerin tozları ve kalsiyumla zenginleştirilmiş soya sütü gibi ürünler de bu gruba dahil edilir.
Bir bardak ayranın içerdiği besin değeri şu şekilde belirtilmiştir: Karbonhidrat: 6,87 gr. Protein: 3,12 gr. Yağ: 3,75 gr.
Sütte bulunan proteinlerin yaklaşık % 80'ini kazeinler, % 20'sini ise serum proteinleri oluşturmaktadır. Serum proteinleri globüler yapıda olup, β-laktoglobulin (%50), α-laktalbümin (%20), serum albümini (%10), immünoglobulinler (%10) ve proteoz-peptonlar (%10) ile diğer minör protein fraksiyonlarını (laktoferrin vb.)
Hayvansal protein Yoğurt, süt, yumurta, çökelek, lor peyniri, az yağlı peynir, tavuk eti, balık eti, diğer hayvan etleri gibi yiyeceklerde hayvansal protein oranı yüksektir.
Protein zengini besinler, et ve süt ürünleri ile kuruyemişlerdir. Et ürünlerinden; dana, koyun, tavuk ve balık eti yer almaktadır.
Bunun dışında protein sütleri özellikle ara öğün veya ana öğünlere destek olarak da tercih edilebilir. Yüksek protein içeren besinlerin tamamında olduğu gibi proteinli sütler de kan glukoz seviyesini kontrol altında tutarak uzun süre tok kalmaya yardımcı olur, bu sayede kilo kaybetme ve koruma süreçlerini destekler.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Genel olarak değerlendirecek olursak inek sütü ırklara göre değişmekle birlkte %3.7-4.9 yağ, %3.1-3.8 protein içerir. Eğer süt protein\yağ oranı 0.80' den düşük bulunur ise sütte protein düşüklüğü problemi var demektir.
Ortalama %88'i su olan inek sütü 100'den fazla farklı bileşen içermektedir. Süt ve süt ürünleri; protein, kalsiyum, fosfor, A vitamini, bazı B vitaminleri (özellikle riboflavin, B12 ) için iyi bir kaynaktır.
Özet: Kefir, fermente edilmiş bir süt içeceğidir ve kefir tanelerinden mayalanır. Kalsiyum, protein ve B vitaminleri açısından zengin bir kaynaktır.
Et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt, peynir, yoğurt hayvansal protein kaynaklarıdır ve elzem amino asitleri içerirler. Sadece hayvansal değil, bitkisel kaynaklı proteinler de vardır.
Yenir. Etle yoğurt da yenir, ayran da içilir ve hiçbir şey de olmaz. Etle yoğurt-ayran tüketiminin etteki demir emilimini azaltacağı da bir şehir efsanesinden ibarettir.
Süt, insanların doğumlarından itibaren aldıkları ilk besindir. İlk günlerinde annelerinin sütüyle beslenen bebeklere, daha sonraları hem anne sütü hem de hayvani sütler verilir. Anne sütü, insan vücudu tarafından üretilemeyen esansiyel amino asitler ve yağ asitlerini içermesinden dolayı zengin bir besin kaynağıdır.
Süt alerjisi olan bebek nasıl beslenmelidir? Bebek sadece anne sütü alıyorsa anne diyetinden sütü ve süt ürünlerini içeren besinleri (yoğurt, peynir, ayran, kefir, sütlü tatlılar, tereyağı) çıkarmalıdır. Ayrıca çapraz alerji nedeni ile anne dana eti de yememelidir.
Temel besin grupları arasında önemli bir yeri olan süt grubundaki besinler protein, yağ, vitamin ve kalsiyum gibi önemli minerallerin kaynağıdır. Kolesterol sorunu olanların uygun süt ürünlerini tüketmeleri gerekir. Süt hayvanların yavruları için ürettikleri bir ürün olduğu için fazlasıyla hormon içermektedir.
Yumurta: Hayvansal kaynaklı protein içeren besinler arasında en önemli protein kaynaklarından biri yumurtadır. Yumurtanın hem sarısı hem beyazı protein içerir ancak beyazı protein bakımından daha zengindir. Balık: Protein ağırlıklı besinler arasında hayvansal bir besin olan balık da bulunur.
Salata sosları, yemeklik yağlar, margarin, sirke ve tuz, hiç protein içermeyen sos ve çeşnilere verilebilecek örneklerdendir. Akçaağaç şurubu da hiç protein içermez. Bir çorba kaşığı acı sosta sadece 0.02 gram protein bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri