Ekrem, R. M. (1886). Takdir-i Elhan. İstanbul: Dersaadet, Mahmud Bey Matba'ası. Ekrem, R. M. (1887).
TAKDÎR-ELHÂN (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizade Mahmut Ekrem'in kaleme aldığı eleştiri kitabı. İlk olarak 1886 yılında yayımlanmış olan Takdîr-i Elhân'ın asıl yazılış amacı, Menemenlizade Mehmet Tahir'in aynı yıl yayımlamış olduğu Elhân isimli şiir derlemesini değerlendirmektir.
Başta Servet-i Fünûn anlayışı olmak üzeri, dönemin birçok edebiyatçının örnek aldığı Ekrem, çeşitli konulardaki görüşleriyle de dikkat çeker. Bu görüşlerini genellikle, Talim-i Edebiyat (1879), III. Zemzeme (önsözünde), Takdir-i Elhan (1886), Pejmürde (1895) ve Takrizat (1898) adlı eserlerinde dile getirir.
Zemzeme, Recaizade Mahmut Ekrem'in şiir kitabının (1885) adıdır.
Geleneksel olarak 1839-1876 dönemi tarihimizde “Tanzimat Devri” olarak adlandırılmış, bu devirde tekrar iki kısma ayrılarak incelemelere konu edilmiştir. İlk dönem “Gülhane Hatt-ı Hümâyunu Devri” İkincisi ise “Islahat Fermanı Devri” (1856-1876) olarak değerlendirilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Demdeme isimli eser Recaizade Mahmud Ekrem'in yazmış olduğu Takdir-i Elhan ile Üçüncü Zemzeme'deki düşüncelerini eleştirmek adına kaleme alınmıştır. Bu tartışma Tanzimat edebiyatı'nın 2. Döneminde olmuştur.
Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri -2 Takdir-i Elhan - Kudemadan Birkaç Şair - Pejmürde - Takrizat.
Takdir-i Elhan: (eleştiri) Yazarın şiirle ilgili görüşlerini yer aldığı Zemzeme adlı şiir kitabının önsözüne koyduğu eleştiri türündeki bir eserdir; yazar bu eserinde kafiyenin kulak için olduğunu savunmuştur.
Tanzimat dönemi ikinci kuşak şairlerinden önde gelen iki isim Ekrem ve Hamid'dir.
Edebiyatta her zaman Realizm ve Romantizm alanında eserler ve şiirler yazmıştır. Türk edebiyatında ikinci Tanzimat dönemini başlatan kişidir. Recaizade Mahmut Ekrem Türk edebiyatında üstat olarak adlandırılan bir yazardır.
Tanzimatın ikinci döneminde ürünler veren Muallim Naci Divan edebiyatının tek savunucusudur. Tanzimat'ın ikinci kuşak sanatçıları: Recaizade Mahmut Ekrem, Abdülhak Hamit Tarhan, Samipaşazade Sezai, Nabizade Nazım, Muallim Naci, Direktör Ali Bey ve Ahmet Cevdet Paşa'dır.
"Muhsin Bey yahut Şâirliğin Hazin Bir Neticesi", Recaizade Mahmud Ekrem'in 1889'da yazdığı uzun öyküsüdür. Eserde, sevgilisi ölen genç bir şairin ıstıraplarını anlatılmaktadır. "Muhsin Bey yahut Şâirliğin Hazin Bir Neticesi", öykü tekniği bakımından zayıf, romantik bir yapıt olarak görülmektedir.
Tanzimat edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Recaizâde Mahmut Ekrem (1847-1914) yenileşme döneminin önderlerinden biridir.
Şiirlerinde romantizmin, tiyatrolarında ise klasisizmin etkileri görülmekte iken romanlarında ve öykülerinde realizmin etkisi görülmüştür.
Recaizade Mahmut Ekrem, Çok Bilen Çok Yanılır'da görücü usulüyle evlilik konusunun alay etmeye elverişli taraflarını bularak başarılı bir komedi yazmıştır. Eserde kıskançlık, makamını kötüye kullanma, hırs ve intikam başlıca temalar olarak dikkati çeker.
Recaizade Mahmut Ekrem'in “zerrattan şümusa kadar her güzel şey şiirdir.” (Recaizade Mahmut Ekrem, 2014:13) görüşünü benimsemesinin de etkisiyle Tanzimat'ın ilk yıllarında görülen toplum için sanat anlayışında bir takım kırılmalar meydana gelir.
Talim-i Edebiyat, modern edebiyat kuramı ile geleneksel belâgati harmanlayan bir anlayışla yazılmıştır. Dört bölümden oluşan eserin ilk iki bölümü yenilikçi bilgiler içerirken diger iki bölümü Klâsik Türk edebiyatından tevarüs eden söz ve anlam tekniklerini kapsar. Eserin sonunda bir de “hatime” vardır.
Recâizâde Mahmud Ekrem'in (ö. 1914) yeni bir metotla hazırladığı edebiyat bilgi ve teorisi kitabı. Recâizâde'nin Mekteb-i Mülkiyye'de verdiği ders notlarından oluşan Ta'lîm-i Edebiyyât 1860'lı yıllardan itibaren başlayan Batı tesirindeki yeni Türk edebiyatı örnekleri göz önünde bulundurularak kaleme alınmıştır.
Demdeme Eseri Konusu
Demdeme, Recaizade Ekrem'in yazdığı Takdir-i Elhan ile Üçüncü Zemzeme'deki düşüncelerini eleştirmek için yazılmış olan bir eserdir. Recaizade Mahmut Ekrem'in yazdığı bu eserler, Menemenlizade Tahir'in Elhan adı verilen şiir kitabı için yazmış olduğu önemli eserlerdir.
Zemzeme, Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmış 3 ciltlik şiir serisidir. Recaizade Mahmut Ekrem, Zemzeme eserini yazdıktan sonra eski-yeni çatışmasında yenilikçi tarafı seçmiştir. Zemzeme kitabının önsözü Servet-i Fünun akımının öncüsü olarak da görülür.
Bu dönemden sonra Muallim Naci açık bir şekilde yenilikçilere cephe almaya başlamıştır. Demdeme kelimesinin anlamı da insanlar tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Bu kelimenin birden fazla anlamı bulunmaktadır. İlk anlamı öfkeli söz, avaz ya da hoşa gitmeyen ses anlamına gelmektedir.
Demdeme Zemzeme Nedir? Demdeme Zemzeme tartışmasını tam olarak anlayabilmek için kelimelerin sözlük anlamlarına bakmak gerekir. Zemzeme şırıltı mecazi olarak ise nağmeli ve uyumlu anlamlarına gelen bir kelimedir. Demdeme ise hoşa gitmeyen sözler ya da hiddetli gürültülü ses olarak sözlük anlamlarına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri