Tarihçe. 1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı.
Kahve'nin anavatanı olan Etiyopya'nın yüksek yaylaları, yabani kahve bitkisinin doğal olarak yetiştiği bölgelerde yerli halk bu bitkinin tanelerini un haline getirip bir çeşit ekmek yapıyordu . Meyveleri kaynatıldıktan sonra suyu içilmek suretiyle tıbbi amaçlı kullanılıyor ve "sihirli meyve" olarak adlandırılıyordu.
3. Yüzyılda Etiyopya'lı Khaldi adındaki bir keçi çobanı tarafından keşfedilmiştir. Çoban, keçilerinin uyarıcı kırmızı çekirdeklerini yedikten sonraki çocuk gibi enerjik hareketlerini fark etmiş ve kahveyi keşfetmiştir.
Kahvenin anavatanı Etiyopya'nın Kaffa bölgesi olarak bilinmektedir. Kaffa ormanlarında yetişen kahve ağaçlarının çekirdekleri, ilk işlenen ve tüketilen kahve olarak ifade edilebilir. Etiyopya'dan sonra ise kahve benzer bir şekilde Yemen'de keşfedilmiştir. Kahvenin Türkiye'ye ilk gelişi de Yemen'den olmuştur.
Kahve üretiminin zirvesinde bugün, bu işe çok sonraları başlayan Brezilya vardır. Brezilya'yı sırasıyla Kolombiya ve Endonezya takip etmektedir. Kahve üreten diğer önemli ülkeler ise Meksika, Fildişi Kıyısı, Etiyopya, Uganda ve Guatemala'dır.
İlgili 29 soru bulundu
Tarihçe. 1543 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı.
Endonezya'nın ünlü Bali adası, ziyaretçilerine, "Kopi Luwak" veya "Luwak kahvesi" olarak bilinen ve Misk kedisinin midesinde fermantasyona uğrayan kahve çekirdeğinden elde edilen, dünyanın en pahalı kahvesini deneyimleme imkanı sunuyor.
Aslında “Yunan kahvesi”nin gerçekte “Türk kahvesi” olduğu biliniyor. Yunanistan'da 1974 Kıbrıs Barış Harekâtına kadar “Yunan kahvesi” diye bir şey yoktu. Cezvede pişirilen kahveye “Türk kahvesi” deniyordu.
Bugün Kurukahveci'nin yönetiminde olan Mehmet Efendi'nin torunları; Ahmet Rıza Kurukahveci'nin vefatından sonra yönetimi devraldılar.
Kolombiya, kahve üretim hacmi bakımından rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, dünyanın en iyi kahvesinin üretildiği yer olarak ün yapmış bir ülke.
Sadrazam Özdemiroğlu Osman Paşa'nın babası olan Memlük Çerkeslerinden Osmanlı'nın Yemen valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kalarak kahveyi İstanbul'a getirdi ve yeni hazırlama yöntemi sayesinde de güğüm ve cezvelerde pişirilerek günümüzde anılan Türk kahvesi adını aldı.
Kahve genellikle güney Amerika bitkisi olarak tanınmaktadır. Ancak kahve üretiminin ana vatanı Habeşistan bölgesi yani Etiyopya'dır.
Bu konu hakkında çok fazla görüş olsa da, en çok kabul edileni kahvenin Kanuni Sultan Süleyman döneminde Yemen Valisi Özdemir Paşa vasıtasıyla bu topraklara geldiğidir. Bir başka görüşe göre 1555 yılında Halepli 2 tüccarın Tahtakale'de açtıkları kahvehane sayesinde Osmanlıların kahveyle tanışmış olmasıdır.
Hakkında. 1857'de Fatih, İstanbul'da doğan Mehmet Efendi, Süleymaniye Medresesi'nde eğitim gördükten sonra babasının dükkânında çalışmaya başladı. 1871 yılında işin başına geçen Mehmet Efendi, çiğ kahveyi kavurup dibeklerde öğüterek müşterilerine hazır olarak satmaya başladı.
Kahve iki yoldan Avrupa'ya yayıldı: Osmanlı İmparatorluğu ve asıl kahve limanı olan Muha üzerinden. Hem İngiliz hem de Hollandalı Doğu Hindistan Kumpanyaları 17 yüzyıl başlarında Muha'da kahve müşterisi olmuştu. Kahve Ümit Burnu üzerinden Avrupa'ya taşınıyor, ya da Hindistan ve ötesine ihraç ediliyordu.
Uluslararası Kahve Örgütü'ne göre kişi başı yıllık kahve tüketim miktarında zirvede 12 kilogram ile Finlandiya oldu. Başka bir deyişle, Finler günde ortalama 4 fincan kahve tüketiyor.
Osmanlı Devleti devrinde sadece sultanlar ve padişahların içebildiği Osmanlı kahvesi, Türk kahvesinin tadına ayrı bir güzellik katmaktadır. İçerisinde bulunan sahlep, kakule, damla sakızı, melengiç, yemen kahvesi, çikolata, krema, keçiboynuzu ile Osmanlı Kahvesi sultanlara layık zengin tatları barındırmaktadır.
Türkiye'nin en lezzetli ve en kaliteli Harput Dibek kahvesi yumuşak bir içime sahiptir. Kahvenin içeriğinde bulunması zor ve dünyada çok pahalı olan kakule tohumu bulunmaktadır. Bu sebeplerden en iyi Türk kahvesi markaları arasında yer alıyor.
Kahve her ne kadar dünya literatürüne Türk kahvesi olarak geçmiş durumda olmuş olsa da Türkiye'de kahve üretiminin yapılması söz konusu olmamaktadır. Bunun nedeni ise Türkiye'nin iklim koşullarının kahve üretimine uygun nitelikte olmamasıdır.
80 yıl önce fransa'da paketlenerek diğer avrupa ülkelerine ihraç edilen 'qehweya kizwan' paketlerinin üzerinde kürd kahvesi yazıyordu. Ancak Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ardından kürd kahvesi türk kahvesi adını aldı. yüzlerce yıldır kürdlerin yaptığı 'qehweya kurd', 'menengiç kahvesi'ne dönüştü.
Endonezya, binlerce adalardan oluşmuş, dünyanın en büyük kahve üreticilerinden biridir. Bu adalardan en çok bilinenleri: Sumatra, Java, ve Sulawesi adalarıdır ve bu adalarda yetişen kahve tüm dünyada yüksek kaliteli kahve olarak olarak bilinir.
Endonezya'da kahve meyvesini yiyen misk kedisinin dışkı yoluyla çıkardığı kahve çekirdeklerinden elde edilen Kopi Luwak (Luwak kahvesi) dünyanın en pahalı kahvesi olarak satılıyor.
Biz Türkler, çok fazla kahve içtiğimizi düşünsek de diğer ülkelerle kıyasladığımızda son derece az kahve tüketiyoruz. Türkiye'de kişi başına yıllık 0.4 kg kahve tüketiliyor ve en çok kahve tüketen ülkeler listesinde 104. sırada bulunuyoruz.
Arabica çekirdekleri üreten ve bu konuda eşsiz bir lezzet sunan Etiyopya, kahvenin ortaya çıktığı ülke olarak da bilinir. Etiyopya'da kullanılan kahve çekirdekleri, toz haline getirildikten sonra Türk kahvesi gibi hazırlanıp servis ediliyor.
Dünyanın en pahalı ve aynı zamanda en az üretilen kahvesi unvanına sahip Luwak kahvesi, Misk kedisinin dışkısından üretilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri