Bir araştırmaya göre, gerektiği kadar temizlenmeyen kahve makinelerinde, banyo musluğunda bulunandan daha fazla bakteri ve küf birikir. Bir sonraki kahvenin tadının değişmemesi ve makinenin dayanıklılığını sürdürmesi için, belirli dönemlerde genel temizlik ve her kahve yapılıştan sonra lokal temizlik yapılması gerekir.
Kahve makinesi geçişlerinde oluşan herhangi bir kir veya kalıntı gürültüye neden olur ve demleme sürecini bozar. Biraz pahalı olsa da kahve makinenizle birlikte şişelenmiş içme suyu kullanmak daha iyi bir seçenek olabilir. Bu, gürültüye neden olan mineral birikimlerini önleyebilir.
Bu durumda genellikle makinenin kirecini çözmek gerekir. Makinenin tamamen hijyenik bir şekilde temizlenmesi için özel kireç çözücümüzü kullanmanızı tavsiye ederiz. Ev temizleyicileri genellikle çok serttir. Ve böylelikle hızlı ısınmayan kahve makinesinin sorunu çözülür.
Elbette en ideali, cihazı her kullanımdan sonra temizlemek, fakat bunun yerine, sık ve düzenli aralıklarla temizlemeyi de seçebilirsiniz. Yeterli sıklıkta temizlenmemek cihazı, bakteri üremesi için uygun bir ortam haline getirir.
İlgili 38 soru bulundu
Su Haznesi Olmayan Makineler
Her kahve yapımından sonra cezveyi ılık su altında çalkalamak yeterli olacaktır. Çıkmayan, inatçı kahve kalıntıları için, deterjanlı bir sünger ile ovalamak gerekir. Makinenizin kullanım ve bakım talimatında “Makinede yıkanabilir” ibaresi varsa cezveyi bulaşık makinenizde yıkayabilirsiniz.
Su haznesi olmayan makinelerin temizliği günlük ve kolay bir şekilde yapılır. Makinenizin dış yüzeyini, az bir miktarda deterjan ile köpürterek nemli bir bezle de silebilirsiniz. Makinenizin cezve giren özel haznesinin tüm iç yüzeyini de kuru bir bezle tamamen silerek temizleyebilirsiniz.
Ayrıca iç yüzeylerinde yüksek sıcaklık olan kahve makineleri, düzenli olarak temizlenmezse, içinde koliform bakterisi ürer. Bu durumda da koliform bakteri; kahveye acımsı, ekşimsi bir tat verir.
1 çay kaşığı kadar sirkeyi çaydanlığın içine dökün. Ardından 1 yemek kaşığı, eğer kireçlenme çoksa 2 yemek kaşığı sofra tuzunu sirkenin üzerine ekleyin. 10 dakika kadar bekleterek kirecin ortadan kaybolmasını sağlayın. Eriyen kireç, suya dağılacağı için bulaşık süngeri yardımı ile çaydanlığı iyice yıkayın.
Küçük bir cezvede fazla kahve kullanmak, kahveyi bol köpüklü hale getirmez. Aynı şekilde, büyük bir cezvede az miktarda kahve pişirmek de kahvenizi bol köpüklü hale getirmeyecektir.
Sık görülen bozulma yöntemi kahvenin oksijen yani hava ve su ile temasıdır. Hava ve su ürünün içerisinde bulunan bileşenler üzerinde olumsuz etkide bulunur. Kahve nasıl saklanır sorusu tam olarak bu noktada önem taşıyor.
Elektrik akımının sık sık dalgalanması rezistansların zarar görmesine ve arızalanmasına sebep olabilir. Elektrik akımının bir anda yüksek ve sonrasında düşük akım şeklinde geliyor olması, her elektronik cihaz gibi rezistans telinin de yanmasına neden olacaktır.
Modern filtre kahve makineleri suyun sıcaklığını ideal kahve demleme ısısı olan 93-94 dereceye getirecek tekniğe sahiptir. Önce suyu ısıtır ve ısınan suyu ya damla damla ya da kontrollü bir akış ile öğütülmüş kahve ile buluşturarak kahvenin demlenmesini ve karafa akmasını sağlar.
Şayet kahveniz bayatsa, kullanmadan evvel kısık ateşte hafif kavurun, hem rutubeti gider, hem de tazelenir. -Kahvenin kokusu hoş değilse, içerisine biraz saf vanilya koyabilirsiniz. Kahvenin bozulup bayatlamaması için kapalı bir kutuda ya da kavanozda saklayın.
Yanmış cezveyi büyük cezveye yerleştirin. Suya 2-3 yemek kaşığı karbonat ekleyin ve 3-4 saat bu şekilde bekletin. Ardından yanan cezveyi süngerle ovalayarak temizleyebilirsiniz.
Makineniz su, süt ya da sütlü kahve gibi içecekleri kaynatmaya uygun değildir.
Çaydanlığınızın içine yaklaşık 1 çay bardağı kadar sirke koyup temiz bir fırçayla hafifçe ovalayın. Her yerine sirkenin değdiğinden emin olduktan sonra bu şekilde 30 dakika kadar bekletin. Ardından içine 1 tatlı kaşığı kadar tuz ya da karbonat ilave edin ve yine bir fırça ya da bulaşık süngeri ile güzelce ovalayın.
Karbonat sirke Etkili doğal temizlik malzemelerinden biri olan karbonat ile sirke kireç temizlemede oldukça başarılı. 1 su bardağı sirke ile 1 paket karbonatı kireçli çaydanlık içine dökün. Çaydanlığın yarısını su ile doldurun ve kaynamasını bekleyin. Kireçler kısa süre içerisinde çözülecektir.
LİMON SUYU DA KİREÇ ÇÖZÜYOR
Limon tuzunun yanı sıra limon suyu da asidik özellikte olması nedeniyle kireçlenmeyi gideriyor. 1. 1 adet limonun suyunu ısıtıcınızın içerisine ekleyin. 2. 20 dakika bekleyin ve ısıtıcının içerisine bir miktar su ekleyin. 3. Isıtıcıyı çalıştırın ve sonrasında suyu boşaltın.
Kafelerde kullanılan ticari Espresso makinelerinin süt buhar çubuğu temizliği için 25 mL (bir kapak) Puly Milk'i 500 mL soğuk suya ekleyin, buhar çubuğunu içine yerleştirin ve 7 kez çalıştırın. Ardından 1 litre temiz su ile aynı işlemi yaparak buhar çubuğunu durulayabilirisiniz.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın elektrik şoku riski bulunduğu gerekçesi ile toplatma kararı aldığı plastik kahve pişiricilerinin, kansere de neden olduğu bildirildi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, vatandaşlara evlerde bulunan cihazların çöpe atılması tavsiyesinde bulundu.
Cezveyi kurulayarak kuru bir yerde muhafaza ediniz. UYARI: Elektrikli cezveyi suya sokmay›n. Cihaz periyodik bak›m gerektirmez.
Bir sirke çözeltisi hazırla. 1 ölçek damıtılmış beyaz sirkeyle 1 ölçek ılık suyu karıştır. Eğer makinende daha az sirke kullanman gerekiyorsa önerilen miktarı kullan. Bu karışımı doğrudan kahve demliğine dök. Su rezervuarını dolduracak kadar çözelti hazırla.
Makinenizi temizlemek için cezvesini akan suyun altına tutarak durulayın. Kahve artıkları inatçı kirler oluşturmuşsa yumuşak bir bez ya da sünger ve bir miktar bulaşık deterjanıyla cezveyi temizleyip durulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri