Longa, Türk Dil Kurumu (2015) tarifinde “Türk müziğinde yörük özellik taşıyan oyun havası” olarak tanımlanmaktadır. Kelime Latince uzun anlamına gelen lounga teriminden gelmektedir ve kökeni Romanya'dır (Öztuna, 1976, s. 365).
Lâhnî Aralık. Birbiri ardından duyulan iki ses arasındaki mesafe.
Oyun Havası: Form bakımından kesin bir şekli olmayan ve daha çok küçük usullerle bestelenen saz eserleridir. Bu formda eserlere daha çok halk müziği türünde rastlanmaktadır. Longa: Yapı bakımından peşreve benzer. Ancak peşrevden daha serbest olarak icra edilir.
Türk Halk Müziği Türleri; Türkü, Müstezad, Zeybek, Maya, Bozlak, Gurbet, Barak, Hoyrat, Divan, Güvende Takımı, Barana Takımı, Yol Havaları, Müzikli Öyküler. Tasavvufi olanlar ise; İlahi, Nefes, Savt, Kalenderi, Gülbank ve Semahtır.
İlgili 17 soru bulundu
klasik türk müziğinde, bilhassa xix. yy.ın sonlarından itibaren, nim sofyan usûlüyle bestelenmiş kimce oyun havalarına verilen isimdir longa..
Araştırma konusu itibariyle incelenecek müzik türleri arabesk müzik, blues/caz müzik, hiphop/rap müziği, klasik müzik, pop müziği, rock/metal müziği, tasavvuf müziği ve Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği' dir.
Klasik Türk müziği tarihsel açıdan altı döneme ayrılabilir: oluşum dönemi, dönüşüm dönemi, klasik dönem, son klasik dönem, romantik dönem ve reformist dönem. 10. yüzyılda yaşamış olan Farabi'den Timurlenk'in öldüğü 1405'e kadar geçen süre, Türk müziğinin nazari (teorik) yönleriyle açıklandığı ve yazıya aktarılmaya ...
Türk mûsıkîsi'nin din dışı güfteli eserlere ait, kâr'dan sonra gelen büyük bir formudur. Türkçe sözlükteki karşılığı “bağlanmış” olan beste formu fasıl sıralanışında kâr'ı takip eder. İcrâ edilecek makamda kâr yoksa peşrev'den sonra en başta yer alır.
Medhal, Türk makam müziğinde veya Osmanlı klasik müziğinde enstrümantal bir formdur. Medhal formundaki ilk eser Ali Rıfat Çağatay tarafından oluşturulmuştur. Medhal kompozisyonlarının çoğu Sofyan gibi kısa kullanımlılardır.
Şarkı: Türk Mûsıkîsinde küçük usûllerle ölçülen sözlü, terennümsüz, dört haneli eserlere "Şarkı" adı verilir. Genellikle dört mısralık güftelerden meydana gelen şarkılar, dört hane olarak bestelenir. Birinci hane "Zernin", İkinci hane "Nakarat", Üçüncü hane "Meyan", Dördüncü hane ise “Nakarat” adını alır.
sirto türk müziğinin coşkulu raks melodilerinin ortak adıdır. kelimenin yunanca kökenli olduğu hemen anlaşılıyor. ilk olarak bir topluluk içinde kadın ve erkeklerin birlikte oynadığı bir dansın müziği olarak ortaya çıkmıştır. türk müziğinde oyun havası olarak kabul edilse de, asla dans unsuru olarak icra edilmemiştir.
Longa TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,müzik Türk müziğinde yörük özellik taşıyan oyun havası
Peşrev, uşşak peşrevi, nihavend peşrevi gibi bestelendiği makamın adıyla anılır ve hacimce büyük ve sanatlı bir biçimdir. Peşrev biçimi üç veya dört hane bir mülazimeden oluşur. Birinci hane ve mülazime aynı makamda bestelenmektedir. Birinci hanenin makamı besteye adını vermektedir.
Aranağme: Bazı eserlere başlanırken hemen girişte, yalnız sazların çaldığı küçük bir bölüm bulunur. Buna Giriş Müziği veya daha yaygın bir deyimle "Aranağme" adı verilir. Bir eserin başında olduğu kadar, ortasında ve sonunda bulunan aranağmelere de rastlanır.
Kâr formu, makam - usul geçkileri yapılabilen ve uzun terennümleri ile Türk musikisinin en sanatsal formlarından biridir. Türk musikisi tarihinde bir çok bestekâr kâr bestelemesine rağmen maalesef bu kârların çoğunun unutulmuş olduğu görülmektedir.
Çağdaş Türk Müziği'nin kurucuları olan ve “Türk Beşleri” adıyla anılan grubun üyeleri; Cemal Reşit Rey, Hasan Ferid Alnar, Ulvi Cemal Erkin, Ahmed Adnan Saygun ve Necil Kâzım Akses'tir.
Türkiye'de klasik müziğin öncüsü olan Cemal Reşit Rey, çok iyi bir piyanist olmasının yanı sıra besteler de yapan üretken bir müzisyendir.
Türk halk müziği ya da kısaca Türkü, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü. Yapısal olarak folklorun bir parçası olan Türk halk müziği (kısaca THM), sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır.
KONDA'nın 2018 yılında yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de en çok dinlenilen müzik türü %41 ile "türkü/halk müziği"dir. İkinci sırada "Türkçe pop", ardından "Türk sanat müziği" gelmektedir.
Fon müziği, sözsüz müzik, enstrümantal müzik veya sadece enstrümantal, bir müzik eşliğinde, hiçbir kişi tarafından herhangi bir söz ile seslendirilmeden ve belirli ritmi bulunan müzik türüdür.
Türkçedeki en yaygın karşılığı aranjmandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri