Fuat Uzkınay tam adı ile Ali Fuat Uzkınay (1888, Üsküdar - 29 Mart 1956 - İstanbul), Türk yönetmen ve yapımcı.
Alice Guy-Blaché (1 Temmuz 1873, Paris – 24 Mart 1968, New Jersey) Fransız film yapımcısı ve yönetmeni, çocuk kitapları yazarı. Alice Guy, 19. yüzyılın sonları. Sinemada kurmaca yapan ilk yönetmendir. Sinema tarihinin ilk kurmaca filmi olan La Fée aux Choux (Lahana Perisi) adlı filmi 1896 yılında çekmiştir.
Cahide Sonku ya da doğumdaki adıyla Cahide Serap (27 Aralık 1919, Yemen - 18 Mart 1981, İstanbul), Türk sinema ve tiyatro oyuncusu. Türk sinemasının ilk kadın film yönetmeni ve sinema oyuncusu.
İlk film gösterimi, Rumen sinemacı Sigmund Weinberg tarafından, 1896 yılında başkent İstanbul'daki Yıldız Sarayı'nda gerçekleştirilmiştir. Bunu, 1897'de Weinberg'in Beyoğlu ve Şehzadebaşı semtlerindeki halka açık gösterileri izlemiştir.
YEŞİLÇAM'IN KURUCUSU: OSMAN FAHİR SEDEN
Kemal Seden'in oğlu olarak sinemanın tam ortasına doğdu. Önce Ömer Lütfi Akad'a Kanun Namına filminin senaryosunu yazarak "sinemacılar dönemi"nin kurucularından oldu.
İlgili 28 soru bulundu
Evren; Fuat Uzkınay'ın “Ayastefanos Abidesinin Yıkılışı” (1914) adlı filmini Türkiye'de sinemanın başlangıcı saymakta ve çevrilen ilk Türk filmi demektedir.
1922 - 1950 Yılları Arasında Türk Sineması
Sinemanın Türkiye'de yerleşiklik kazanması süreci ise 1922'de çekilen "Ateşten Gömlek" adlı filmle başladı. Muhsin Ertuğrul'un Halide Edip Adıvar'ın romanından uyarladığı yapım, Kurtuluş Savaşı'nı konu alan ilk film oldu.
Yeşilçam Sokağı, İstanbul'un Beyoğlu semtinin Taksim'e yakın kısmında yer alan bir sokak. 1980 öncesi dönemde film şirketlerinin çoğunluğunun yazıhaneleri bu sokakta bulunduğu için, Türk sineması kısaca Yeşilçam diye anılmaya başlamıştır.
Türkler tarafından işletilen ilk sinema salonu, 19 Mart 1914'te Murat Bey ve Cevat (Boyer)'in açtıkları Milli Sinema'dır.
Türk sinemasında ilk sesli film de, 1931 yılında Muhsin Ertuğrul'un çektiği “İstanbul Sokakları” adlı filmdir. Film aynı zamanda ilk ortak yapım olarak da geçer tarihe.
Lumière Kardeşler olarak bilinen Auguste Marie Louis Nicolas (19 Ekim 1862, Besançon, Fransa – 10 Nisan 1954, Lyon) ve Louis Jean (5 Ekim 1864, Besançon, Fransa – 6 Haziran 1948, Bandol) tarihteki ilk film yapımcıları arasındadırlar. Sinematograf cihazının patentini almış ve cihazı geliştirmişlerdir.
27 Aralık 1916: Türkiye sinemasının ilk yıldız oyuncusu, kadın yönetmeni ve yapımcısı Cahide Sonku doğdu.
Fransız Lumière Kardeşler modern sinemanın kurucusu olarak kabul edilmelerine rağmen, hızla gelişen bu sektörde Amerikan sineması en baskın güç haline gelmiştir.
Auguste ve Louis Lumière kardeşler 28 Aralık 1895'te gerçekleştirdiği toplu film gösterimi ile tarihte ilk defa birden fazla bireyin bir arada film izleme deneyimini yaşamasını sağladılar. Gösterilen ilk film ise “Bir Trenin La Ciotat Garına Varışı” isimli yapıt oldu.
1.Stanley Kubrick
Birçok sinema tarihçisi tarafından gelmiş geçmiş en iyi yönetmen ünvanının sahibi değerli insan. 2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange, The Shining, Paths of Glory, Lolita, Dr. Strangelove, Barry Lyndon gibi kült filmlerin hepsi bu aklın eseri.
Dünyanın İlk Renkli Filmi! Dünyanın ilk renkli sinema filmi 110 yıl aradan sonra bu hafta gün yüzüne çıktı. İngiliz mucit Edward Raymond Turner tarafından çekilen görüntülerde papağan, japon balığı ve ayçiçekleriyle oynayan çocuklar gibi renkli görüntüler bulunuyor.
1876-77 Osmanlı Rus savaşı sonunda, Rus birliklerinin ulaştıkları en ileri nokta olan Ayastefanos'ta (İstanbul'un Yeşilköy semti) yaptırılan Rus anıtını yıktırdığı 14 Kasım 1914 günü, Türk sinemasının başlangıç tarihi sayılır.
Lütfi Ömer Akad, yaşamı boyunca Türk sinemasına önemli katkılar vermiştir. Türk sinemasında sinemacılar dönemini başlatan, eşik filmi olarak kabul edilen Kanun Namına filmini çeken yönetmen, kamerayı sokağa taşımıştır.
İtalyan asıllı Fransız film kuramcısı Ricciotto Canudo sinemayı, "yedinci sanat" olarak tanımlamış ve ilk sinema 1895 yilinda cekilmisitr.
Avusturya'dan gelen film ekibi Fuat Uzkınay'a filmi nasıl çekmesi gerektiği konusunda eğitim verir ve bu kısa eğitimin ardından, 14 Kasım 1914'te Fuat Uzkınay tarafından çekilen Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı filmi, bir Türk'ün çektiği ilk film olarak tarihe geçmiştir..
Sinemanın ilk renkli filmi ise 1908'de Smith'in “A Visit to the Seaside” yapımıydı. Ancak bu iki aşamalı renklendirme tutarlı renk spektrumu gerçekleştiremiyordu. Yıl 1917'de kendi iki renkli filtresini oluşturan Tecnicolor şirketi 1932 yılına gelindiğinde üç filtreli renklendirmeyi tanıttı.
Müziğin iyi seçildiği taktirde filmin seyirci üzerindeki etkisini arttırdığını fark eden yapımcılar filme özel müzik yapılması gerekliliği üzerinde durdular. Bunun üzerine Pathé kardeşlerin talebiyle ilk film müziğini (score) 1908'de “'L'Assassinat du Duc de Guise” filmi için Camille Saint-Saens yapmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri