"Dijital turizm" terimi, seyahat deneyimini organize etmek, yönetmek ve hatta keyfini çıkarmak için dijital araçların nasıl kullanıldığını ifade etmektedir. Bu nedenle seyahat etme şekillerini ve sektörün işleyişini değiştirmek için kullanılan tüm araçlar dijital turizm kapsamına girmektedir.
Turizm, yapay zeka, büyük veri, blockchain, nesnelerin interneti (IoT) gibi teknolojiler sayesinde seyahat, turist akışı ve yönetimi gibi konularda yeni yollar ve kıt kaynakların daha verimli kullanımını sağlayabilir.
Turizmin ilk tanımı, 1905 yılında Guyer-Feuler tarafından ortaya atılmıştır.
Bu kapsamda da Turist 5.0 olarak isimlendirilen süper akıllı turist kavramı konuşulmaya başlanmıştır. gereksinimleri ortaya çıkaracaktır. Çalışanların kalifiye olması, farklı yetkinlikte olmaları, teknolojiyi benimsemeleri ve kullanabilmeleri gibi bazı özellikler önem kazanacaktır (Ansal, 2016).
Yaz turizmi sıcak iklimlerde gerçekleştirilen boş zaman ve rekreasyon etkinliklerini içerir. Yaz turizmi, deniz turizmi ile de ilişkilidir. Özellikle soğuk iklimlerde yaşayanlar yaz turizmine ilgi göstermektedir. Ülkemizdeki birçok konaklama tesisi, resort otel olarak sayfiye merkezlerinde toplanmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
Belirli ekonomik, sosyal veya dini etkenler sonucunda, kendi istekleri dışında ana vatanlarından göç etmiş toplulukların, başka bir yerde azınlık olarak yaşamaları ve yıllar sonra ana vatanlarına gelerek, ana vatanlarını görmeleri, ziyaret etmeleri ve mezarlıkları ziyaret etmeleri, diaspora turizmi olarak ...
Dış pasif turizmle, bir ülke vatandaşlarının başka bir ülkeye seyahatleri ifade edilmektedir. Bu turizm türü, ödemeler dengesi üzerine döviz çıkışı ya da ithalat etkisi olarak kendini gösterir. Dış aktif turizm ise, dış turizm ödemeler dengesi üzerine döviz kazandırıcı yönde etki eder ve ekonomiye ihracat etkisi yapar.
Manevi turizm ziyaretçinin ruhsal arayışına odaklanmaktadır. Bu odaklanma dini birliğe bağlı olabilir veya olmayabilir; fakat çoğu zaman doğu dinlerinden (örn. Budizm, Hinduizm) elde edilen törenler ve gelenekler yer almaktadır (Smith ve Kelly, 2006). Yoga kelimesi ise 'birlik' anlamına gelmektedir (Aggarwal vd. 2008).
Sosyal turizm, kökenleri geçmişe dayanmakla birlikte yakın dönemde anlamı ve önemi daha iyi anlaşılan ve günümüzde hızla gelişen bir turizm türüdür. Çalışan kitlelerin yoğun çalışma şartları nedeniyle sürekli etkisi altında bulundukları psikolojik ve fiziksel baskı tatile olan ihtiyacı kuvvetlendirmektedir.
Gençlik turizmi, 15-24 yaş grupları arasındaki bireylerin anne, baba ve diğer aile yakınları olmaksızın turizme katılmalarıdır. Bir başka tanımlamaya göre de; gençlerin spor, eğlence, sosyal ve kültürel etkinliklere katılmak amacıyla yapmış oldukları seyahatlerdir.
“Turizm; sürekli kalışa dönüşmemek ve gelir getirici hiçbir uğraşıda bulunmamak şartı ile bireylerin geçici süre konaklamalarından doğan olay ve ilişkilerin tümüdür.”
Grup (Kollektif) Turizmi: Bu sınıflandırma çeşitli toplumsal grup, örgüt veya kulüp üyelerinin turizm hareketlerine birlikte katılmaları ile oluşmuştur. Turizm faaliyetleri, ziyaret edilen yere göre; İç turizm ve • Dış turizm olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.
Dijitalleşmenin Dezavantajları Nelerdir? Dijitalleşmenin dezavantajları arasında güvenlik sorunları, bağımlılık, özel hayatın gizliliği ve dijital uçurum yer almaktadır. Dijitalleşme, internetin kullanımı ile artan siber suçlar, çevrimiçi tehditler, veri ihlalleri gibi güvenlik sorunlarını da beraberinde getirmektedir.
Ortaya çıkışı 1991 yılında Cambridge Üniversitesi akademisyenleri tarafından bir kahve makinesi görüntülerinin kameralarla internet üzerinde paylaşılmasıyla gerçekleşti. Kavramsal olarak kullanımı ise 1999 yılında Kevin Ashton tarafından bir şirket sunumunda kullanılmasıyla gerçekleşti.
Dijital dönüşüm yelpazesi uygulama yazılımları ve yazılım, ağ oluşturma özellikleri, yapay zeka, makine öğrenimi, artırılmış ve sanal gerçeklik, Internet of Things (IoT), algılama teknolojisi, video tabanlı analizler, bulut ve çok daha fazlasını kapsar.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
Son yıllarda insanların büyük otellerde veya doğal olmayan ortamlarda tatil yapma yerine; daha doğal besinler tüketerek, daha doğal ortamlarda ve oldukça sakin yaşayarak dinlenme isteklerinin öne çıkması, ''yavaş şehirleri'' ve ''yavaş turizmi'' ortaya çıkarmıştır.
According to these findings, incentive travel was redefined. Bu seyahat türünde ilk göze çarpan özellik, seyahatin katılımcılarına, onlardan herhangi bir ücret talep edilmeksizin, sadece gösterdikleri performansa göre ilişkili bulundukları işletme tarafından, çeşitli amaçlar gözetilerek, hediye olarak sunulmasıdır.
Karma turizm gezgincisi, • tatilinde yapmayı planladığı etkinlik için kendisine sunulan • seçenekler arasında bir seçim yapmaya çalışır. Örneğin, ilk • seçim düzeyi ülke üzerinden yapılır. Daha sonra bölge ve tesis • seçimleri yapılır. Son olarak ise seçilen yerde yapılabilecekler • düşünülür.
Api kelimesi Latince'de bal arısı anlamına gelen Apis mellifera'dan türetildi ve bal toplayıcısı anlamına gelmektedir. Api-turizmi, geleneksel arı yetiştiriciliği ve arılardan elde edilen ürünlerle ilişkili bir turizm çeşididir.
Etnik Turizm: Belirli bir etnik grubun, özellikle uzak köşelerde kalmış egzotik toplumların, hayatını, yaşam tarzını, kültürünü yerinde öğrenmek ve otantik deneyimler edinmek amacıyla yapılan seyahat ve konaklamadır.
Bu açıklama, son şans turizmi nedir sorusuna daha net bir yanıt vermeyi gerektirmektedir. Son şans tu- rizmi, turistin ilgisine konu olan bir yer, insan veya nesnenin gelecekte var olmayacağına veyahut ziyaret edilemeyeceğine dair bir inançtan ortaya çıkan bir tu- rizm türüdür (Fisher & Stewart, 2017).
İnsanların devamlı ikamet ettikleri, çalıştıkları ve her zamanki olağan ihtiyaçlarını karşıladıkları yerlerin dışına, dini inançlarını gerçekleştirmek inanç çekim merkezlerini görmek amacıyla yaptıkları turistik amaçlı gezilerin turizm olgusu içerisinde değerlendirilmesi İnanç Turizmi olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri