Türkiye'den aldığınız Tıp Diplomasının Denkliğini alabilmeniz için Almanya'da herhangi bir sınava girmeniz gerekmemektedir.
Türk Doktorlar Almanya'da Çalışabilir mi? Türkiye'de Tıp Fakültesinde eğitim almış kişiler, Almanya'nın farklı bölgelerinde doktor olarak çalışabilir. Pratisyen hekim, uzman hekim, başhekim olmak üzere doktorların tamamı; Almanya'da çalışma izni alabilmekte ve çalışma hayatlarına Almanya'da devam edebilmektedir.
Almanya'da Diplomalarınız Tanınıyor
2012 yılından beri Almanya'da uygulanan bir yasa ile, Türkiye'den aldığınız diplomalarınız kabul ediliyor. Bu yasa Almanya'nın dışından mezun olunarak alınan meslek diplomalarının Almanya'da denkleştirilmesini kolaylaştırmayı hedeflemektedir.
Mavi diploma belgesinin geçerli olduğu ülkeler şu şekildedir: İsveç, İtalya, Macaristan, Romanya, Çekya, Danimarka, Hırvatistan, Estonya, Letonya, Litvanya, Fransa, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Belçika, Malta, Polonya, Portekiz, Hollanda, İrlanda, İspanya, Lüksemburg, Finlandiya.
Almanya'da tıp diplomanızın denkliğini alabilmek için yapmanız gereken şey, Almanca dil sertifikanızı aldıktan sonra (telc Medizin FSP sınavı) çalışmak istediğiniz şehrin Tabipler Odası'na (Arztekammer) istenilen evraklar ile başvuruda bulunmaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Türkiye'de tıp eğitimini tamamlayarak yurtdışında doktorluk mesleğini icra etmek mümkündür. Bunun için ülkelerin talep ettiği belgeleri hazırlamanız ve gerekli şartları sağlamanız gerekmektedir. Bu şartlardan en önemlisi dil yeterliliğine sahip olmaktadır.
3) DİPLOMA DENKLİĞİ ARANMAYACAK: Şimdiye kadar Almanya'da çalışmak isteyenlerden diploma denkliği isteniyordu. Artık istenmeyecek. Gelinen ülkedeki diploma yetecek. Tek şart, eğer eğitim dışında çalışma için geliniyorsa, bir işyeri bulmuş olma ve maaş garantisi olacak.
AB üyesi veya adayı bir ülkenin tıp üniversitesi veya fakültesinden mezun olduğunuzda diplomanız tüm AB ve AET ülkelerinde geçerlidir ve denkliği vardır.
Doktoranın Türkiye'de ve yurtdışında geçerli olması için 2 kriter vardır; - Akredite üniversitede yapılmış olması, - Yeterli tezin yazılması. Uzaktan Doktora yapılan üniversitelerimiz, UNESCO tarafından akredite olan ve YÖK tarafından tanınan üniversitelerdir.
Mavi Diploma ya da resmi yazışmalarda kullanılan adıyla Diploma Eki, diploma almaya hak kazanan mezunların aldığı eğitimlerin içeriğini belirten, uluslararası bir belgedir. Bu haliyle Mavi Diploma, yurt dışına çıkmak için zorunlu değil ancak faydalıdır.
Almanya'daki TÜM üniversitelerin ve yüksek öğrenim kurumlarının YÖK denkliği bulunmaktadır.
Almanya dışında eğitim veren bir okuldan aldığınız diplomanız veya mesleki niteliklerinizi gösteren bir dereceniz varsa, bu belgelerin Almanya'da denkliğini alabilirsiniz.
Mavi Diploma Diploma Eki, yükseköğretim kurumları tarafından Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler ve UNESCO tarafından kabul edilmektedir. Mavi diploma diploma eki sayesinde, üniversitede alınan eğitim tüm dünyada geçerlilik kazanır.
Türk doktorları ülkesine isteyen Almanya'da stajyer bir doktorun aylık maaşı 4 bin 700 ile 6 bin 300 Euro (yaklaşık 102 bin 375 TL) arasında değişiyor.
Fazla mesai, uzun nöbet, düşük ücret, liyakat sorunu, sağlıkta şiddet vakaları, mobbing ve zorlu çalışma koşullarını işaret eden sağlık çalışanları, çözümü başta Almanya olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine göç etmekte buluyor.
Akademik kariyer süreçleri
Doktora, en yüksek seviyeli akademik derecedir. Doçentlik ve profesörlük sadece akademik unvanlardır. Doktora uluslararası itibar taşıyan bir bilimsel unvan olmasına rağmen, doçentlik ve profesörlük başka üniversiteler ve/veya ülkelerce tanınmayabilir.
Kırmızı diplomanın uluslararası kabul gören, dalında üstün başarı sağlayan öğrenciler için verilen bir diploma olduğunu belirten Safiye Terzioğlu, “7 yıl boyunca her sene iki kez dönem sonunda keman, solfej ve dünya müzik edebiyatından sınavlara girerek tamamlayabildim.
Mavi Diploma, Avrupa Birliği (AB) üyesi veya AB'ye üye olmamakla birlikte Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi İşbirliği tarafından akredite olmuş üniversitelerce verilen bir diploma ekidir. Öğrencinin aldığı eğitimin AB ülkelerinde tanındığını ve diplomanın geçerli olduğunu gösterir.
YÖK'ün tanıdığı ilgili kurumlardan mezun olduktan sonra ise denklik başvuru yapılması gerekir. Online başvuru yapmak mümkündür ve kişi isterse YÖK'ün resmi sitesinden, isterse de e-devlet üzerinden başvuruda bulunabilir. YÖK tarafından yürütülen inceleme süreçleri sonrasında ise Denklik belgesi alınır.
Sınavsız Tıp Hangi Ülkelerde Var? Sınavsız tıp eğitimi Polonya, Rusya, Kazakistan, Macaristan, Çekya, Bulgaristan, Ukrayna, Azerbaycan, İtalya gibi ülkelerde bulunmaktadır. Amerika, İtalya ya da Almanya gibi bazı diğer ülkelerde de tıp eğitimi alabilmeniz için sınav şartı aranmaktadır.
Başvuru için gerekli olan başvuru dosyası (Başvuru formu, gerekli evraklar, tercüme, Özgeçmiş- CV vb) danışmanlarımız tarafından hazırlanır ve eksiksiz bir şekilde bir araya getirilir. Denklik başvurularında bölüme göre Almanya Denklik Kurumları işlem ücreti almaktadır. Bu ücret 100-600 Euro arasında değişebilmektedir.
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hükümlerine göre yürütülecek önceki öğrenmelerin tanınması, önceki öğrenmelere ilişkin belgelerin değerlendirilmesi, denklik iş ve işlemleri, ölçme ve değerlendirme ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.
Almanya kapılarını Türk işçilere açtı! Dil şartı kalktı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri