KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen ön izin olmadan ülkeye giriş yapan yabancı uyruklu kişiler hiç bir işyerinde istihdam edilemez. Bu kişiler için Çalışma İzni Başvurusunda bulunulamaz.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası tarafından ilan edilen yabancı uyruklu çalışma şartlarına göre Kıbrıs'ta Türk vatandaşları için çalışma izni alınması zorunludur. İşyerlerinin çalışan adına ön izin alması gerekir. Ön İzin Onayı belli bir işyerinde belli bir meslekte çalışmak için verilir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yasalarına göre 15 Kasım 1983 yılından bu yana Kıbrıs'ta yerleşik olarak yaşamış olan herkesin vatandaşlık alma hakkı mevcuttur.
İşçi adaylarının çalışmak için Kıbrıs'a gelmeden önce, işveren tarafından çalışma izni alınmalıdır. Ancak işçi Kıbrıs'a geldikten sonra 15 ila 30 gün arasında çalışma izninin işveren tarafından alınması gerekir. Aksi bir durumda ön izin iptal olur ve çalışma izni için de gerekli olan şartlar oluşmaz.
TC vatandaşları KKTC'ye girerken 90 gün boyunca vizesiz seyahat etme hakkına sahiptir. KKTC'den Kıbrıs Rum Kesimine girmek içinse Güney Kıbrıs Rum Kesimi Vizesi almak zorunludur. Güney Kıbrıs Rum Kesimi vizesi başvuruları ise Yunanistan Konsolosluğu'ndan yapılır.
İlgili 24 soru bulundu
Kıbrıs'ta Gayrimenkul ve Vatandaşlık Hakları
Kıbrıs'ta ev alana vatandaşlık imkânı tanınmamaktadır. Ancak burada ev alanlar için oturma izni hakkı tanınması gibi bir uygulama söz konusudur. Bu çerçevede vatandaşlar için Kıbrıs'ın gayrimenkul fırsatlarını değerlendirerek yeni bir yaşam alanına sahip olmak mümkün.
Birincisi, bir Kıbrıs vatandaşı ile en az 3 yıl evli olunması ve başvuru tarihinden önce Kıbrıs'ta 2 yıllık ikamet tamamlaması durumunda vatandaşlığa başvurulabilir.
Kıbrıs'a yerleşmek ve yaşamak için ne gerekli? Kıbrıs'a yerleşmek için özellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları daha kolay şartlara sahiptir. Sadece herhangi bir şirkette çalışma izni ile veya taşınmaz mal yani ev alarak oturma izni ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yerleşebilirsiniz.
KKTC'de oturma izni almak isteyen yatırımcılar için vizeyle giriş sonrasında en geç 30 gün içinde bulunulan bölgedeki İlçe Polis Müdürlüğü Muhaceret Amirliği'ne başvurulmalıdır. Başvuruların yapılması sonrasında en geç 10 gün içerisinde değerlendirmesi yapılmaktadır.
İlk olarak Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği üyesi devletlerin vatandaşlarının da Kuzey Kıbrıs'ta yabancı statüsünde yer aldıklarını belirtmemiz gerekir. Bununla birlikte Kıbrıs'ta yabancılar için ev alma şartları çok sert değildir. KKTC'de yabancı ülke vatandaşları ev veya arsa satın alabilmektedirler.
Doğumla KKTC vatandaşı olan kişilerin Türk vatandaşlığına geçiş başvuruları yurt içinde yerleşim yerinin bulunduğu valiliğe, yurt dışında ise dış temsilciliklere bizzat veya bu hakkın kullanılmasına ilişkin düzenlenmiş olan özel vekaletname ile yapılmaktadır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine Gitmek İçin Gerekli Evraklar KKTC'ye seyahate etmeyi planlayan Türk vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs'ta kalabilme süresi 3 ay yani 90 gündür. 90 günü aşan bir seyahat planı yapan Türk Vatandaşlarının Umuma mahsus (Bordo) Pasaporta sahip ise pasaport tarihlerinin seyahat bitim tarihinden ...
Çalışma İzni en az 6 aylık ve en fazla 1 yıllık süre için düzenlenir. 6 aylık veya 1 yıllık çalışma izni süresinin dolmasından sonra, aynı işyeri-işletme ve meslekte, aynı işverenle çalışmaya devam etmeniz halinde Çalışma İzni'nin yenilenmesi gerekmektedir.
23 Şubat 2017 tarihinde Ankara'da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması”, 1 Ekim 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.
Önemli Uyarı : Ön izin alınabilmesi için işçinin KKTC dışında olması zorunludur. Yasal izinler Bakanlık tarafından onaylanmaktadır. Başvurunun yapılmış olması, başvurunun onaylanacağı anlamına gelmemektedir. Yasal bir engel olmaması halinde, genelde 3 veya 4 iş günü içerisinde başvurular neticelenmektedir.
Kuzey Kıbrıs'ta yaşam masrafları Türkiye'ye göre %5 ile %10 arasında pahalılık göstermektedir. Bu oran birçok Avrupa ve Akdeniz ülkesine göre oldukça düşüktür. Kuzey Kıbrıs'ta asgari ücret 9.985₺'dir. Markalaşmış fastfood ve tekstil firmaların ürün fiyatları Türkiye'deki fiyatlarla aynıdır.
Kıbrıs'a Gitmek İçin Pasaport Gerekir Mi? KKTC, Türk vatandaşlarına herhangi bir pasaport ve vize şartı koymayan ülkeler arasındadır. Yalnızca yeni tip kimlikle giriş sağlayabileceğiniz KKTC, 30 gün boyunca konaklama hakkı sağlıyor.
Kuzey Kıbrıs'ta 180 gün içinde 90 günden fazla kalmak isteyen yabancıların oturma izni almaları gerekmektedir. Bu izin, KKTC'ye serbestçe giriş ve çıkış yapma imkanı verir. Geçerli bir çalışma izni veya iş kurma iznine sahip olan yabancıların ikamet için ayrıca izin almalarına gerek yoktur.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne seyahat gündemi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 90 gün ikameli seyahatlerinde Kıbrıs (KKTC) vizesinden muaftırlar. Kuzey Kıbrıs kesimine giriş kapılarından geçiş esnasında; T.C. Nüfus Cüzdanı veya T.C. Pasaport belgelerinden birinin ibraz edilmesi yeterlidir.
Girne Şehiriçi: 65 TL. Lefkoşa Şehiriçi: 65 TL. Güzelyurt Şehiriçi: 50 TL. Lefke Şehiriçi: 50 TL.
Konuya herkesin bugünlerde en çok merak ettiği ve önemsediği Kıbrıs'ta Fiyatlar konusuyla başlamak istiyorum. Kıbrıs'ta ürünler Türkiye'deki fiyatlara göre yaklaşık %5 - %10 pahalı. Bunun dışında markalaşmış fastfood ve tekstil firmaların ürün fiyatları Türkiye'dekiyle aynıdır.
KKTC Anayasasında yasal olarak vatandaşlık konususnda bu husus mevcut olmakla birlikte 67'nci maddede belirtilmiş olan duruma göre 15 Kasım 1983 yılından itibaren Kıbrıs'ta yerleşik olarak yaşayanlar doğrudan KKTC vatandaşı Kabul edilmektedir. Bu kişilerin ek olarak başka bir şart sağlaması gerekmemektedir.
Kuzey Kıbrıs'ta uzun süreli ikamet ederek burada çalışma izni almak isteyen Türk vatandaşının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gelmeden önce gerekli izinleri alması gerekir. Bunun için işveren KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurarak işçi adına ''çalışma ön izni'' başvurusu yapmalıdır.
Kıbrıs çifte vatandaşlığa izin verir mi? Kıbrıs çifte vatandaşlığa izin verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri