Mavi Kart alabilmek için gereken şartlar Yalnızca doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler ve bunların 3 üncü dereceye kadar olan altsoyları Mavi Kart alabilirler. Mavi Kart alınabilmesi için aşağıdaki 1'inci ve 2'nci şartın birlikte mevcut olması gerekir.
Mavi kart, doğumla Türk vatandaşı olduğu halde daha sonra vatandaşlıktan çıkmak suretiyle Türk vatandaşlığı sona eren kişilere talep etmeleri halinde verilir. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere mavi kart sahibi olabilmek için gereken ilk şart Türk vatandaşlığının doğumla kazanılmasıdır.
Mavi Kart yurt dışında dış temsilcilikler, yurt içinde ise ilçe nüfus müdürlüklerince düzenlenir. Mavi Kart almak için; talebi belirten dilekçe, iki adet fotoğraf ve yabancı devlet vatandaşı olduğunu gösteren kimlik belgesi veya pasaport ile birlikte müracaat makamlarına başvurulur.
Vatandaşlığı devam edenlerin, vatandaşlıktan başka şekilde çıkanların veya vatandaşlıktan ıskat edilenlerin mavi kart alma hakları yoktur.
Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişiler, Mavi Kart'ın sağladığı haklardan yararlanabilmektedir. 8- Mavi Kart'tan kimler yararlanamaz? 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi kapsamına girmeyenlere söz konusu belge verilmez ve böyle bir belgeden yararlanamazlar.
İlgili 31 soru bulundu
Yalnızca doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler ve bunların 3 üncü dereceye kadar olan altsoyları Mavi Kart alabilirler.
Mavi kart, çifte vatandaşlığı kabul etmeyen ülkelerde yaşayan ve o ülkenin vatandaşlığını almak isteyen vatandaşlarımız için getirilmiştir. Mavi kart bu durumdakiler için büyük önem taşır. Bu kişiler Türk vatandaşlığından çıkarılmışlardır; ama bu şekilde Türkiye'deki işlerini de kolaylıkla halletmektedirler.
Türk vatandaşlığından çıkılması ile birlikte seçme ve seçilme hakkı bunun yanında siyasi parti kurma ve üye olma hakkı da kaybedilmiş olur. Yabancı statüsüne geçilmesiyle memur olma hakkı yitirilir. Ancak bazı Kanun'da sayılan belirli hallerde yabancıların sözleşmeli olarak çalışabileceği kabul edilmiştir.
Türk vatandaşlığından çıkma belgesinin çıkma talebinde bulunan kişiye imza karşılığı teslimiyle birlikte Türk vatandaşlığı kaybedilir. Türk vatandaşlığını kaybedenlerin nüfus aile kütüklerindeki kayıtları kapatılır ve bu kişiler, kayıp tarihinden başlayarak yabancı muamelesine tabi tutulur.
Türk Vatandaşlığından Çıkmanın Geçerliliği ve Sonuçları
Bu belgenin teslimi ile beraber, kişi, Türk vatandaşlığını kaybeder, nüfus aile kütüklerindeki kayıtları kapatılır ve bu kayıp tarihinden itibaren yabancı muamelesine tabi tutulur.
Mavi Kart alabilmek için yeni kimlik kartınız ve 6 ay içerisinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğrafınız ile İstanbulkart Başvuru Merkezi'ne başvurmanız gerekiyor. Adınıza çıkarılacak olan Mavi Kartın kaybolması durumunda iptal etmeniz lazım.
Tam mavi kart (aylık) 1177 TL. Öğrenci mavi kart (aylık) 212 TL. Sosyal mavi kart (aylık) 732 TL.
İETT YENİ ZAMLI TARİFE
Toplu ulaşımda kullanılan İstanbul kart tam bilet ücreti ise 9.90 TL'den 15 TL'ye, öğrenci bileti 4.83 TL'den 7.31 TL'ye çıkarken, Mavi Kart aylık fiyatı, tam 777 TL'den 1.177 TL'ye, öğrenci ise 140 TL'den 212 TL'ye çıkarıldı.
Mavi Kart Kütüğünde kayıtlı olan kişiler, bir kadroya dayalı veya kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevlerinde bulunamazlar.
Almanya mavi kartı, Avrupa Birliği (AB) veya Avrupa Ekonomi Alanı (AEA) ülkeleri vatandaşı olmayan, geleceğe yönelik olan mesleklerde iş yapma niteliğine sahip olan kişilerin Almanya'da çalışma ve oturma izni almalarını sağlayan bir Almanya oturma izni programıdır.
Genelde başka bir ülke vatandaşı olan ve çifte vatandaşlığı bulunmayan gurbetçiler için, mavi kart en önemli seçenekler arasında yer alır. Bu doğrultuda mavi kart sahibi olanlar nikah işlemlerini, aynı şekilde gerekli prosedürler doğrultusunda yapma hakkına sahiptir.
Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda (TVK) düzenlenmiştir. Bu Kanun uyarınca Türkiye'de kesintisiz olarak en az beş yıl ikamet eden yabancı uyruklu kişiler, mevzuatta aranan diğer koşulları da yerine getirmeleri halinde Türk vatandaşlığı alabilmektedir.
Günümüzde. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği; 2014'ün sonunda 77 ülkede toplam 3,5 milyon vatansız statüsünde insan yaşadığını ve tüm dünyadaki insanlarla birlikte bu sayının 10 milyondan fazla olduğunu tahmin ettiklerini açıklamıştır.
İkamet yoluyla vatandaşlık 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda düzenlenmiştir. Buna göre; Türkiye'de beş yıl kesintisiz ikamet eden yabancılar Türk Vatandaşlığına başvurabilir. Buradaki beş yıllık süre başvuru tarihinden geriye doğru hesaplanacaktır.
Mavi Kart Sahibi Kişi Tekrar Türk Vatandaşı Olabilir Mi? Türk vatandaşlığından izin alarak çıkan mavi kartlılar sonradan tekrar Türk vatandaşlığına dönmek istemeleri durumunda gerekli şartlar değerlendirildikten sonra tekrar Türk vatandaşlığı kazanabilmeleri mümkündür.
Haymatlos, Türkçe'de "vatanı olmayan" anlamına gelir. Ancak, Türkçe'de 'Haymatlos kimliği" olarak kullanıldığında, genellikle bir kişinin bir ülkeye ait olmadığını, hiçbir ülkenin vatandaşı olmadığını veya vatandaşlıktan çıkarıldığını ifade eder.
AB Mavi Kart için dil şartı yoktur. Ancak 33 aylık olan normal süreci 21 aya indirmek için B1 seviyesinde dil yeterliliği aranmaktadır.
Bu süre doksan günü geçmemektedir. Türk vatandaşı iken izin almak suretiyle Türk vatandaşlığından çıkarak mavi kart hakkı elde edenler, Türkiye'de vize ya da vize muafiyetinin sağladığı süreden daha fazla Türkiye'de yaşamak istediklerinde ikamet izni almadan kalabilmektedirler.
“AB Mavi Kart” ilk kez verildiğinde en fazla dört yıllığına Page 2 düzenlenir. Ancak belirli şartların yerine getirilmesi durumunda iki ila üç yıl sonra (süresiz) yerleşme izni verilebilir (bkz. İkamet Yasası'nın 19.a maddesi 6. fıkrası).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri