“Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir. Başvuru sahiplerinde; Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beridir evli olmak.
Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda (TVK) düzenlenmiştir. Bu Kanun uyarınca Türkiye'de kesintisiz olarak en az beş yıl ikamet eden yabancı uyruklu kişiler, mevzuatta aranan diğer koşulları da yerine getirmeleri halinde Türk vatandaşlığı alabilmektedir.
Evlenme yoluyla Türk vatandaşlığının Kazanilmasi ne kadar sürer? Yabancı kişinin Türk Vatandaşlığını kazanabilmesi için bir Türk Vatandaşı ile en az 3 yıl boyunca evli kalması gerekmektedir.
Genel yoldan kazanma, istisnai yoldan kazanma, yeniden kazanma, evlilik yolu ile kazanma hallerinin tamamı Türk vatandaşlığının yetkili makam kararı ile kazanılması kapsamındadır. Ayrıca, yabancı veya vatansız birinin de kanunda belirtilen şartları sağlaması halinde genel yolla Türk vatandaşlığını kazanması mümkündür.
İlgili 43 soru bulundu
Evlenme Yoluyla Türk Vatandaşlığına Kazanılması
En az üç yıldan beri bir Türk vatandaşı ile evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvurabilirler. Başvuru tarihinden sonra Türk vatandaşı eşin ölümü nedeniyle evliliğin sona ermesi halinde aile birliği içinde yaşama şartı aranmaz.
Boşanma Durumunda Türk Vatandaşlığı Kaybedilir mi? Evlenme yoluyla Türk vatandaşı olan bir kişi, herhangi bir sebepten dolayı Türk eşinden boşanmak isterse vatandaşlığı olduğu gibi devam eder. Evliliğinin sonlanması vatandaşlığını etkilemez.
Türk Vatandaşlığından çıkmak isteyen kişinin bizzat kendisi İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine başvurmalıdır. Eğer Türk Vatandaşlığından çıkmak isteyen kişi yurt dışındaysa bulunduğu yerdeki Türkiye dış temsilciliklerine başvuruda bulunarak Türk Vatandaşlığından çıkma izni isteyebilir.
Türkiye'de yabancılara konut satışı teşvikler sayesinde son yıllarda hızla artıyor. Kimisi yatırım, kimisi de vatandaş olmak için gayrimenkul alıyor. Son düzenlemeyle 400 bin dolar değerinde gayrimenkul satın alan yabancılar, doğrudan Türk vatandaşlığına başvurma hakkı kazanıyor.
Türk Vatandaşı Olma Şartları en başta kural olarak doğumla, soybağı esasına göre kazanılır. Yani çocuk, ana ya da babasından birinin Türk vatandaşı olması halinde vatandaşlık kazanacaktır.
Türkiye'de evlenmek isteyen yabancılar (veya Türk vatandaşlığına sahip yabancılar), kendi ülkelerinin yetkili makamlarından aldıkları ve şu anda evli olmadıklarını kanıtlayan belgeyi sunmak zorundadır. Aksi takdirde, Türk ilgili makamlarının yeni bir evlilik yapması mümkün değildir.
Vize ihlali olan kaçak durumdaki yabancılar Türk Vatandaşları ile resmi evlilik yapabilirler. Yabancı evlilik işlemlerinde Uzman kuruluş Modum Danışmanlık.
4- Türk vatandaşlığından çıkma izni işlemleri ne kadar süresi içerisinde sonuçlanır? İlgiliye ait başvuru belgelerinin Genel Müdürlüğümüze ulaştığı tarih itibariyle en geç 3 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.
İkamet yoluyla vatandaşlık 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda düzenlenmiştir. Buna göre; Türkiye'de beş yıl kesintisiz ikamet eden yabancılar Türk Vatandaşlığına başvurabilir. Buradaki beş yıllık süre başvuru tarihinden geriye doğru hesaplanacaktır.
Hangi Avrupa Ülke Ev Alınca Vatandaşlık Veriyor? Ev alınca vatandaşlık veren Avrupa ülkeleri; Malta, Letonya, ispanya, Portekiz ve Yunanistan'dır. Karadağ, İrlanda ve Makedonya Avrupa Birliği'nde yer almayıp Avrupa Kıtası'nda yer alan ve gayrimenkul karşılığı vatandaşlık veren ülkelerdir.
2018'de yürürlüğe giren yasa ile yabancıların vatandaşlık edinmelerine imkan tanıyan yatırım programında, Türkiye'de vatandaşlık ücreti 250.000 USD olarak belirlenmişti. 13 Haziran 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni düzenleme ile Türk Vatandaşlığı programı için minimum satın alma tutarı 400.000 USD olmuştur.
Aynı anda iki vatandaşlığa sahip olmak ve iki devletin vatandaşlık kanunundan faydalanıp bunlara tabi olmak, uluslararası hukukta vatandaşlık edinimi ile ilgili bir kural birliği olmaması sebebiyle mümkündür.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
Vatandaşlık Kanunu madde 11'de yer alan şartlara göre, genel yolla vatandaşlık alabilmek için bir yabancı en az 5 sene Türkiye'de ikamet etmesi gerekir. Bu şekilde Türk vatandaşlığı için başvuruda bulunabilir. Başvuru tarihine kadar Türkiye'de 5 yıl yaşamış olmak gerekir.
Taraflarının ikisinin de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yurtdışında yaşadıkları ülkede tarafların boşanmalarına imkan tanınmıştır.
Türk ve yabancı uyruklu kişilerin boşanmasında süresiz nafaka talebi yapılabilmekte ve yine yabancı uyruklu eşten boşanmada mal paylaşımı standartlara göre yapılmaktadır.
Yukarıda bahsettiğimiz prosedürün yerine getirilmesi halinde yapılan başvurunun kabulü ile artık yabancı mahkemece alınmış boşanma kararı Türkiye'de de geçerlilik kazanacak ve taraflar Türkiye'de de boşanmış olarak kabul edilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri