26/06/2019 tarih ve 30813 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7179 sayılı Askeralma Kanunu'nun 43. maddesinde; "Türk vatandaşlığını sonradan kazananlar askerliklerini, vatandaşlığı kazandığı tarihteki yaş ve öğrenim durumlarına göre o yıl askerlik çağına giren yükümlüler gibi yaparlar.
Sonradan Türk vatandaşlığına alınanların askerlikleri, istekleri halinde vatandaşlığa alındıkları tarihten itibaren yoklamaları yapılmadan iki yıl süreyle ertelenir. Ertelemenin sona ereceği yıl yoklamaları yapılarak o yıl askerlik çağına giren doğumlularla işlem görürler.
Ayrıca tecil hakkım var mıdır? Türk vatandaşlığına alındığınız 15.06.2020 tarihinde 20 yaşında olduğunuzdan Türkiye'de askerlik yapmanız gerekmektedir. Bu nedenle, vatandaşlığa alındığınız 2020 yılının sonuna kadar askerlik hizmeti için askerlik şubesine müracaat etmeniz gerekmektedir.
Türk vatandaşlığına sonradan alınanlar askerliklerini, vatandaşlığa alındıkları tarihteki yaş ve öğrenim durumlarına göre o yaştaki Türk vatandaşı yükümlüler gibi yaparlar.
Askerlik hizmetlerini aynı yaştaki askerlere ve Türk subaylara benzer şekilde yerine getirmelidirler.” Ancak, kökeni farklı bir ülkeye bağlı olup 22 yaşından sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına dâhil olan yabancılar askerlik görevinden muaftır.
İlgili 36 soru bulundu
1. Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
28. 29. 30. *18.2.2021 tarihli ve 7281 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40'ıncı maddesi değiştirilmiş ve uzman erbaşların yasal yaş sınırı 57'den 60'a çıkarılmıştır.
Türk Vatandaşlığından Çıkmanın Şartları
Türk vatandaşlığından çıkmanın şartları şunlardır: Ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak. Yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanmış olmak veya kazanacağına ilişkin inandırıcı belirtiler bulunmak. Herhangi bir suç veya askerlik hizmeti nedeniyle aranan kişilerden olmamak.
Türk vatandaşlığından çıkılması ile birlikte seçme ve seçilme hakkı bunun yanında siyasi parti kurma ve üye olma hakkı da kaybedilmiş olur. Yabancı statüsüne geçilmesiyle memur olma hakkı yitirilir. Ancak bazı Kanun'da sayılan belirli hallerde yabancıların sözleşmeli olarak çalışabileceği kabul edilmiştir.
YOKLAMA KAÇAĞI CEZASI 2023
Yoklama kaçağı saklı ve bakayalar Askeralma Kanunu'nun 24. Maddesine göre idari para cezasıyla cezalandırılırlar. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Amerika, Japonya, Kanada, Avustralya, İspanya, İtalya, İsveç, İngiltere, Fransa, Almanya gibi birçok ülkede zorunlu askerlik yoktur. Düzenli ordusu olmayan İsviçre gibi bazı ülkelerde yükümlüler yaşamlarının belli bir döneminde askerlik hizmetine alınır ve bu süre boyunca her yıl birkaç hafta eğitim görürler.
Anayasasının 72'nci maddesi gereğince her Türkün hakkı ve ödevidir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek, askerlik hizmeti yapmaya mecburdur. 2. Askerlik hizmeti 7179 sayılı Askeralma Kanunu gereğince düzenlenmiştir ve bu Kanun hükümlerine göre yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilir.
B.2. Türk Vatandaşlığını Sonradan Kazanan Çifte Vatandaşlık Sahiplerinin Askerlik Ödevi. Türk vatandaşlığını sonradan kazanan çifte vatandaşlık sahibi erkekler de askerliklerini, vatandaşlığı kazandıkları tarihteki yaş ve öğrenim durumlarına göre o yıl askerlik çağına giren yükümlüler gibi yaparlar.
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Fiziksel açıdan yeterli tüm erkeklerin kara kuvvetlerinde 21 ay, donanmada 23 ay, hava kuvvetlerinde ise 24 ay askerlik yapması gerekiyor. Bu görevi, polis, sahil güvenlik, itfaiye ve bazı özel durumlarda çeşitli devlet kurumlarında yapma seçeneği de var.
Askere gitmek istemiyorsanız doktordan sevkinizi isteyebilirsiniz, doktora psikiyatr ile görüşmek istediğinizi, eşcinsel/biseksüel/trans olduğunuz için askere gidemeyeceğinizi ve askerlik yapamayacağınızı söylersiniz.
Evet. Türk vatandaşlığından çıkarak mavi kartlı olan kişilerin sonradan tekrar Türk vatandaşlığına dönmek istemeleri halinde gerekli şartlar değerlendirildikten sonra vatandaşlık kazanmalarının önünde herhangi bir hukuki engel yoktur.
Bir Türk vatandaşının talebi üzerine Bakanlık kararı ile başka bir devlet vatandaşlığına geçmek için Türk vatandaşlığından çıkmak için izin verilebilir.
Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24'üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Merhaba, boyum 180-181 civarı / kilom 108-109. Muaf mı olurum yoksa gider miyim? 1.80 boy üst sınır 107 KG erteleme kararı çıkabilir. 1.81 boy üst sınır 108 KG askerliğe elverişlidir raporu çıkabilir.
Yoklama kaçağı olan yükümlüler yakalandıklarında idari para cezası ile cezalandırılır. Bunun yanı sıra yakalanmaları durumunda en geç 24 saat içinde askerlik şubesine getirilmektedirler. Kolluk kuvvetlerince asker kaçağı olduğu tespit edilen kişilerin askerlik şubesine teslim edilmesi gerekmektedir.
a. Yoklama döneminde veya yoklama kaçağı durumunda bulunan tutuklu ve hükmen tutukluların askerlikleri o yılın sonuna, hükümlülerin askerlikleri ise şartlı tahliye tarihine kadar ertelenir. Tahliye olmadıkları sürece tutukluların ve hükmen tutukluların ertelemesine yıllık olarak devam edilir.
ASKERLİK 12 AY MI OLDU 2024? Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenimi bitirenler için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 27 yaşını bitirmemiş olmak, Daha az süreli yüksek öğrenimi bitirenler için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 25 yaşını bitirmemiş olmak şartları aranmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri