Bu kategori, Yahudi dinine mensup olup olmaksızın yalnızca etnik köken olarak Yahudi olan veya yarı Yahudi olan, Yahudi asıllı Türk vatandaşlarını (eski vatandaşları dahil) kapsar. Yahudi etnik kökenine sahip vatandaşların iddialarının doğrulanması gerekmektedir.
Sefarad Yahudiler, Türkiye'deki Yahudilerin %96'sını oluşturmaktadır ve geri kalanlar ise genelde Aşkenaz Yahudilerdir. Türk Yahudiler, Hahambaşı tarafından yasal olarak temsil edilir.
Selanik Yahudi göçmenleri Eskenazi'ler ve Sepharadim'ler olarak iki kategoriye ayrılmaktadırlar. İspanya Yahudilerinin Selanik'e gelişleri hem nüfus oranını hem de kentin kültürel ve ekonomik çehresini değiştirmiştir.
Fatih döneminde, Almanyadan gelen bir grup Yahudi de Osmanlı topraklarına yerleştirildiler (1470). II. Beyazid döneminde, 1492'de İspanyadan (Sephardims) ve 1497'de Portekiz'den kaçan yüzbinlerce Yahudi Osmanlı topraklarına kabul edilerek yerleştirildi [8].
İspanya'dan Göç
1492'de, İspanya'dan gelen büyük göç ile Osmanlı'daki Yahudi nüfusu genişler. İspanya'dan gelen Yahudilere İbranice'de 'İspanya' anlamına gelen 'Sefarad' denir. O yıllarda İstanbul, İzmir ve Selanik gibi Osmanlı kentleri Sefarad Yahudiliğinin kültür odağı haline gelir.
İlgili 19 soru bulundu
Bu dönemde ikiyüzbin kadar Yahudinin İspanya'dan Osmanlı'ya geldiği düşünülmektedir. İbranice'de İspanya'nın kelime karşılığı 'Sefarad' olduğu için, bu cemaate Sefarad Yahudileri denmeye başlandı.
Madrid. Ortaçağ sonlarında dönemin Katolik Krallarınca İspanya ve Portekiz'den sürülen ve büyük çoğunluğu Osmanlı topraklarına sığınan Sefarad Yahudilerinin Türkiye'ye gelişinin 530. yıl dönümü olması dolayısıyla İspanya'nın başkenti Madrid'de kültür-sanat etkinlikleri düzenlendi.
Yaşadıkları ülkelerden göçe zorlanan Yahudiler 'in İzmir'e geldiklerinde yaşam mücadelesi verdikleri kortejolar günümüzde, düşük ücretle çalışan bekâr ve kimsesizleri ağırlayan yaşam alanları haline dönüşmüştür.
1893 yılında İzmir merkezde Yahudi nüfusu yaklaşık olarak 15.000 idi ve 50'ye yakın sinagog bulunmaktaydı. 20. yüzyılın başlarında Avrupa ile ABD'ye ve 1948'de İsrail'e göç sonrası sayıları 2.500'e kadar inmiştir. Günümüzde İzmir'de 1300 civarında Yahudi yaşamaktadır.
Dönmeler, Osmanlı İmparatorluğu'nda dışarıdan İslam'a dönen, ancak Yahudi inançlarını ve Kabalistik inançlarını gizlice koruyan bir grup Sabetaycı kripto Yahudiydi. Hareket esas olarak Selanik merkezliydi.
Aşkenaz/Aşkenazi Yahudileri (/ˌæʃ-, ɑːʃkəˈnɑːzi/ ASH--,_-AHSH-kə-NAH), İbranice: יְהוּדֵי אַשְׁכְּנַז) veya İbranice -im ekinden gelen Aşkenazim, Yahudi-Roma savaşlarından sonra galip gelen Roma tarafından, Anadolu ve İberya üzerinden Avrupa'ya sürgün edilen İbrani kökenli Kenanlı Yahudilerdir.
"Sefarad" ifadesi, günümüz Yahudi Dünyası'nda Aşkenaz kökeninin dışında kalan tüm Yahudileri tanımlamak için kullanılmaktadır.
İbranice'de sinagoga “bet haknesset” denir. “Toplanma evi, cemaat evi” gibi anlamlara gelen bu kelime Müslümanlardaki “cami” kelimesinin karşılığıdır. İbadet yeri olarak sinagog, Kudüs'teki mabedin yıkılmasından sonra yaygınlık kazanmıştır.
Haredim (Ultra-Ortodoks Yahudiler)
Haredim, İsrail Yahudileri arasındaki en dindar gruba karşılık gelmektedir.
"Arap Yahudisi" sanki diğer Yahudilerden farklı bir etnik grupmuş gibi gösterildiği için Musta'arabim (Araplaşmış Yahudiler) terimi tercih edilir.
Garkad ağacı, dolgun yaprakları ve beyaz çiçekleri ile bilinen bir ağaç türüdür. Aynı zamanda bu ağacı Yahudiler çok sevdiği için diğer adı ise, Yahudi ağacı olarak bilinir. Gargat ağacının en önemli özelliği ise, hem Müslümanları hem de Hristiyanları ilgilendiren dini konularda yer almasıdır.
İzmir ve civarında yaşayan milletlerden olan Ya- hudilerin bu bölgedeki varlığı milattan önceye dayansa da 15. yüzyılın so- nundaki göç dalgalarıyla yoğunluk kazanmıştır. Bu tarihten sonra Yahudiler cemaatleşmeye başlamış ve kendi kurumlarını oluşturmuşlardır.
İkinci Juderia; Karataş, Karantina, Göztepe ve Halil Rıfat Paşa arasındaki bölgeyi kapsamaktadır. Günümüzde bu alanda iki adet sinagog var. Biri Karataş Bet İsrail Sinagogu, diğeri ise Roş HaHar Sinagogu. Ayrıca İzmir Yahudileri tarafından inşa edilen ve İzmir kentine hâlâ hizmet etmekte olan iki yapı var.
Edirne'de, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen Avrupa'nın 3. Türkiye'nin en büyük sinagogunda 46 yıl sonra ilk ibadet yapıldı. Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh'in de katıldığı ibadetteki dua, Büyük Sinagog'da en son ibadeti 46 yıl önce yöneten David Azuz tarafından yaptırıldı.
Yahudiliğe göre peygamber olmak için ilahi katmanlarla irtibatta olmak yeterli olmayıp Tanrı tarafından tebliğ vazifesiyle görevlendirilmiş olması gerekmektedir. Yahudi peygamberlik müessesesinde Hz. Musa'nın müstesna yeri olmakla birlikte önce ve sonra da peygamberlerin olduğu kabul edilir.
Musa (İbranice: Moşe Rabenu משה רבנו), Yahudiliğin peygamberi.
Yahudiler sıklıkla iki ana gruptan biri ile özdeşleştirilir: Aşkenaz (çoğ. Aşkenazim), yani "Almanlar" (Orta Çağ İbranicesi'nde "Almanya" anlamına gelen Aşkenaz, bu grubun Orta Avrupa'daki temellerine gönderme yapar) ve Sefarad (çoğ.
Bu nedenle Yahudiliğin temeli etnik tektanrıcılık ve Tanrı'nın bir olduğu ve insanlığın eylemleriyle ilgilendiği inancı ile atılır. Tanah'a göre Tanrı YHVH, Avraham Avinu'ya, ulusunu "tüm milletler arasında en üstünü" yapma ve "onlara özel bir toprak verme" sözü verir.
Arap ülkelerinde yaşayan Yahudilerse Arapça konuşmuşlar ve Yahudi lehçesi geliştirmişlerdir. Günümüzde Yahudiler, birinci dil olarak bulundukları ülkenin dilini konuşurlarken, ikinci dil olarak İbranice, Yidiş, Ladino, Aramice, Yahudi Arapçası gibi kendi orijinlerine uygun Yahudi dillerinden birini konuşurlar.
Tarih boyunca çeşitli Yahudi devletler doğmuştur. Başlangıçta, Musa önderliğinde Mısır'dan çıkan İsrailoğulları Kenan topraklarına yerleşti. Uzun yıllar yan yana yaşayan İsrailoğulları'nın on iki kavmi birbirlerinden bağımsız olarak yaşıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri