Yani zamsız cep telefonunda kayıt için son gün bugün. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı öncesinde bu ücret 6 bin 91 TL'ydi. 2022 sonuna kadar ise 2 bin 732 TL olarak uygulanmıştı. Böylece IMEI harcı 7 ayda 7 katına çıkmış oldu.
IMEI İşlemleri
Yurt dışından yanımda getirdiğim cihaz için ne kadar sürede IMEI kaydı yaptırmalıyım? Cihaz yurt dışından Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra, en geç 120 gün içerisinde kayıt işlemini yaptırmanız gerekir. 120 gün geçtikten sonra yapacağınız başvurular kabul edilmemektedir.
İMEİ Kayıt ücreti için belirlenen 20 bin TL'lik tutar, 8 Temmuz itibariyle geçerli olacak.
Güncelleme-1 : BTK tarafından kayıt için tanınan 120 günlük süre 2 ay daha uzatabiliyordu. 12 Eylül 2022 itibarıyla, e-Devlet üzerinden IMEI uzatma dönemi bitti. Dolayısıyla yurtdışı telefon geçici kayıt yapılır, geçici kayıt uzatma yapılır diyen kişilere itibar etmeyin.
Cevap: Kayıtsız bir telefon getirdiğiniz anda Gümrük muhafaza ekipleri tarafından ilk önce bu telefon kayıt altına alınacak. Sonrasında kayıt yaptırmanız için size 120 gün süre verilecek. Ancak bu telefon çift hatlı ise 120+120 gün süreniz bulunuyor. Yaptığınız kayıt için 20.000 TL ödemeniz gerekiyor.
İlgili 31 soru bulundu
Bir pasaport için IMEI sınırı bulunmuyordu ve bu nedenle şartlar karşılayan bir kişinin pasaportu ile çok fazla sayıda telefonun IMEI süresi kolayca uzatılabiliyordu. “14 Eylül 2022 itibariyle bu işlem için kullanılan BTK Kullanım Süresi Uzatma başvuru sayfası e-Devlet'ten kaldırıldı.
İMEİ SÜRESİ UZATILDI MI? Hayır. Eskiden olduğu gibi yine İMEİ süresi 120 gün. Yani yurt dışından getirdiğiniz bir telefonu Türkiye'de kullanabilmek için 120 gün içerisinde kayıt yaptırmanız gerekiyor.
İMEİ UZATMA KAPANDI MI? Geçici IMEI uzatma e-Devlet'den kaldırıldı. Böylece pandemiyle birlikte yurtdışından gelen telefonları kayıt etmek için verilen 120 günün üstüne tanınan ek süreler kaldırıldı. Geçici imei kayıt işlemi 120 günlük kayıt hakkını geçtikten sonra yapılamıyor.
Pandemi döneminde devreye sokulan geçici IMEI kaydı oluşturma devri artık bitiyor. Yurt dışından alınan telefonlar kullanılamaz hale gelebilir! Yurt dışından getirilen telefonların kullanılması için en iyi yöntemlerden biri olan geçici IMEI kaydı uzatma hizmeti, artık kaldırıldı.
Kayıt işlemi öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son iki yıl içerisinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde bulunulmamış ve kişinin Türkiye'ye giriş yaptığı tarihten itibaren 120 günü geçmemiş olması gerekiyor.
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni bilgilere göre yolcu beraberinde getirilen telefonların kullanım izin harcı 20 bin TL oldu. Kısacası 2023 yılına 6 bin TL olarak başlayan IMEI kayıt ücreti, yılı tamamlayamadan 20 bin TL'ye çıkmış oldu.
IMEI Ücreti Ödenmezse Ne Olur? IMEI ücretinin ödenmemesi, akıllı cep telefonunun sistemde gözükmemesi anlamına geliyor. Bir akıllı cep telefonunun sistemde görünmemesi ise o cihazın aktif olarak kullanılabilmesini engelliyor.
IMEI kaydı nasıl yapılır? T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
IMEI kaydı için kişiye ait giriş yapılan belgenin son 3 yıl içinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde kullanılmamış olması gerekir.
Hayir. 2 yıl içinde sadece 1 kez cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz. Yurt dışından getirdiğim cihazın IMEI kayıt işlemini nasıl yapabilirim? IMEI kaydı nedir? IMEI kayıt işlemi nasıl yapılır?
Pasaporta telefon kayıt etmek: Harcı ödedikten sonra yapmanız gereken, cihazı pasaporta işletmektir.
Geçici IMEI uzatma e-Devlet'den kaldırıldı. Böylece pandemiyle birlikte yurtdışından gelen telefonları kayıt etmek için verilen 120 günün üstüne tanınan ek süreler kaldırıldı. Geçici imei kayıt işlemi 120 günlük kayıt hakkını geçtikten sonra yapılamıyor.
Buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınacak. IMEI kayıt harcı ise 2732 TL'den 6091 TL'ye çıkarıldı.
IMEI uzatma dönemi sona erdiği için artık yurt dışı iPhone'ları sorunsuzca kullanmak için pasaport kaydı şart. Kıbrıs başta olmak üzere ulaşımı kolay olan bir ülkeye giriş çıkış yaparak, telefonu resmi olarak kaydettirmek en mantıklı seçenek.
BTK pandemi döneminde ülkedeki turistlerin mağdur olmaması adına IMEI süresi uzatma hakkını hizmete sunmuştu. Pandemi dönemi ve tedbirlerin sona ermesi ile birlikte bu uygulama sona erdirildi. Artık telefonların IMEI süresi dolduğunda herhangi bir uzatma işlemi gerçekleştirilemeyecek.
Yurt dışından getirilen telefonların kayıt edilmesi için BTK'nın belirttiği 120 gün içinde e-Devlet üzerinden başvuruda bulunulması gerekiyor. Kayıt işlemi için öncelikle E-devlet üzerinden kayıt hakkı sorgulanır ve daha sonra harç ücreti yatırılıp kayıt işlemleri tamamlanır.
Yurtdışı Telefonları 120 Gün Türkiye'de Kullanabilirsiniz!
Zira BTK'nın resmi internet sitesinde, “Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.” ifadeleri yer alıyor.
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemi gerçekleştirilir.
1 YIL SONRA IMEI'LER PASİFE ALINACAK
Son sinyal alınmasından itibaren kesintisiz 1 yıl boyunca sinyal alınamayan cep telefonlarının IMEI'leri, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından pasife alınacak. Uygulamada, maddenin yürürlüğe girdiği tarih olan önceki bir yıllık süre dikkate alınacak.
Bu işlem sonucunda, telefonunuz Türkiye'de kullanılabilir hale gelir. Ancak, bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır: Bir pasaporta sadece bir telefon kaydedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri